Efekti liberalizacije Zakona o GMO u Srbiji

Efekti liberalizacije Zakona o GMO u Srbiji

Srbija je među vodećim zemljama u Evropi i svetu u proizvodnji genetski nemodifikovane soje na preko 200.000 hektara. Više od 40 godina dugu tradiciju u uzgoju BEZ GMO soje čuva 50.000 naših poljoprivrednih proizvođača. Srbija je jedina zemlja koja proizvodi dovoljno BEZ GMO soje za potrebe industrije stočne hrane, što znači da imamo i mogućnost da životinje hranimo genetski nemodifikovanom domaćom sojom. Trenutno, i zakonska regulativa u Srbiji ne dozvoljava uvoz genetski modifikovanih proizvoda, što znači da je i uvoz GMsoje još uvek zabranjen. Sa izazovima sa kojima se suočavamo možete pročitati u studiji „Efekti liberalizacije Zakona o GMO u Srbiji“.

Sa druge strane, u Evropi se ne proizvodi dovoljno soje za potrebe industrije stočne hrane. Čak 85% soje se uvozi iz prekookeanskih zemalja (Argentina, Brazil, SAD) gde se i najviše gaji genetski modifikovana-GM soja i to na neodrživ način, na velikim prostranstvima, uz upotrebu totalnih herbicida, na štetu kišnih šuma, donoseći sa sobom brojne posledice. Ovom sojom hrane se životinje, čije proizvode svakodnevno konzumiramo.

PRILOG: EFEKTI LIBERALIZACIJE CARINA NA POLJOPRIVREDU REPUBLIKE SRBIJE (DECEMBAR 2010)Izvori: Dunav soja, Seedev 

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA

 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari