Prevod ’dokumenata iz Brisela’ o Rio Tintu u Srbiji

Prevod ’dokumenata iz Brisela’ o Rio Tintu u Srbiji

Gostujući u emisiji N1 "(Re)konstrukcija", Dragana Đorđević, savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju je govorila dokumentu koji je stigao u Srbiju pre oko tri nedelje "nezvaničnim kanalima" u kojem je zabeleženo da direktor kompanije Rio Tinto potvrdio predstavnicima Evropske komisije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pruža "političku podršku" otvaranju rudnika u dolini Jadra.

Kako je rečeno u emisiji, u dokumentima se još navodi da će studija uticaja na životnu sredinu biti objavljena u septembru lii oktobru, a da kompanija očekuje da dobije potrebne dozvole posle izbora u martu 2022. godine.

SNIMAK EMISIJE (1:24:44)U nastavku objavljujemo prevod dokumenata u celini, a pre toga prenosimo sadržaj autorske kolumne dr Jagoša Raičevića, člana Akademijskog odbora "Čovek i životna sredina", bivšeg direktora JP Nuklearni objekti Srbije, jednog od predavača na stručno-naučnom skupu u SANU posvećenom "Projektu Jadar" (kompletan snimak skupa je OVDE).


Sa kolonijama nema ravnopravog biznisa


Brda i doline otrova: Pejzaži Rio Tinta na Papui - Nova Gvineja

Zašto projekat rudnika litijuma Jadar podržava i Evropska komisija

 • Birokrate u Evropi dobijaju informacije o projektu Jadar (izgradnji rudnika litijuma) koje građani Srbije ne mogu da dobiju od svoje sopstvene Vlade.
 • Životna sredina Srbije devastirana projektom Jadar će zauvek ostati izvan EU. Nema boljeg dokaza da nas nikad neće (tako zagađene) primiti u EU.
 • Kako bi „izvadio štetu“ koju će za sobom zauvek ostaviti mega jalovište i uništeni vodotokovi reka Jadar, Drine i Save, Rio Tinto navodno nudi, kao kompenzaciju, fabriku litijumskih baterija.
 • Projekat Jadar se razvija u potpunosti mimo institucija Srbije što, interesantno – EK uopšte ne smeta; za sada, naravno.
 • Direktor Stausholm je izvestio EK da projekat Jadar ima političku podršku srpskog predsednika Vučića
 • I birokrate iz EK hoće neki procenat od našeg litijuma koji će vaditi Englezi i Australijanci. To se zove strateško partnerstvo: vi nama litijumske baterije, mi vama obećanje da … ćemo nešto da vam damo.

U javnost je nedavno dospela kopija beleške sa (telefonskog) sastanka koji je 4. juna 2021. godine DG GROW imao sa izvršnim direktorom Rio Tinta Jakobom Stausholmom. Za neupućene – DG GROW je Generalni Direktorat Evropske komisije (EK), koji radi na stvaranju okruženja u kojem evropske firme mogu napredovati. Stausholm je izvestio DG GROW o napredovanju projekta Jadar u Srbiji, i razgovorima koje je imao sa predsednikom Vučićem u Beogradu. Sa druge strane, DG GROW je izrazio zainteresovanost Evrope za strateško partnerstvo u izvođenju projekta Jadar (i proizvodnji baterija) u Srbiji.

Kako čitati „procurele“ informacije?

Odmah pada u oči da birokrate u Evropi dobijaju informacije o projektu Jadar (izgradnji rudnika litijuma) koje građani Srbije ne mogu da dobiju od svoje sopstvene Vlade.

Zašto kasni Studija uticaja Rio Tinta na životu sredinu

Iz beleške sa sastanka se vidi da je početkom juna ove godine britansko-australijska kompanija Rio Tinto, očekivala da će studija uticaja projekta Jadar na životnu sredinu biti spremna za javnost septembra ili oktobra (ovaj tekst je napisan 14. novembra).


