Ministarstvo ZŽS posle 20 meseci dostavilo informacije od javnog značaja, ali nepotpune

Ministarstvo ZŽS posle 20 meseci dostavilo informacije od javnog značaja, ali nepotpune

Shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, udruženje PRVI PRVI NA SKALI uputilo je 30. jula 2021. godine zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za dostavu kopija radnih biografija svih izabranih nezavisnih stručnjaka za rad u tehničkim komisijama: 1) za Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu; 2) za Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu; 3) za ocenu uslova utvrđenih u nacrtu Integrisane dozvole; 4) za ocenu Izveštaja o bezbednosti i Plana zaštite od udesa; 5) za EKO znak - sa spiska objavljenog na sajtu Ministarstva 27. jula 2021. godine.

Posle gotovo 20 meseci, danas (28. marta 2023. godine), redovnom poštom dobili smo 84 biografije (bez ikakvog pratećeg dopisa Ministarstva i razvrstavanja biografija po komisijama). Na sajtu Ministarstva te 2021. godine objavljeno je: "Spisak svih izabranih nezavisnih stručnjaka za rad u tehničkim komisijama za sve navedene oblasti možete pronaći ovde". Na spisku se nalazi ukupno 191 lice.

Zbog nepostupanja Ministarstva u celosti, još jednom smo podneli žalbu Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja, u skladu sa navedenim zakonom.

Ministarstvo je u septembru 2021. godine najpre odbilo naš zahtev, zbog čega smo uputili prvu žalbu Povereniku. Nakon toga je ova državna institucija "preuzela slučaj" i naložila Ministarstvu da dostavi kopije. To se dogodilo tek danas, ali ne u potpunosti, iako je zakonska obaveza svakog organa vlasti, pa i nadležnog ministarstva.

Usled neodustajanja udruženja i primene zakona od strane Poverenika, prvi rezultat ostvaren je dakle nakon 20 meseci onemogućavanja pristupa informacijama od javnog značaja. U obrazloženju koje smo ranije dobili, Poverenik je opravdao naš stav da javnost treba da zna koji su nezavisni stručnjaci izabrani za rad u komisijama i koje su njihove reference

Poverenik je tada naveo da se iz navedenih radnih biografija može utvrditi da li izabrana lica ispunjavaju uslove kako bi mogli da obavljaju rad u pomenutim komisijama. U "skladu sa merilima i standardima demokratskog društva", Poverenik je našao da je interes javnosti da zna pretežniji od interesa na koje se Ministarstvo pozvalo.


Šta se u međuvremenu dešavalo, obavestili smo javnost kroz ekološki magazin "Čekajući vetar" Radio Beograda 2 i članak na portalu - PROF. DR TATJANA PAPIĆ I MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - KANDIDATI ZA ZELENI I CRNI LIST 2022.

Prof. dr Tatjana Papić i Ministarstvo zaštite životne sredine - kandidati za Zeleni i Crni list 2022
Dosadašnji neslavni "rekorder" u onemogućavanju pristupa informacijama od javnog značaja bila je Agencija za zaštitu životne sredine koju smo čekali gotovo godinu dana - i dočekali. 

Detaljnije: MERENJЕ ČESTICA PM10 I PM2,5 U KRAGUJEVCU NE OMOGUĆAVA REZULTATЕ U REALNOM VREMENU, PORED OSTALOG ODGOVORILA SEPA UDRUŽENJU PPNS - POSLE 11 MESECI I PO NALOGU POVERENIKA

Merenjе čestica PM10 i PM2,5 u Kragujevcu ne omogućava rezultatе u realnom vremenu, pored ostalog odgovorila SEPA udruženju PPNS - posle 11 meseci i po nalogu Poverenika

Inače, tek posredovanjem Poverenika 2017. godine, takođe nakon naše žalbe, od tadašnjeg Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine dobili smo podatke (150 stranica) i obavestili javnost o sastavu posebne radne grupe - Stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane.

I tada smo najpre dobili nepotpune informacije. Žalba PPNS i angažovanje Poverenika urodili su plodom, pa smo obnarodovali ko to odlučuje o pitanjima koja mogu da predstavljaju rizik za životnu sredinu i javno zdravlje - kao što su, prema zakonima i strateškim dokumentima Republike Srbije, genetički modifikovani organizmi (GMO).


Detaljnije: O GMO U SRBIJI ODLUČUJU ČLANOVI SAVETA PREDSTAVLJENI NA PORTALU PPNS

O GMO u Srbiji odlučuju članovi Saveta predstavljeni na portalu PPNS

ARHIVA PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.
PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: 
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html