Vučević, Hil, Živanović Poljo - o litijumu u Srbiji; iz sveta - Rio Tinto smanjio plate u Mongoliji, cena litijuma u padu, OPEK osporava obnovljive izvore energije

Vučević, Hil, Živanović Poljo - o litijumu u Srbiji; iz sveta - Rio Tinto smanjio plate u Mongoliji, cena litijuma u padu, OPEK osporava obnovljive izvore energije

Ni drugog dana ove nedelje ne jenjavaju medijski sadržaji o Rio Tintu i litijumu. Nakon jučerašnjeg obraćanja ambasadora Velike Britanije, koji je nedvosmisleno poručio da tu zemlju "zanima srpski litijum", danas je prostor zauzeo ambasador SAD. Šta je danas rekao sledi u nastavku, a pre toga podsećanje najpre na izjavu iz marta 2023:

ARHIVA PPNS 
AMBASADOR HIL: SAD SE TRUDE DA PODRŽE RIO TINTO, DELOM JE AMERIČKA KOMPANIJA

Ambasador Hil: SAD se trude da podrže Rio Tinto, delom je američka kompanija
Hil je samo nastavio tamo gde je njegov prethodnik stao - izjava s početka 2022, pred "stavljanje tačke na projekat Jadar":

ARHIVA PPNS DOK JE PROJEKAT RIO TINTA ZAUSTAVLJEN U BLIZINI FENIKSA, AMBASADOR GODFRI: LITIJUM JE OGROMNA KORIST ZA SRBIJU

Dok je projekat Rio Tinta zaustavljen u blizini Feniksa, ambasador Godfri: Litijum je ogromna korist za Srbiju
Uz predstavnika ove svetske sile, u pregledu PPNS i reč premijera Srbije, aktivista (Neko brine za Levač - Savez ekoloških organizacija Srbije SEOS)
 - o litijumu u Srbiji, kao i vesti iz sveta odakle saznajemo da je Rio Tinto smanjio plate rudarima u Mongoliji 80 odsto (dok se u Srbiji prikazuje spot u kojem se kaže da je to "super komanija sa velikim platama, odličnim uslovima"), zatim da će cena litijuma nastaviti da pada do kraja godine, kao i da je stav OPEK-a da svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije.

Vučevića o eksploataciji litijuma: Imamo prava da koristimo svoje resurse

Premijer Srbije Miloš Vučević govorio je na Blic televiziji o glavnim društvenim i političkim temama, i naveo da je rudarstvo neotuđivi deo naše zemlje.

Premijer Vučević naveo je da Vlada Srbije neće raditi pod ucenama i ultimatumima.

-Svako ima pravo na svoj stav, ali je u naravi našeg naroda da ne voli ucene i pritiske. Mi smo srpska vlada, ne radimo pod ultimatumima. Ja neću postupati po bilo kom ultimatumu. Mi tek treba da razgovaramo o tom pitanju. Ne bih to mogao nazvati svelitijumski sabor, ako je to 2.000 ljudi, a imate paradoks, o kojem je govorio predsednik Vučić, da su svi upalili mobilne telefone koji koriste litijumske baterije, na antilitijumskom saboru. Podržavam iskorišćavanje svih resursa, verujem u održivi razvoj i da su ekonomija i ekologija dve grane istog stabla. Mislim da je rudarstvo neotuđivi deo Srbije, još od srednjeg veka. To je velika ekonomska šansa. Oni koji tvrde suprotno nisu dobronamerni. Mislim da je moguće napraviti dobar balans između ekonomije i ekologije. Dobijemo li takve garancije i investicije, da su ovde plate i da se ovde plaćaju porezi, svim snagama sam za to. Prednost je s čim raspolažemo, a ne da sami sebi pucamo u noge i da se kažnjavamo. Moj fokus nije na Rio Tintu, ne mislim da su neprijatelji. Kao predsednik Vlade ja vodim računa o Srbiji- rekao je premijer i naglasio da imamo prava da koristimo naše resurse i iz toga ostvarujemo profit.

-Nismo ničija kolonija. Mi imamo ono što ste rekli da je kritični materijal, Srbija spram toga treba da bude uvažena. Zamislite da Irak ili Kuvajt ne vade naftu ili Rusija gas. Razumem one koji su zaista uplašeni, ali ne razumem one koji su za par stotina hiljada evra prodali svoje imanje Rio Tintu, a posebno ne razumem one političare koji su doveli Rio Tinto u Srbiju. To su licemeri kakve odavno nismo videli. Pod ucenama ne radimo, srpska Vlada odbija ultimatume.