Hoće li i ovi bazeni biti transportovani brodovima u Australiju i V. Britaniju: Odlaganje otrovnog
mulja u jalovišnim bazenima je samo privremeno rešenje


Predstavnici EK su obavešteni da Rio Tinto ima plan o upravljanja vodama kao i način sušenja naslagane jalovine, kako bi se sprečili negativni uticaji na životnu sredinu. Da li su nedozvoljeni „negativni uticaji“ na životnu sredinu određivani prema EU standardima, direktor Stausholm nije rekao, a nije bilo ni potrebe: životna sredina Srbije devastirana projektom Jadar će zauvek ostati izvan EU. Nema boljeg dokaza da nas nikad neće (tako zagađene) primiti u EU.

Interesantno je da naša javnost sem o potencijalnim novim radnim mestima, o svemu tome ne zna ništa: moguće da gospođe Z. Mihajlović i I. Vujović tako važne informacije čuvaju za „ekspertsku“ javnu raspravu kada će narod – koji sve zna i od koga se ništa ne može sakriti, demokratski odlučiti da li su argumenti tipa „majke mi“ ili „časna reč“ dovoljno ubedljivo izrečeni. Ako nešto omane oko tih javnih rasprava, tu su naše institucije. One su pre svega dobro povezane, šta više – radi što bolje efikasnosti i koordinacije, centralizovene su u jednu: to je Partija, trenutno najbolje organizovana institucija u Srbiji.


Neiskustvo i neznanje: I.Vujović, ministarka za
zaštitu životne sredine o svom poslu malo zna


Z. Mihajlović otvoreno štiti interese Rio Tinta

Dalje Stausholm očekuje da će se neophodni regulatorni koraci radi dobijanja upotrebne dozvole zbrzati negde do kraja prve četvrtine 2022. godine, kako bi početak proizvodnje mogao da počne negde 2026. godine. O smejuriji zvanoj „regulatorni proces“ kojom se u Srbiji dodeljuju dozvole za rad zagađivačima (naročito inostranim „investitorima“) sam već pisao. Interesantno – čim se malo osvetle ti tamni vilajeti našeg „regulatornog procesa“ učesnici se poplaše ko zečevi i počnu da otežu. Zapitaće se neko – ako u junu nisu mogli da pogode šta će se desiti u oktobru, kako im verovati u planove za 2026. godinu? Na kraju ćemo opet dobiti packe od EU, reći će da mi Srbi nismo u stanju ni sopstvenu životnu sredinu da isprodajemo na vreme…


Protesti građana u selu Brezjak zbog istraživanja i projekta rudnika litijuma ne prestaju

Direktor Stausholm je izvestio EK da projekat Jadar ima političku podršku srpskog predsednika Vučića, koji u tome vidu značajan ekonomski podstrek za ekonomiju Srbije u narednih 10-15 godina. Ono što gospodin Stausholm nije pomenuo je – da se projekat Jadar razvija u potpunosti mimo institucija Srbije što, interesantno – EK uopšte ne smeta; za sada, naravno. Prljava igra EU zvaničnika nije za nas ništa novo: kad dođe vreme, sve te mućke će se vratiti kao bumerang onda kada se neko seti i tuži današnje promotere nekom Evropskom sudu pravde. Koji će se naravno proglasiti nenadležnim za Australiju i Veliku Britaniju, vlasnike kompanije Rio Tinto.

Projekat ostavlja za sobom mega jalovište i uništene vodotokove reka Jadra, Drine i Save

Kako bi „izvadio štetu“ koju će za sobom zauvek ostaviti mega jalovište i uništeni vodotokovi reka Jadar, Drine i Save, Rio Tinto navodno nudi kao kompenzaciju fabriku litijumskih baterija. I oni će ostaviti nešto đubreta, ali će kešovina biti opipljiva, narodu bi to trebalo da bude dovoljno.

Direktor Stausholm mesecima po Evropi traži partnere u auto industriji – iz beleške sa njegovog junskog razgovora sa DG GROW se vidi da ima nekih pomaka sa nemačkim proizvođačima auto opreme. Zašto onda Nemci toliko odugovlače? Moguće zato što će za tu uslugu, što će da nam upropaste životnu sredinu tražiti neku protiv-uslugu: sa kolonijama nema ravnopravog biznisa. Nije naivna gospođa Angela.


Kao da je njihova zemlja: Bušotine strane kompanije Rio Tinta šire se po Srbiji na sve strane

Interesantno, nešto kasnije, ali baš u to letnje vreme, naš predsednik Vučić nas je obavestio da sa svojim timom istrajno i mukotrpno radi, ne bi li obezbedio fabriku litijumskih baterija (a možda i automobila). I premijerka Brnabić je svoje rodoljublje iskazala čvrstim stavom da litijum kao sirovina neće izaći iz Srbije, može samo kao baterija. Sada vidimo iz beleške DG GROW da direktor Stausholm bestidno laže EK i prisvaja sebi zasluge timova naših predsednika države i Vlade. Ili se sve vreme radi o jednom timu… komplikovano je to sa timskim radom.

Na kraju – šlag na torti. DG GROW je povratno informisao Rio Tinto o tekućim razgovorima sa srpskim zvaničnicima o mogućnosti da se razvije strateško partnerstvo kada je reč o strateškim sirovinama i baterijama koristeći tekući dijalog Srbije o pristupanju i bla bla…


Deponije otrova na jalovištima i bazeni mulja rudnika Rio Tinta na Madagaskaru

Ja to čitam ovako: i birokrate iz EK hoće neki procenat od našeg litijuma koji će vaditi Englezi i Australijanci. To se zove strateško partnerstvo: vi nama litijumske baterije, mi vama obećanje da... ćemo nešto da vam damo. Naravno, sve uz monitoring. Ali ne ono sa ljudskim pravima, to je samo žvaka kad nemamo ništa drugo. Sada ide „pravi“ monitoring – životne sredine. Pre svega, razvejavanje otrova sa mega deponije po celom Balkanu (a možda i šire) ima Srbiju da košta, i to puno. Zagađenje vodotokova Dunava i Crnog mora ima Srbiju da košta; koliko, videće se. Nedostatak pitke vode, kanceri i boleštine po Srbiji su njeni autonomni problemi koje mora sama da rešava – uostalom sve te međunarodne konvencije o životnoj sredini Srbija je odavno potpisala, i obavezala se na njih.

A Rio Tinto? Kakve veze imaju Englezi i Australijanci sa tim? Imate Rio Savu, to je srpsko preduzeće, imaju dve sobice u Beogradu, pa vidite sa njima sve što treba oko eko-štete.

Izvor: Između sna i jave, 15. 11. 2021.


PREVOD DOKUMENATA

1) SASTANAK 27. JUNA 2019.

Tema: Izveštaj: Sastanak sa Rio Tintom (RT), 27. jun 2019. 9:40-10:30

Poštovani,
Rio Tinto je zatražio sastanak sa GROW C2 radi razmene najnovijih razvoja događaja u oblasti politike o sirovinama. Sastanak je održan 26. juna 2019. godine od 9:40 do 10:30 časova. GROW C2 su predstavljali...

Rio Tinto je predstavio svoje globalne aktivnosti:

 • Glavne aktivnosti ekstrakcije rude se odvijaju u Australiji, Kanadi, Mongoliji i Africi
 • RT izvozi molibden (koji je nusproizvod bakra koji se kopa u SAD) u EU
 • Industrijski minerali se proizvode na Madagaskaru
 • Projekat železne rude je razvijen u Gani (potrebno je 20 milijardi dolara za infrastrukturne investicije)
 • Ekstrakcija borata se odvija u SAD i Srbiji. RT ne vidi rizike u snabdevanju boratom, ali su zabrinuti za ekološke aspekte ekstrakcije borata u Turskoj i uvoza u EU
 • Ekstrakcija boksita se odvija u Australiji i Gani, zatim se proizvodnja aluminijuma obavlja u Kanadi koristeći hidroenergiju

RT deli sledeća zapažanja:

 • RT podržava sporazume o slobodnoj trgovini sa Australijom i Novim Zelandom i izuzetno ceni sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom
 • CRM je relevantan za RT što se tiče borata (u Srbiji) i litijuma (nova tema za RT). RT će uskoro podeliti podatke o boratu
 • Što se tiče litijuma, RT će ga i vaditi i prerađivati u Srbiji. RT pokušava da stvori partnerstvo sa evropskim klijentima, npr. iz automobilske industrije. RT vidi potrebu da poboljša infrastrukturu u Srbiji relevantnu za rudarstvo, poput železničkih saobraćajnica. Paralelno, Kina prilazi Srbiji da kupi nalazišta litijuma
 • RT prikuplja sredstva od Svetske banke i lokalno od EBRD

Komisija je obavestila RT o svom stavu o kritičnim sirovinama, uključujući objašnjavanje upotrebe liste i stanja trenutne procene; etičkim izvorima; finansiranju rudarskih aktivnosti i interesovanju u vezi sa CRM-om u zemljama u okruzenju.

