Dodeljene povelja i zahvalnice Kragujevački slez za 2023.

Dodeljene povelja i zahvalnice Kragujevački slez za 2023.

U Botaničkoj bašti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu danas je dodeljena povelja "Kragujevački slez" Osnovnoj školi "Treći kragujevački bataljon" za najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2023. godini. 

Zahvalnice "Kragujevački slez" pripale su: Prvoj tehničkoj školi, profesoru biologije Nikoli Petkoviću iz Druge kragujevačke gimnazije i udruženju Ekomar.

Uskoro: Dodela Kragujevačkog sleza za 2023.
Odluku o dodeli priznanja, većinom glasova doneo je žiri u sastavu: rukovodilac Botaničke bašte prof. dr Marijana Kosanić, predsednica žirija, i članovi žirija: član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić; načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije magistar Dragan Marinković; predstavnik kragujevačkog udruženja po pozivu dr Filip Grbović (EID „Mladen Karaman“); predstavnik inicijatora Dejan Milošević, zastupnik UG PRVI PRVI NA SKALI.

Kandidati za sticanje priznanja "Kragujevački slez" bila su sva fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sedištem na teritoriji Kragujevca. Javni poziv je trajao od 6. aprila do 6. maja. 

Predstavnik Prirodno-matematičkog fakulteta, prodekan za nauku, doktor Milan Kovačević, redovni profesor na Institutu za fiziku, u pozdravnom obraćanju poslao je poruku svim građanima Kragujevca:

- Da svi damo doprinos očuvanju životne sredine i ekologiji, da živimo u što čistijem i zdravijem gradu. To nam je dug prema mlađim generacijama, a oni treba da se ugledaju na sve nas i ovakve akcije kojih treba da bude što više.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Prodekan
U ime Grada Kragujevca, okupljene je pozdravio član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić, ističući da je čast što je već dve godine član Žirija i što sudeluje u dodeli.

- Radimo na podizanju svesti kod najmlađih generacija. JKP Šumadija je tako oformilo edukativni tim koji predškolski uzrast uči koliko je bitno voditi računa o zaštiti životne sredine kako bismo svi živeli u lepšem okruženju. Nadam se da je ova nagrada vetar u leđa nastavnicima i profesorima, oni su najvažnija karika jer našu decu kako da se ponašaju i čuvaju naš grad.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Nikezic
Ispred Prve tehničke škole zahvalnicu je preuzeo jedan od mentora-nastavnika Velimir Dukanac.

- Izuzetna mi je čast da imamo decu kao što su u Prvoj tehničkoj školi. Ušli su u projekat ne znajući šta je to senzor, a došli smo na kraju do toga da nas iz Skupštine Srbije isprate rečima: Nastavite ovako! Puno mi je srce da vidim da u Kragujevcu ima ovoliko ljudi koji brinu o ekologiji. Nastavite ovako!

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Prva tehnicka
Drugu kragujevačku gimnaziju na dodeli je predstavljao Nikola Petković, profesor biologije.

- Projekat nije lično moj, to je delo učenika Druge kragujevačke gimnazije, naših maturanata i naših kolega koje su se uključile, a cela škola je na kraju bila u projektu. Bio je lep poduhvat na kraju. Ovde su koleginice koje su dale tu finalnu notu - Bojana, Nevena i Maja, kao i maturantkinja Tamara. Ponosam sam na to što smo izveli i nastavićemo dalje sa novim projektima.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Druga kragujevacka gimnazija
Udruženje Ekomar danas je predstavljala Marija Simić Savić, sa sinom "Vuletom".

 - Udruženje Ekomar ove godine slavi deset godina postojanja i rada na unapređenju zaštite životne sredine, pre svega u Kragujevcu, a zatim i šire. Nastavićemo da radimo svoje, da postavljamo prijatna i manje prijatna pitanja koja se tiču zaštite životne sredine.

Na mamino obraćanje nadovezao se sin:

- Na Gružanskom jezeru sam napravio mali hotel za bube.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Ekomar
U ime dobitnika povelje "Kragujevački slez" OŠ "Treći kragujevački bataljon" prisutnima se obratio direktor
Slobodan Živanović.

- Kao biolog, i potomak biološke porodice (uz Karamane, mislim da smo mi Živanovići najviše biologa dali u Kragujevcu), privremeno na mestu direktora, svojim koelgama biolozima, pre svega, trudio sam se da poboljšam uslove rada i da rešavam probleme sa kojima se susreću. Sa druge strane, kada imate sreću da ste napravili tim sa Suzanom i Goranom, i da imate ovakve đake, uslede desetine ekoloških aktivnosti. Deco, ova nagrada je vaša, uz nastavnike koji su vas predvodili. Ekologije i biologije se uglavnom setimo tek kada su projekti, ali ovo okruženje nije takvo. Ovo je nada za sve nas, bar za našu "parohiju" - Centralnu Radionicu, Palilule i Bagremar, da će izgledati mnogo lepše jer će njeni žitelji biti puno savesniji nego što je sada situacija, bez uvrede, i uz pohvale onih koji su već sada takvi - savesni. Hvala na prepoznavanju naših aktivnosti.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Treci kragujevacki bataljon
Iz obrazloženja Žirija

Učenici OŠ "Treći kragujevački bataljon", predvođeni nastavnicima mr Suzanom Milošević Dobričić i Goranom Simovićem, imali su više ekoloških aktivnosti tokom 2023. godine. 

