Spaljen video nadzor na nadvožnjaku ’Gazela’, koji je republika omogućila gradu

Spaljen video nadzor na nadvožnjaku ’Gazela’, koji je republika omogućila gradu

Video nadzor na nadvožnjaku "Gazela" u ulici Jovana Ristića, postavljen kao prvi u gradu za vizuelnu kontrolu lokacija sa divljim deponijama, spaljen je 17. maja, saznaje portal PRVI PRVI NA SKALI.

To je podatak koji je gradsko Odeljenja za zaštitu životne sredine dobilo od nadležne inspekcije, a ovu službu je obavestila policija, potvrđeno nam je zvaničnim dopisom.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Spaljen video nadzor na nadvoznjaku Gazela 1
Prijavu protiv počinioca tužilaštvu je podneo MUP - Policijska uprava Kragujevac. Grad do danas nije dobio informaciju od policije i drugih državnih organa da li je utvrđen identitet počinioca (a trebalo bi da jeste - video nadzor je u pitanju), niti da li je i kako sankcionisan.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Spaljen video nadzor na nadvoznjaku Gazela 2
Nužno je da o ovome bude obaveštena javnost, pored ostalog i zbog cene celog sistema za video nadziranje. Sveukupna vrednost opreme koja uključuje softver, hardver, kamere i ostalo što se nalazi u prostorijama inspekcije je 2.602.020 dinara, zvaničan je podatak Grada, dakle više od 22 hiljade evra!

Uz to, kako bude razrešen slučaj na ovoj prvoj lokaciji, takva će biti sudbina narednih. Vreme će da pokaže da li su jači neodgovorni pojedinci ili odgovorna vlast. Prvi naredni video nadzor planiran je na Metinom Brdu, takođe je potvrđeno našem portalu.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Spaljen video nadzor na nadvoznjaku Gazela 3
Ovo je prva i za sada jedina lokacija na teritoriji Kragujevca gde je instaliran video nadzor usled formiranja divljih deponija. To je jedan od vidova borbe protiv ove rasprostranjene pojave za koju je Grad dobio finansijsku podršku Republike.

Nakon obraćanja nadležnom odeljenju u gradu, kontaktiraćemo i policiji da ispratimo šta se dogodilo nakon prijave.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Spaljen video nadzor na nadvoznjaku Gazela 4
Profesionalci koji se bave video nadzorom izdvajaju ove karakteristike:

 • osmatra – omogućava praćenje stanja u realnom vremenu i interveniše u slučaju vanrednog događaja
 • snima – u cilju arhiviranja, kako bi se mogla izvršiti analiza sporne situacije
 • odvraća – psihološko dejstvo na lice koje namerava da uđe u štićeni prostor

Podsećamo, divlja deponija ispod ovog nadvožnjaka je višedecenijski problem. Pre tri godine, u ime 88 sugrađana koji su objedinili svoje potpise, udruženje PRVI PRVI NA SKALI dostavilo je gradonačelniku Kragujevca peticiju za trajno uklanjanje divlje deponije, uz fotografije stanja zatečenog dan nakon Đurđevdana, gradske slave. Tom prilikom dostavljen je i sadržaj mejla koji su Gradu uputili sugrađani 26. jula 2019. godine.

DETALJNIJE: OVDE.

Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
Peticija nije urodila plodom, a sem što je deponija ostala leglo zaraze i ruglo uz istorijske objekte, ona je postala i dodatni trošak za sve Kragujevčane, poreske obveznike, jer je uvećavala troškove JKP Šumadija. Naime, te 2021. godine saznali smo od gradskog preduzeća da se otpad sa divlje deponije na ovoj lokaciji uklanja u proseku dva puta mesečno po nalogu Komunalne inspekcije koja vrši plaćanje za izvršene usluge po cenovniku koji je usvojio grad.

Do 1. januara 2021. godine odvoženje smeća vršilo se po ceni od 1.419,00 po 1m3, a nakon toga cena je bila 1.705,00 po 1m3. Mesečno se u proseku sakupilo oko 20-30m3 otpada, podaci su JKP Šumadija dostavljeni gradonačelniku, a prosleđeni udruženju PRVI PRVI NA SKALI.

Služeći se ovim zvanični podacima, građanin je mogao da izračuna da je za pet godina (60 meseci) ukupno odstranjeno oko 1.800m3 otpada, što je koštalo 2.554.220 dinara. Povrh toga, u 2021. godini deponija je koštala oko 204.600 dinara, što je sveukupno 2.758.820 (oko 23.600 evra)!

Pre tri godine smo konstatovali da je ovo loša praksa, apsurdna i štetna iz ugla građana koji kao poreski obveznici već plaćaju i JKP Šumadija i Komunalnu inspekciju, dok Inspekcija plaća usluge Šumadiji, što su opet sredstva iz budžeta koji pune građani, pored ostalih subjekata. U slučaju nadvožnjaka, to traje deceniju i po, dok zagađivači trljaju ruke i likuju.

DETALJNIJE: OVDE.

Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
Sve to uprkos činjenici da su najbliži kontejneri ovoj lokaciji na samo 70 metara - u ulici Braće Poljaković, odakle se smeće odvozi svaki dan u drugoj smeni, odgovorilo nam je tada JKP Šumadija.

Pratićemo dalje kakvo je stanje ispod kragujevačke "Gazele"... 

D. M. M. - PPNS

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 2

 • sone
  05.07.2024

  unistena je samo kamera i prikljucak. vrednost max 70e . lupetanje je ili smisljena laz radi obmane javnosti je da je steta 23000 e. netreba unistavati kamere ali netreba ni lagati.

 • ППНС
  05.07.2024

  Поштовани Шоне, портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ није адреса за такву оцену, пренели смо званичан одговор Одељења за заштиту животне средине. Срамота је да као "лупетање", "смишљену лаж", "обману јавности" и "лагање" оцењујете овај одговор јер "превиђате" да није ни написано, како ви истичете, да камера и прикључак коштају "23.000е", већ пише: Свеукупна вредност опреме која укључује софтвер, хардвер, камере и остало што се налази у просторијама инспекције је 2.602.020 динара, званичан је податак Града, дакле више од 22 хиљаде евра! Пошто и ви то видите у садржају, сумњамо у вашу добру намеру оваквим коментарисањем. Да ли је то реална цена, то је друга тема. Поздрав!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html