RT će takođe uskoro pružiti informacije o svom globalnom pristupu održivosti.

Pozdrav,

Koordinator u oblasti sirovina
Evropska komisija
DG GROW
Jedinica za Efikasnost resursa i sirovine | C2
BREI 11/160
Av. D’Auderghem 45,
B-1049 Brisel/Belgija
GROW C2 email: GROV-C2@ec.europa.eu
Pratite nas na Tviteru
http://tvitter.com/EU enterprise


2) SASTANAK 4. JUNA 2021.

Za:
Cc:
Tema
: Virtuelni sastanak DG GROW - Rio Tinto od 4. juna 2021. – najnovije informacije o Projekatu Jadar, Srbija
Poziv DG GROW sa Rio Tintom 4. juna - Projekat Jadar u Srbiji
Učesnici:
RioTinto:
EU: DG GROW

Virtuelni sastanak je održan u kontekstu posete generalnog direktora Rio Tinta Jakoba Stausholma Beogradu ove nedelje kako bi se sastao sa predsednikom Vučićem i namerom Komisije da razvije strateško partnerstvo sa Srbijom kada su u pitanju kritične sirovine i baterije.

Ključne tačke o kojima se razgovaralo:

 1. Status razvoja projekta Jadar (litijum/borat) - procena uticaja na životnu sredinu je u toku i trebalo bi da bude objavljena u septembru/oktobru 2021. Rio Tinto planira da upravlja vodom i suši jalovinu kako bi se ograničio negativan uticaj na životnu sredinu. Očekuje se da će se potrebna dozvola za eksploataciju i drugi regulatorni koraci desiti do prvog kvartala 2022. godine. Početi sa pripremom nalazišta i drugim pripremnim radovima – da bi se počelo sa fazom proizvodnje 2026. godine.
 2. Projekat ima političku podršku predsednika Srbije – gospodina Vučića i predstavlja značajan ekonomski podsticaj za srpsku privredu u narednih 10-15 godina. Reč je i o otvaranju novih radnih mesta u novim sektorima zelene ekonomije kako bi se smanjio uticaj prelaska sa uglja.
 3. Vlast u Srbiji je zainteresovana da ceo lanac vrednosti (proizvodnja baterija – e-Mobiliti) bude optimalno razvijena u Srbiji. Rio Tinto je uspostavio početne kontakte sa nemačkim proizvođačima originalne opreme za automobile i planirana je proizvodnja litijuma za baterije u lozničkom kraju (vađenje, poboljšavanje i prerada).
 4. Obavestili smo Rio Tinto o tekućim razgovorima (od vlade vladi) sa srpskim vlastima o mogućnosti razvoja strateškog partnerstva u vezi sa kritičnim sirovinama i baterijama koristeći tekući dijalog Srbije o pristupanju EU i olakšavanje bliže integracije u skladu sa lancima vrednosti u EU (CRM, baterije).

Koordinator
Evropska komisija
Generalni direktorat za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća
Jedinica GROW 1,01 - Energetski intenzivne industrije i sirovine
BREI 11/160
B-1049 Brisel/Belgija


3) SASTANAK 30. JULA 2021.