U obrazloženju kandidature koju je dostavio direktor škole, magistar nastave biologije Slobodan B. Živanović, izdvojene su sledeće aktivnosti: 1) Uređenje Spomen-parka Šumarice; 2) Obeležavanje Svetskog dana hrane; 3) Memorijalna šetnja Gledićkim planinama "Nikolina Janković"; 4) "Da nam pluća grada budu čista"; 5) "Da šuma bude više, da se lepše diše"; 6) Obeležavanje Dana planete zemlje; 7) "Akva kutak za naš eko trenutak"; 8) Noć istraživača: "Stvarajmo zajedno - ekološki održive kuće”; 9) "Održi zeleno stopalo".

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 1
U toku 2023. godine udruženje Ekomar je realizovalo više projekata i inicijativa koje su imale za cilj da unaprede stanje životne sredine u gradu Kragujevcu i oblastima značajnim za stanovnike Kragujevca, kao i da ojačaju znanja javnosti o značaju očuvanja životne sredine i prirodnih resursa na teritoriji Kragujevca.

Deo učinka iz 2023, koji je uputila predlagač Bojana Mikarić, direktorka Predškolske ustanove Vrabac: 1) Informisanje javnosti i podizanje javne svesti o značaju očuvanja akumulacije Gruža kao glavnog vodoizvorišta grada Kragujevca; 2) Edukacija dece i podizanje javne svesti o značaju očuvanja voda na teritoriji grada Kragujevca; 3) Inicijativa za unapređenje učešća javnosti u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine grada Kragujevca; 4) Učestvovanje u Radnim grupama za izradu dokumenta javnih politika.

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 2
Nikola Petković
, profesor biologije u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, u oktobru 2023. godine pokrenuo je inicijativu za sakupljanje plastičnih zatvarača u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji kako bi se skrenula pažnja na višak plastičnog otpada u našoj okolini i istražile mogućnosti njegove reciklaže. Ovaj ekološki projekat realizovan je uz pomoć učenika i kolega.

Akcija prikupljanja zatavarača je simbolično okončana na Dan planete Zemlje. Od prikupljenih zatvarača je u holu škole sačinjen mozaik po motivima slike Vinsenta Van Goga "Zvezdana noć". U izradi "eko-mozaika" učestvovali su maturanti i njihovi nastavnici. Prikupljeno je oko pet hiljada zatvarača (oko dvadesetak kilograma plastike).

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 3
Prvoj tehničkoj školi tokom 2023. godine započet je projekat "Nije kompot nego kompost" u okviru kojeg su učestvovale učenice sa područja rada Hemija, nemetali i grafičarstvo (tehničar za zaštitu životne sredine) i učenici sa područja rada Elektrotehnika (tehničari administriranja računarskih mreža i tehničar informacionih tehnologija). Mentori su bili nastavnici Prve tehničke škole: Ana Milinić Petrović, Aleksandar Pantović i Velimir Dukanac, koji je poslao kandidaturu.

Cilj projekta je rešavanje problema bio-otpada u domaćinstvima, većim poljoprivrednim gazdinstvima i gradskim deponijama, kao i olakšana proizvodnja komposta putem rotokompostera, takvog da se njegov rad nadgleda preko aplikacije na mobilnom telefonu. Automatizovano praćenje i kontrola čine ovo rešenje inovativnim: digitalni senzori i IT tehnologija omogućavaju automatizovano merenje i praćenje parametara komposta, kao što su temperatura, vlažnost i pH vrednost. Ovo čini proces kontrole i optimizacije kompostiranja značajno efikasnijim.

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 4
O Kragujevačkom slezu

Priznanje "Kragujevački slez" nastalo je na inicijativu udruženja PRVI PRVI NA SKALI u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, u okviru projekta "Ekologija Kragujevac" kojim se od 2022. predstavljaju svi projekti iz oblasti zaštite životne sredine koje sufinansira Grad Kragujevac. Priznanje je ustanovljeno prošle godine, a projekat je ove godine na preliminarnoj listi Grada.

Cilj pokretanja priznanja "Kragujevački slez" je podsticanje zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Kragujevca kroz isticanje dela ili aktivnosti koje predstavljaju najupečatljiviji doprinos u ovoj oblasti tokom protekle godine.

Pokretači su inspiraciju pronašli u Kragujevačkom slezu, endemičnoj vrsti koju je na teritoriji Kragujevca - na Metinom Brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka, pronašao velikan Josif Pančić pre 150 godina - 1874.

Prošle godine povelju "Kragujevački slez" dobila je OŠ "Jovan Popović", a zahvalnice: neformalno udruženje građana "Viša sila", predškolska ustanova "Vrabac" i novinar Miroslav Jovanović.

Nakon ovogodišnje dodele "Kragujevačkog sleza", prisutni su obišli Botaničku baštu, uz stručno vođenje Ivane Kruljević.


Kratak nagoveštaj UG PRVI PRVI NA SKALI


Na Metinom Brdu od ovog meseca do kraja septembra sprovodiće se projekat koji je u pripremi, u završici skupa najavio je Milošević, ukazujući na mapu te lokacije kao osnov priče. Današnje druženje u Botaničkoj bašti imaće svojevrsni nastavak, a preko portala PRVI PRVI NA SKALI biće poziva za više dešavanja tokom leta kojima se obeležava 150 godina od otkrića Kragujevačkog sleza.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Dodeljeni povelja i zahvalnice Kragujevacki slez za 2023 Metino Brdo Mapa
Foto: Ivana Kruljević/Botanička bašta

D. M. M. - PPNS 


Objave glasila

PRILOG RTK (2:34)

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html