Svi imaju pravo na pijaću vodu, a vodni resursi su javno dobro - po Ustavu Slovenije

Svi imaju pravo na pijaću vodu, a vodni resursi su javno dobro - po Ustavu Slovenije

"Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive i čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša"


Poslanici slovenačkog parlamenta su izglasali promenu ustava kojem je građanima zagarantovano pravo na pijaću vodu kao javno dobro.

Odluku koju su poslanici izglasali potrebnom dvotrećinskom većinom pozdravio je premijer Miro Cerar, rekavši da je slovenačka voda zdrava i pitka, izvori i zalihe vode su veliki, što je važno s obzirom da to postaje sve dragoceniji prirodni resurs.

Njena će zaštita u ustavu onemogućiti eventualne pritiske za komercijalizaciju vodosnabdevanja kojima bi zemlja mogla da bude izložena od stranih država ili multinacionalnih kompanija, rekao je Cerar.

- Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive i čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša, kazao je Cerar.

Za prvu ustavnu promenu od dolaska Cerarove vlade na vlast pre dve godine glasalo je 64 poslanika, troje više od potrebne minimalne većine. Deo opozicije izjavio je kako je sve predstava za javnost i da parlament ima i važnijih stvari za odlučivanje.

Ustavnom članku o zaštiti vode, za koju se navodi da je javno dobro kojim će upravljati država preko lokalnih zajednica, sada će se prilagoditi i niz zakonskih rešenja i propisa, kako bi dopuna postala operativna.

U prihvaćenom ustavnom amandmanu navodi se da svako ima pravo na pijaću vodu, da svim resursima vode upravlja država i da izvori vode nisu roba podložna tržištu, nego namenjeni održivom vodosnabdevanju i domaćinstvima.

Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlašćenih komunalnih službi.

Izvor: Večernji, 18. 11. 2016. 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html