Poziv DG GROW sa Rio Tintom 30. jula - Projekat Jadar u Srbiji
Učesnici:
RioTinto:
EU: DG GROW

Sastanak je održan u kontekstu nedavne odluke odbora Rio Tinta da izdvoji 2,4 dolara milijardi na projekat litijum-borata „Jadar” u Srbiji. To je usledilo nakon našeg sastanka (DG GROW - RioTinto) 4. juna. Tokom današnjeg sastanka dotakli smo se sledećih tačaka:

 • Investiciona odluka Rio Tinta vezana za Jadar
 • Praksa zaštite životne sredine, društva i dobrog upravljanja (ESG)
 • Integracija celog lanca vrednosti baterija u Srbiji
 • Strateško partnerstvo EU-RS (početni tehnički sastanak, sastanak na visokom nivou)
 • AOB - globalni aspekti rudarstva

1) __________ nam je pružio dodatne detalje o pozitivnim finansijskim obavezama koje je preuzeo Odbor Rio Tinta. Obaveza ostaje podložna primanju svih relevantnih saglasnosti, dozvola i licenci i kontinuirano angažovanje sa lokalnim zajednicama, vladom Srbije i civilnim društvom. Potvrdili su sledeći plan u vezi sa razvojem projekta Jadar:

 • trenutno je u toku izrada procene o uticaju na životnu sredinu – biće završena i objavljena u oktobru 2021
 • dozvola za eksploataciju i druga regulatorna odobrenja (npr. EIA) do kraja 2021 – prvog kvartala 2022.
 • priprema nalazišta počinje - od drugog kvartala 2022. - posle izbora u Srbiji (mart 2022)
 • faza proizvodnje Jadar - prvi prodajni proizvod (baterija litijum karbonat) od 2026. godine
 • puna proizvodnja od 2029. = ~58.000 tona litijum karbonata, 160.000 tona borne kiseline (jedinice B2O3) i 255.000 tona natrijum-sulfata2 godišnje - dovoljno za otprilike 1 milion električnih vozila sa baterijom od 60 kWh

__________ obavešten o bliskim i pozitivnim kontaktima sa srpskim vlastima. Ohrabrili smo Rio Tinto da održava bliske i redovne kontakte sa Delegacijom EU u Beogradu.

2) __________ potvrdio snažan fokus Rio Tinta ka održivom rudarstvu, usklađivanju sa EU zakonodavstvom (propis o baterijama) i dobrim praksama, kao i otvoreno angažovanje sa lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama.

3) __________ potvrdio je da je za Rio Tinto Jadar evropski projekat i da radije sarađuje sa industrijskim akterima iz EU = da pomogne u razvoju evropskog lanca vrednosti baterija. Diskusije sa srednjim i nižim originalnim proizvođačima opreme su već počele, npr. sa nemačkim proizvođačima automobila, sa proizvođačima baterija.

4) Sumirali smo naše početne partnerske aktivnosti sa srpskim vlastima (prvi sastanak, koncept) i informisali o našoj nameri da organizujemo početni sastanak strateškog partnerstva u septembru. Obavestili smo i o planiranom sastanku na visokom nivou (potpredsednik Evropske komisije Šefčović, komesar Varhelji) sredinom oktobra, pod uslovom da postoji dovoljan napredak na tehničkom nivou.

5) __________ pitao o kineskom udelu u Rio Tintu. __________ razjasnio da bez mesta u upravi preduzeća i do sada bez zahteva za strateške odluke, uprkos činjenici da je Kina najveći poslovni partner Rio Tinta (trenutno 70? - uglavnom ruda gvožđa Australija i Kina). Takođe smo imali debatu o globalnim rudarskim trendovima, npr. trenutni pomak sa globalnih na regionalne rudarske lance snabdevanja i operacije.

Od:
Poslato: utorak, 27. jul 2021. u 19.00 časova
Za:
Cc:
Tema: Rio Tinto izdvaja sredstva za projekat litijuma Jadar

Poštovani,
Javljam vam se sa veoma dobrim vestima. Ranije danas naš odbor je izdvojio 2,4 milijarde dolara za projekat litijum-borata Jadar u Srbiji. Više detalja je upravo podeljeno na našem veb sajtu na sledećem linku: https://www.riotinto.com/news/releases/2021/Rio-Tinto-commits-funding-for-Jadarlithium-
proiect
Naravno, ovo ostaje podložno dobijanju svih relevantnih odobrenja, dozvola i licenci zemlje, ali je ipak još jedna značajna prekretnica u daljem razvoju ovog svetskog nalazišta.
Moje kolege i ja rado ćemo vam dati više detalja ako želite. Molim vas slobodno kontaktirajte __________. Radujemo se nastavku rada sa vama na povezivanju ovog nalazišta sa širom evropskom strategijom o sirovinama.