ARHIVA PPNS LITIJUM U SRBIJI INTERES NEMAČKE I BRITANIJE; PROVLADINI MEDIJI DOBILI SPISAK SAGOVORNIK PO MERI RIO TINTA

Litijum u Srbiji interes Nemačke i Britanije; Provladini mediji dobili spisak sagovornik po meri Rio Tinta
Šta ambasador Hil misli o iskopavanju litijuma?

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da ne razume odluku o zabrani festivala „Mirdita, dobar dan“, jer je reč o događaju koji podstiče saradnju između Srbije i Kosova.

„Iznenađen sam tom odlukom. Nisam to očekivao. Uvek postoje bezbednosni razlozi, to mi je jasno. Ali ne razumem ovu odluku. Ovaj festival je bio odličan za Srbiju, održavao se već 10 godina. Bavi se pitanjem kako sarađivati sa drugima u celom regionu. Dakle, što se mene tiče, ne razumem zašto bi se takva prilika propustila”, rekao je Hil u intervjuu za časopis Diplomasi end komers (Diplomacy and Commerce).

Podsetio je da je taj festival pod pokroviteljstvom Evropske unije i rekao da EU pokušava da uspostavi normalizovane odnose između Kosova i Srbije.

„To znači, pre svega, smanjenje tenzija, ali znači i posebno ideju o međusobnoj saradnji na pitanjima. Dakle, normalizacija je ono što EU traži. Gledajući dalje, mislim da je važno razumeti da, ako možete imati, kako to Evropljani nazivaju, ‘normalizaciju’ koja je fundamentalna, široko zasnovana i pravno obavezujuća, možete izgraditi veoma jaku platformu na kojoj možete graditi druge stvari“, kazao je Hil.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema normalizacije, „to znači nestabilnost, to znači probleme“.

„I dok Evropljani žele da vide Srbiju među njima, unutar svojih struktura, žele da Srbija reši ili barem adresira svoje probleme pre nego što uđe u EU. Dakle, mislim da su veoma fokusirani na normalizaciju, a i mi smo“, naveo je Hil.

Govoreći o istraživanju litijuma u Srbiji, on je rekao da SAD nemaju zvaničan stav o tom pitanju.

„Ovo je stvar za srpski narod, da odredi šta je u najboljem interesu Srbije. Mislim da je Srbija pokušala da ima debatu o ovome. Cela stvar je na neki način postala politizovana, što nije neobično u današnjem svetu gde mnoge stvari postaju politizovane. Ali mislim da je najvažnije pitanje za sve da utvrde da li je ovo korisno za budućnost Srbije. I, može li litijum biti deo moderne ekonomije? Može li biti deo lanca vrednosti modernih tehnologija? Inače, to je samo rudarski projekat“, naveo je Hil.

Rio Tinto rudarima u Mongoliji smanjio plate 80 odsto, sad pregovara sa štrajkačima

Rudarska kompanija Rio Tinto, koja u Srbiji pokušava da otvori rudnik litijuma, u Mongoliji se suočava sa štrajkom radnika u najvećem rudniku bakra na svetu.

Naime, Rio Tinto je prema pisanju Rojtersa, nakon izmena zakona o radu u Mongoliji 2022. godine, smanjio plate za čak 80 odsto.

Kako se navodi, menadžment kompanije je trenutno u pregovorima sa radnicima rudnika Oyu Tolgoi, koji su štrajkovali u maju, prema informacijama organizacije OT Watch koja je u kontaktu sa radnicima.

Rio Tinto namerava da od 2028. godine iz ovog rudnika proizvodi 500.000 tona bakra godišnje. Vrednost tolikog bakra po sadašnjim cenama je oko pet milijardi dolara.

Radnici traže da plate u ovom rudniku budu na nivou plata za iste poslove u drugim rudnicima ove kompanije. Oni tvrde da su bili plaćeni „bednih 1.596 dolara mesečno za rad daleko od kuće“.

Recimo prosečna rudarska plata u Australiji je 6.919 dolara.

Rio Tinto je istakao da štrajk održan u maju nije ugrozio proizvodnju i da štrajkuje mala grupa zaposlenih „koji žele da razumeju uticaj promena na komponente prosečne zarade“.

