Za pristup STO doneti zakon o GMO usklađen sa EU i STO i dovršiti pregovore o pristupu tržištu (Evropska komisija: Republika Srbija - Izveštaj za 2018)

Za pristup STO doneti zakon o GMO usklađen sa EU i STO i dovršiti pregovore o pristupu tržištu (Evropska komisija: Republika Srbija - Izveštaj za 2018)



6.12. Poglavlje 12: Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika

U oblasti fitosanitarne politike usvojeni su godišnji programi mera za zdravlje bilja. Pravni okvir za održivu upotrebu pesticida, kao i nacionalni akcioni plan za smanjenje rizika i uticaja upotrebe pesticida - što predstavlja poznati faktor rizika za javno zdravlje i životnu sredinu - treba usvojiti i sprovesti. Spisak sorti bilja nije usklađen sa pravnim tekovinama EU. Iako je Ministarstvo poljoprivrede formiralo Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, nije zabeležen napredak u usklađivanju zakona o genetički modifikovanim organizmima (GMO) sa pravnim tekovinama EU.

6.30. Poglavlje 30: Spoljni odnosi

EU ima zajedničku trgovinsku politiku prema trećim zemljama, zasnovanu na SR SR multilateralnim i bilateralnim sporazumima i samostalnim merama. Postoje i pravila EU u oblasti humanitarne i razvojne politike.

Srbija je umereno pripremljena u oblasti spoljnih odnosa. Prošle godine nije bilo napretka i oslabio je kapacitet za suočavanje sa ključnim izazovima trgovinske politike.

Tokom sledeće godine, Srbija treba pre svega da:

  • → hitno ukloni sva nedavno nametnuta ograničenja izvoza neopasnog otpada, koja nisu opravdana prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i koja ukazuju na slabosti u administrativnom kapacitetu za sprovođenje trgovinske politike;
  • → završi pristupanje SZO donošenjem zakona o genetički modifikovanim organizmima koji bi bio u skladu sa pravnim tekovinama EU i SZO, i da dovrši preostale bilateralne pregovore o pristupu tržištu;
  • → ojača administrativni kapacitet Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za trgovinu sa EU i pristupanje CEFTA i STO, naročito u cilju sprovođenja višegodišnjeg Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje.

Što se tiče zajedničke trgovinske politike, nije bilo napretka u pristupanju Republike Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO). Članstvo u STO i dalje zavisi od donošenja Zakona o genetički modifikovanim organizmima koji bi bio u skladu sa pravnim tekovinama EU i STO i od dovršavanja pregovora o pristupu tržištu sa manjim brojem članica STO.

Od maja 2017. godine, Srbija je uvela izvestan broj ograničenja u vezi sa izvozom neopasnog otpada za ponovno iskorišćenje, što je dovelo do privremenog zastoja u izdavanju novih izvoznih dozvola. Srbija treba da bez odlaganja ukloni ta ograničenja i da izbegava primenu tih mera osim ako su one potpuno opravdane.

U novembru 2017. godine, Vlada je osnovala koordinaciono telo za olakšavanje trgovine. Ovo telo bi trebalo da obezbedi saradnju između raznih ministarstava koja se bave trgovinskom politikom, kao i sa spoljnim zainteresovanim stranama. Kapacitet uprave za prikupljanje statističkih podataka o tržištu je problem koji treba rešiti. Treba ojačati administrativni kapacitet jedinica pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje su odgovorne za trgovinu sa EU i pristupanje CEFTA i STO.

Srbija je usaglasila svoju nacionalnu kontrolnu listu robe dvostruke namene sa najnovijim režimom EU izvoza, transfera, posredovanja i tranzita tih artikala u maju 2017. godine. U decembru 2017. godine, Srbija je usvojila novu uredbu o izvozu i uvozu robe koja se može koristiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje i drugo okrutno, nečovečno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. Ova uredba je usklađena sa relevantnim pravnim propisima EU. Srbija mora da nastavi rad na pristupanju Vasenarskom sporazumu.

Srbija je na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu preuzela važne obaveze da sprovede višegodišnji Akcioni plan za razvoj regionalnog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu. Primena tog akcionog plana će omogućiti produbljenje i proširenje ekonomskih integracija unutar regiona na osnovu pravila i standarda EU. Važno je za Srbiju da igra konstruktivnu ulogu u okviru CEFTA, kako bi omogućila pravovremeno i neometano sprovođenje višegodišnjeg Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje.

Što se tiče bilateralnih sporazuma sa zemljama koje ne pripadaju EU, Srbija je završila pregovore o daljoj liberalizaciji trgovine sa Turskom prema postojećem bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini. Srbija je još uvek u pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom. U novembru 2016. godine, Srbija je potpisala bilateralni investicioni ugovor sa Katarom. Srbija mora da obezbedi usaglašenost bilateralnih investicionih ugovora sa pravnim tekovinama.

Glavni zaključci izveštaja za Srbiju za 2018. 

IZVORNI DOKUMENT



Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA

SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA
PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html