S poštovanjem,
Rio Tinto
Rue de la science 14
1040 Brisel
T: +32 488 38 30 19


PRILOG PPNS: "DOKUMENTI IZ BRISELA"


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


IZ ARHIVE PPNS


PROJEKAT JADAR: KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Jagoš Raičević, Institut za nuklearne nauke „Vinča“ Univerziteta u Beogradu

Apstrakt

U Srbiji ne postoji nezavisno regulatorno telo koje bi se bavilo rešavanjem problema zaštite životne sredine (ZŽS). Stoga je neophodno formiranje relevantnog tela koje treba da zameni mnogobrojne (nepoznate) tehničke komisije i/ili radne grupe i probleme zaštite životne sredine sa nivoa anonimnih autorskih ugovora izvede na nivo kompetentnih institucija. Nekonzistentna domaća legislativa ne garantuje osiguranje kvaliteta i učešće javnosti u ZŽS, a posebno sprečavanje sukoba interesa u procesu donošenja odluka o projektu „Jadar“. Primera radi, upoređeni su postupci kontrole izgradnje velike deponije industrijskog otpada projekta „Jadar“ sa površinskim odlagalištem veoma niskoradioaktivnog otpada. Takođe je istaknuto da se ustanove i pojedinci koji su učestvovali ili učestvuju u realizaciji projekta „Jadar“ ne mogu baviti ocenom njegovog kvaliteta, tj. ne mogu biti u poziciji da ocenjuju sami sebe, što se može ispuniti jedino kvalitetnim učešćem sveukupne zainteresovane javnosti.

Druga i važnija poruka prezentacije je predlog da zaključak dvodnevnog skupa u SANU mora biti inicijacija Vladinog projekta, sa zadatkom da verifikovanim metodama i prema najvišim svetskim standardima izvrši sveobuhvatnu i detaljnu analizu uticaja projekta „Jadar“ na životnu sredinu, uzimajući u obzir cenu koštanja svih faza njegovog životnog ciklusa: od izgradnje rudnika i eksploatacije, do njegovog zatvaranja i sanacije i remedijacije svih korišćenih prostora.

PREKO 58.000 NOVOOBOLELIH OSOBA OD MALIGNITETA U SRBIJI

Dr Jagoš Raičević: Moguće i naša obaveza je da utvrdimo stepen zagađenja da svojim potomcima ne ostavljamo ekološka zagađenja

„Moguće je proceniti koliko je ekološko zagađenje nastalo nakon NATO bombardovanja 1999. Moguće je utvrditi potencijalno uzročno-posledične veze između zagađenog okruženja i novosnastalog kancera. Moguće je da još uvek postoje delovi eko-sistema koji zahtevaju ponovnu remedijaciju. Naša obaveza je da svojim potomcima ne ostavljamo ekološka zagađenja koja možemo da rešimo“, rekao je u zaključku svoje diskusije Dr Jagoš Raičević, sa nuklearnog instituta Vinča.

Detaljno OVDE

FOTO: Dr Jagoš Raičević/KoSSev

Foto: Dr Jagoš Raičević/KoSSev

 

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

STAV AKADEMIJE INŽENJERSKIH NAUKA SRBIJE (AINS) O REALIZACIJI PROSTORNOG PLANA POSEBNE NAMENE ZA EKSPLOATACIJU I PRERADU MINERALA JADARITA ’JADAR’ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