ARHIVA PPNS ZAHTEV ZA ZAKONSKU ZABRANU LITIJUMA DOSTAVLJEN VLADI

Zahtev za zakonsku zabranu litijuma dostavljen Vladi
Cena litijuma nastaviće da pada do kraja godine

Cena litijuma u junu ove godine pala je na oko 13.000 dolara po toni. Bankarska grupacija Goldman Saks ima pesimistične prognoze. Oni prognoziraju da će cena litijuma nastaviti da pada do kraja 2024.

Prema podacima nemačke platforme Statista, tona litijuma 2021. koštala u proseku 12.600 dolara nakon čega je usledio nagli skok u 2022. kada je tona tog metala dostigla cenu od 68.100 dolara. Ipak, pad je krenuo u decembru iste godine i od tad je cena smanjena za oko 80%.

Ove promene analitičari objašnjavaju time da ponuda nadmašuje potražnju i navode da se trenutni pad cene litijuma može pripisati usporavanju rasta prodaje električnih vozila u Kini.

Za Forbes Magazin govorio je Nebojša Atanacković, privrednik i dugogodišnji predsednik Unije poslodavaca Srbije, koji kaže da su niže kamatne stope pozitivan signal za srpsku privredu, ali da ipak većina sa oprezom gleda na trendove na finansijskom tržištu te je izvesno da se porast zajmova privredi neće dogoditi odmah nakon prvog snižavanja kamatne stope centralne banke.

On ističe da je za privrednike najvažnija izvesnost i mogućnost planiranja da bi se odlučio za investicije i da to finansira iz kredita, a sve zavisi od njihove procene, ali je zadnjih nekoliko godina teško planirati.

OPEK: Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije

Svet ne može da funkcioniše isključivo na obnovljivim izvorima energije i takav scenario je nerealan, objavio je generalni sekretar naftnog kartela OPEK Haitam al Gais.

On se osvrnuo na predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA) po kome će se potražnja za kritičnim mineralima kao što su litijum ili kobalt učetvorostručiti do 2040. da bi se dostigao cilj neto nulte emisije do 2050. godine.

Haitam al Gais je naveo da su očekivani rudarski poslovi prilikom očekivanog vađenja ovih minerala nezamislivi bez fosilnih goriva, navodi se na veb stranici OPEK-a.

Ugalj i prirodni gas su od vitalnog značaja za preradu sirovih kritičnih minerala kako bi se oni rafinisali u proizvode za baterije spremne za upotrebu u proizvodnji čiste energije i električnim vozilima (EV).

- Proizvodi na bazi nafte se takođe koriste za bagere, buldožere, kipere na licu mesta, kao i razne oblike transporta za premeštanje minerala od centara ponude do centara potražnje, ali i za proizvodnju solarnih panela, vetroturbuina i električnih vozila, dodao je čelnik OPEK-a.

On je ponovio svoj raniji stav da energija iz fosilnih goriva ne može jednostavno da bude odstranjena iz energetskog miksa pošto svet ne bi mogao da funkcioniše, prenosi portal Oilprice.

- Da li je realno misliti da obnovljivi izvori energije mogu da pokriju očekivani rast potražnje za električnom energijom, posebno imajući u vidu da je svet već uložio preko 9,5 biliona dolara u energetsku tranziciju u poslednje dve decenije, ali energija vetra i sunca i dalje pokrivaju samo nepunih četiri odsto potrošnje svetske energije?, zapitao se Haitam al Gais.

ARHIVA PPNS ADVOKAT ĐORĐEVIĆ: ODGOVOR NA REAGOVANJE KOMPANIJE RIO TINTO NA MOJE GOSTOVANJE U EMISIJI UTISAK NEDELJE

Advokat Đorđević: Odgovor na reagovanje kompanije Rio Tinto na moje gostovanje u emisiji Utisak nedelje

„Eksploatacije litijuma je iznad svih pitanja i podela”: Marica Živanović Poljo iz udruženja „nEKO brine za Levač“

Da smo na pravom putu pokazuju reakcije onih koji lobiraju za Rio Tinto, a naša vlast bolje da se okrene interesu svog naroda koji je obmanula u predizbornoj kampanji tako što nisu spominjali litijum, tvrdeći da je stavljena tačka na projekat Jadar, smatra Marica Živanović Poljo, aktivistkinja ekološkog uduženja „nEKO brine za Levač” iz Rekovca.

