Prof. Ratko Ristić razbija mitove Rio Tinta: Ako je život ugrožen, čemu priča o razvoju, parama, litijumu, zapošljavanju?

Prof. Ratko Ristić razbija mitove Rio Tinta: Ako je život ugrožen, čemu priča o razvoju, parama, litijumu, zapošljavanju?

- Nalazimo se usred procesa koji traje već godinama. Projekat Jadar je prvo promovisan kao prvorazredna vrednost jer će se litijum koristiti za baterije za električne automobile. Stvarnost je to već demantovala. Već sada imamo natrijum-jonske baterije, Kinezi su napravili auto koji košta 8.000 dolara sa sve baterijom, imamo grafenske baterije, imamo vodonične gorivne ćelije.

Mnogi veliki proizvođači baterija već napuštaju litijum jer se teško nalazi, vrlo je komplikovana i opasna prerada, a natrijuma ima nekoliko hiljada puta više u prirodi, dok vodonična gorivna ćelija za produkt ima - vodu.

Potpuno je jasno da je ta marketinška varka prevaziđena. Nikome više ne možete da prodate priču o litijumu koji je mnogo važan za baterije.

Imali smo priču da će Rio Tinto to raditi po jednom jedinstvenom patentu, sa originalnom tehnologijom i da neće biti ugrožavanja životne sredine. Moj prijatelj Nenad Kostić, hemičar, akademik, ugledni profesor američkih univerziteta je ustanovio da Rio Tinto već godinama ne može da dobije odobrenje za taj patent. Postavlja se pitanje da li je to uopšte bilo kakav patent? Na skupu u SANU kada smo pitali za detalje odgovor je bio - to je poslovna tajna.

Znači, neko hoće da dođe ovde, da uzurpira jedan deo naše zemelje i da primeni tehnologiju pomoću nekog patenta koji Amerikanci ne prihvataju već godinama. To je drugi mit koji je oboren.

Treća veoma važna stvar od koje beže oni koji promovišu projekat Rio Tinta jeste da one neće imati neke tako strašne posledice. Ponavljam još jednom: Biološki fakultet, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Prirodnjački muzej, Biološki fakultet iz Niša i još jedna institucija - koji okupljaju najbolje, najreferentnije stručnjake za biodiverzitet u našoj zemlji - su radili za Rio Tinto, međutim njihov krajnji zaključak je bio: od projekta treba odustati jer će izbrisati mrežu života. Biće ugroženo 450 vrsta biljaka i životinja, od toga 145 zaštićenih. Ako vam neko kaže da će mreža života biti izbrisana, onda bi svakom razumnom i normalnom trebalo da bude jasno da je to - kraj. Ako je život ugrožen, čemu onda priča razvoju, o parama, o litijum, o zapošljavanju...?

...Imate vrlo agresivan diletantizam u javnom prostoru da se oživljava projekat koji je suspendovan - Prostorni plan posebne namene i svi akti koji su omogućavali realizaciju projekta.

Prof. dr Ratko Ristić

VIDEO: EMISIJA KANALA X33 (1:20:32)

IZ ARHIVE  
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO) - EKSKLUZIVNO NA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html