NOVEMBAR

 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 13. 11. 2021: (16:00)
 • Započeto prikupljanje potpisa za unapređenje stanja vodenih površina u Kragujevcu
 • Zabrinjavajući projekti spram "ružičste prezentacije iskustava Rio Tinta u svetu" (iz predavanja prof. dr Ratka Ristića u SANU 6. maja 2021)
 • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji (88. sednica Vlade, 3. 11. 2021)
 • Potpis Kragujevčana za unapređenje stanja vodenih površina na teritoriji grada - 12. i 13. novembar, 12:00-15:00
 • Bilo koji rudnik, a pogotovo rudnik litijuma, bio bi poguban za ceo Levač - Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu
 • Stav Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) o realizaciji prostornog plana posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarita "Jadar"
 • Pet zemljotresa u Srbiji 7. novembra
 • Zahtev za RTS - ugovor o oglašavanju Rio Tinta
 • Opština Rekovac nije za eksploataciju litijuma - Aleksandar Đorđević, predsednik SO (VIDEO)
 • Smenjeni direktor omogućio 12 miliona dinara za nepostojeći sajt bez javne nabavke
 • Zemljotres u 14:24 na teritoriji Brusa (Sudimlje), M=23
 • Odbornici SO Rekovac jednoglasno protiv istraživanja litijuma
 • Zemljotres u 10:21 na teritoriji Knića (MZ Balosave), M=2,2
 • Izveštaja iz senke Koalicije 27: Poglavlje 27 u Srbiji - napredak pod ključem
 • Tamna strana grejanja u Kragujevcu ali i shvatanja slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja
 • Osnovan Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS)
 • Iza vesti: Prorektor Ristić o zagađenju, litijumu i Rio Tintu
 • Nesvakidašnji dim iz Energetike prijavljen nadležnima, prva reagovala načelnica Okruga: Ne posedujemo traženu informaciju (FOTO, VIDEO)
 • Eksploatacija litijuma na dnevnom redu sednice SO Rekovac 4. novembra
OKTOBAR (31)
 • FOTO: Energetika Kragujevac, 31. 10. 2021. (16:30)
 • Na predstavljanju Studije ekonomskog uticaja Projekta Jadar u PKS pitanja novinara bila nepoželjna
 • Ekomar: Onlajn predavanje i terensko istraživanje 1. i 3. novembra
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 29. 10. 2021. (8:00)
 • Pacifikacija protesta i otvaranja rudnika Rio Tinta - interes međunarodnih finansijskih institucija, Britanije, SAD, Australije, Nemačke....
 • Ja ću ovo da sačuvam po cenu života - Ljiljana Bralović, Pranjani (Da sam ja neko)
 • Upozorenje iz Bora, usled najave rušenja dimnjaka (Ziđin): Ne izlazite iz stanova bez potrebe!
 • Ustav Republike Srbije: Zdrava životna sredina; Sloboda preduzetništva
 • Žitelji Dragova (Levač) sprečili pristup zemljištu za rudarsko istraživanje (FOTO, VIDEO)
 • Unicef: Analiza klimatske situacije i njenih uticaja na decu u Srbiji
 • U Kragujevcu dorađena preliminarna lista za sufinansiranje energetske efikasnosti kuća
 • Bezbedna voda na javnim česmama Bubanj, Šumarice i Divostin, neispravna u Košutnjaku, Teferiču, Beloševcu, Ždraljici, Kapovcu, Petrovcu i Grujinoj česmi
 • Vujović: Prekomerno aerozagađenje zabeleženo u više gradova u Srbiji od kako je počela grejna sezona
 • Rio Sava: Zahtevi za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje priključnog razvodnog postrojenja 110kv Jadar i dalekovoda
 • Energetikа (Kragujevac): Početak grejne sezone
 • Razgovori o tekućim vodama Kragujevačke kotline (onlajn predavanje)
 • Prof. Ristić: Državni aparat da se stavi u službu zaštite životne sredine - javnost ne prihvata da se radi po lošim praksama
 • Otpadna voda-potok-jezero u Šumaricama!? (2020/2021)
 • Grad prihvatio inicijativu Ekomara - unaprediće Lokalni registar izvora zagađivanja (LRIZ)
 • Razgovori o tekućim vodama Kragujevačke kotline (onlajn predavanje)
 • Zahtev REM-u da zabrani reklamu Rio tinta
 • SKC: Uticaj rudarenja na prirodu
 • Klub akcijaša: Uređenje dela Spomen-parka
 • Srbiju "buše" do temelja - slučaj istraživanja litijuma u Levču
 • Udruženja građana na predstavljanju Nacrta Plana razvoja Kragujevca
 • Uz Uglješnicu, pritoku Lepenice (VIDEO)
 • Energetika (Kragujevac) - iz ugla potrošača (VIDEO)
 • Meštani Pranjana i Družetića oterali nepozvane goste - predstavnike ’ćerke firme’ Rio Tinta
 • Đački parlament: Eko strit parti, 9. oktobra
 • Mesna zajednica jeste organ vlast - to razume MZ Beloševac, ali ne i MZ Ilićevo
 • Lokalni registar izvora zagađivanja - šest meseci kasnije