Na Vidovdan je u Loznici održan veliki protest protiv istraživanja i potencijalne eksploatacije litijuma na teritoriji Srbije.

– Lični utisak, kao nekog ko je u ovoj priči više od tri godine, je da je tog dana pokazano kompaniji i vlasti, koja očigledno svom snagom podržava projekat rudarenja litijuma, da ne samo da i dalje postoji snažan otpor velikog broja ljudi koji neće odustati, već da je taj naš otpor još jači i odlučniji, kaže za Danas Živanović Poljo, dodajući da „tome doprinosi i činjenica da je skupu u Loznici prisustvovao veliki broj organizacija i pojedinica najrazličitijih političkih i svih drugih orijentacija”.

Drago joj je da su svi shvatili da je ovo pitanje iznad svih pitanja i podela.

– Da smo na pravom putu pokazuju i reakcije onih koji lobiraju za Rio Tinto, prorežmskih medija i tabloida, koji su se ostrvili na ljude iz Nedeljica, crtaju im mete na čelu, iznose laži, nazivaju ih „da su ustaše”. Sigurna sam da će im se sve to olupati o glavu i da im ovoga puta neće proći ovakva prljava kampanja, nepokolebljiva je naša sagovornica.

I ona podseća da je na vidovdanskom skupu u Loznici vlasti dat rok da usvoji zakon protiv iskopavanja litijuma.

– Iznet je jasan zahtev, neka se saberu i odluče da li će i dalje raditi protiv sopstvenog naroda, a za račun ozloglašene kompanije. Naši naučnici su se odredili i objasnili koliko je projekat štetan i nikakvi nacrti studija za nepostojeći projekat nas ne mogu ubediti u suprotno, podseća Živanović Poljo.

Po njenom mišljenju, sve i da je najčistija moguća tehnologija u pitanju, ljudi u Srbiji imaju pravo da kažu NE tome i da biraju razvojne šanse u poljoprivredi i turizmu, a ne u nečemu što će trajno devastirati plodna zemljišta.

– Pri tome, takva tehnologija nije nigde do sada primenjena, kompanija ne garantuje da neće biti akcidenata i zagađenja, pa zašto bismo onda prihvatali takve neisplative i rizične projekte, pita se ona.

Takođe, po njoj, nesuvisla je izjava „da Srbija traži garancije od Nemačke da neće biti zagađenja” u najmanju ruku se kosi sa zdravim razumom.

– Više nego šizofrene su u isto vreme tvrdnje da nas koji se protivimo projektu ekploatacije litijuma plaćaju nemačke i još neke zapadne agenture. Kako je to moguće ako su veoma zainteresovani za naš litijum, a imaju ga na primer baš u Nemačkoj. Treba li mi njima da damo garancije da ako ga budu eksploatisali neće biti zagađenja, postavlja kontrapitanje Marica Živanović Poljo.

Njen zaključak je da je poruka kompaniji Rio Tinto i svim sličnim „da se lepo pokupe i idu kući” jer u Srbiji nemaju šta više da traže, a predstavnicima vlasti da se okrenu interesu naroda koji su obmanuli u predizbornoj kampanji tako što nisu spominjali litijum, tvrdeći „da je stavljena tačka na projekat Jadar”.

Izvori: Dnevnik; Beta; Danas; Tanjug; Forbs 

PS: Očekujući treći dan zagovaranja projekta Jadar i poslovanja Rio Tinta u Srbiji, od strane svetskih moćnika koji obitavaju u našoj zemlji, pitamo se ko bi mogao da bude treći ambasador u nizu, posle Britanca i Amerikanca? "Tipujemo" na ambasadora Australije, zemlje koja je imala svog predstavnika u "srpskoj" Radnoj grupi za sprovođenje projekta Jadar (bio je to Majkl Širaev, drugi sekretar u Ambasadi Australije u Srbiji). Potom bi mogao da se spremi predstavnik Svetske banke (njen direktor Stiven Ndegva je takođe bio u Grupi).

ARHIVA PPNS ZORANA MIHAJLOVIĆ UPORNO ODBIJA ZAHTEVE ZA PRISTUP ZAPISNICIMA RADNE GRUPE ZA IMPLEMENTACIJU PROJEKTA JADAR

Zorana Mihajlović uporno odbija zahteve za pristup zapisnicima Radne grupe za implementaciju Projekta Jadar

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html