 

SEPTEMBAR (23)

 • Anketa: Kakvo je vaše mišljenje o stanju voda u Kragujevcu?
 • U Kragujevcu održana konferencija "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - nordijska iskustva"
 • Ekomar: Uspostaviti kontinuirani monitoring površinskih voda Kragujevca
 • Zavrni rukave: Sakupljeno 70 džakova smeća sa Hipodroma
 • Zavrni rukave: Hipodrom, 26. septembar
 • RERI: Šta smo disali između dva septembra
 • Đački parlament: Eko strit parti 2. oktobra
 • Alarmantna publikacija "Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji" skrivana od javnosti?
 • Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine
 • Dragana Đorđević: Zataškava se zastrašujuća istina koju Rio Tinto sprema Srbiji
 • Dolazak Rio Tinta je paradigma apokalipse - iz odgovora prof. Ristića ministarki Mihajlović
 • CINS: Bor sve opasniji po zdravlje ljudi - pokazuje novi izveštaj o kvalitetu vazduha
 • Vujović: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu; RERI: Ministarka zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru
 • Ljubivoje Ršumović - Zar ćemo opet dozvoliti
 • Prof. Ristić: Litijumska bajka nije razvojna šansa Srbije
 • Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara (2012)
 • Sa protesta u Rekovcu protiv istraživanja litijuma: Nije politikanstvo već borba za opstanak naroda
 • Ugovorena zamena kotlova Energetike, rok za završetak radova je 120 dana
 • Grad Kragujevac objavio konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti porodičnih kuća
 • Litijum u Levču? Ne! Odbranimo Rekovac! (snimak protesta, 3. 9. 2021)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • Preliminarni zahtevi protesta za bezopasan vazduh
 • Energetika podnela zahtev za procenu uticaja rekonstrukcije kotlarnice na životnu sredinu
AVGUST (8)
 • Protest ’Odbranimo Rekovac’ 3. septembra (17:00)
 • Protestna okupljanja u Beogradu - 28. avgusta, 4. i 11. septembra (VIDEO)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • DW: Litijum iz Nemačke - ekološki besprekoran i jeftin
 • Kragujevac objavio preliminarnu listu privrednika za energetsku tranziciju
 • Ekomar: Ima li života (u) Lepenici?
 • Tribina o potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)
 • CINS: Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu - od gosta na slavi do neprijatelja (FOTO, VIDEO)

JUL (24)

 • Dekan Ristić: Odbornici Loznice ishitreno odlučili, projekat Jadar zvanično nije odobren
 • Divlje deponije - problem JKP na terenu i grada na konkursu Ministarstva za dodelu sredstava (FOTO, VIDEO)
 • Za Prostorni plan Grada Loznice glasao 41 odbornik, šest bilo protiv, od 50 prisutnih na početku sednice (VIDEO)
 • Storenergy (Kragujevac) - za ulazak supruge Zvonka Veselinovića u posao sa Nikolom Petrovićem
 • Marš sa Drine - Protest u Loznici, 29. jula
 • Eksplodirao hemijski kompleks u Leverkuzenu (VIDEO)
 • Ćuta poziva viđenije ljude, Porfirija, Novaka da stanu uz narod
 • Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?
 • Zelena pijaca rekonstruisaće se do kraja godine, saniraće se i previđena fasada (VIDEO, FOTO)
 • Kragujevac pozvao privrednike da učestvuju u programu energetske tranzicije
 • RERI: Otvoreno pismo Vučiću; WWF: Zašto peticija za zaustavljanje štetnog Zakona o vodama?
 • Peticija: Zaustavimo štetni Zakon o vodama!
 • Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html