Zakon o budžetu Republike Srbije za 2017.

Zakon o budžetu Republike Srbije za 2017.

DELOVI PREDLOGA ZAKONA KOJI SE ODNOSE NA GMO

Programska aktivnost: 0005 - Fitosanitarna inspekcija

Program kome pripada: 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika

Pravni osnov

Zakon o zdravlju bilja, Zakon o semenu, Zakon o sadnom materijalu, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, Zakon o sredstvima za ishranu bilja i oplmenjivačima zemljišta, Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Zakon o genetički modifikovanim organizmima, Zakon o zaštiti prava oplemenjivača biljnih sorti, Zakon o bezbednosti hrane, Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u periodu 2014. godine do 2020. godine.

Opis

Kroz ovu programsku aktivnost uspostavlja se sistem nadzora sprovođenja fitosanitarnih mera u oblastima koje čine fitosanitarnu politiku, a koje obuhvataju zdravlje bilja, seme i sadni materijal, priznavanje sorti, sredstva za zaštitu bilja, sredstva za ishranu bilja i oplemenjivače zemljišta, zaštitu prava oplemenjivača biljnih sorti, GMO i bezbednosti hrane biljnog porekla. Programsku aktivnost sprovodi granična i unutrašnja fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja. Kroz ovu programsku aktivnost osigurava se usklađenost sa međunarodnim standardima koji obezbeđuju olakšan međunarodni i unutrašnji promet. Ovom programskom aktivnosti su obuhvaćene i specijalizovane usluge, koje se u najvećoj meri odnose na laboratorijsko ispitivanje službenih uzoraka bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata na prisustvo štetnih organizama i GMO, uključujući seme, sadni materijal, zemljište i vodu, kao i ispitivanje službenih uzoraka hrane i hrane za životinje biljnog porekla, sredstava za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta.

Programska aktivnost: 0006 - Upravljanje fitosanitarnim sistemom i sistemom bezbednosti hrane i hrane za životinje biljnog porekla
Program kome pripada: 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika

Pravni osnov

Zakon o zdravlju bilja, Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, Zakon o sredstvima za ishranu bilja i oplmenjivačima zemljišta, Zakon o semenu, Zakon o sadnom materijalu, Zakon o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Zakon o genetički modifikovanim organizmima, Zakon o zaštiti prava oplemenjivača biljnih sorti, Zakon o bezbednosti hrane, Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u periodu 2014. godine do 2020. godine.

Opis

Programska aktivnost obuhvata sve delove fitosanitarnog sistema: zdravlje bilja i biljni karantin, seme i sadni materijal, priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, sredstva za zaštitu bilja, sredstva za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, zaštita prava oplemenjivača biljnih sorti, biološka sigurnost (GMO) i bezbednost hrane i hrane za životinje biljnog porekla. Programskom aktivnošću planira se neprestano unapređenje fitosanitarnog sistema u vidu razvijanja i primene odgovarajućih standarda, kao i informisanje i podizanje svesti i dostupnost tačnih podataka zainteresovanoj javnosti. Time se povećava usklađenost fitosanitarnog sistema Republike Srbije sa međunarodnim standardima i obezbeđuje olakšan međunarodni i unutrašnji promet proizvoda koji su u nadležnosti Uprave. Ova programska aktivnost uključuje troškove rada horizontalnih stručnih službi i rashode koji omogućavaju nesmetanu realizaciju nadležnosti Uprave, kao i troškove pravnih lica ovlašćenih od strane MPZŽS, koja obavljaju stručne poslove i specijalizovane usluge (poljoprivredne stručne službe, fakulteti i instituti u oblasti biotehničkih nauka), koje se odnose na fitosanitarne preglede bilja i biljnih proizvoda, laboratorijska ispitivanja službenih uzoraka uzetih u postupku fitosanitarnih kontrola, ispitivanja sorti poljoprivrednog bilja, procene sredstava za zaštitu bilja u postupku registracije.

Cilj 1: UNAPREĐENJE FITOSANITARNOG SISTEMA

4. Procenat biološke sigurnosti od mogućeg pojavljivanja novostvorenih genetički modifikovanih organizama

Komentar: Povećanje stepena biološke sigurnosti ostvarena kroz praćenje stanja i pojave novih genetičkih modifikacija u cilju unapređenje sistema kontrole i blagovremenog sprečavanja prisustva GMO na teritoriji Republike Srbije

Izvor verifikacije: izveštaj granične fitosanitarne inspekcije, izvešrtaj fitosanitarne inspekcije, baza podataka o odobrenom GMO Evropske Komisije, izveštaj ovlašćenih laboratorija

Projekat: 4002 - IPA 2013 - Poljoprivreda i ruralni razvoj
Program kome pripada: 0109 - Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika

Pravni osnov

Finansijski sporazum između R Srbije i E Komisije za IPA 2013 programski ciklus. potpisan 6. 6. 2014.

Opis

Projektom se obezbeđuje kontinuirana podrška za iskorenjivanje besnila i kontrole klasične kuge kod domaćih svinja. Ostvaruje kontinuitet prethodnih

IPA i nacionalnih budžetskih sredstava od 2008, a povezan je sa prekograničnim projektima za iskorenjivanje bolesti.

GLAVA 23.3 - UPRAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Opšte obrazloženje korisnika:

Program obuhvata aktivnosti Urave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Direkcije za referentne fitosanitarne laboratorije, kao organa uprave u sastavu MPZŽS, u više komplementarnih i povezanih oblasti koje se odnose na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku. Program obuhvata aktivnosti Uprave za zaštitu bilja koje se odnose na zdravlje bilja, seme i sadni materijal, priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, zaštitu prava oplemenjivača biljnih sorti, biološku sigurnost (genetički modifikovani organizmi), sredstva za zaštitu i ishranu bilja i oplemenjivače zemljišta i bezbednost hrane i hrane za životinje biljnog i životinjskog porekla. Program uključuje direktne, kao i indirektne troškove za rad državnih službenika u navedenim oblastima i za aktivnosti pravnih lica ovlašćenih od strane MPZŽS ili izabranih putem konkursa, a koja obavljaju stručne poslove, poslove od javnog interesa (poljoprivredne stručne službe, fakulteti i instituti u oblasti biotehničkih nauka) i specijalizovane usluge, koje se u najvećoj meri odnose na labaratorijska ispitivanja službenih uzoraka uzetih u postupku službenih kontrola. Službene kontrole u oblastima koje pokriva fitosanitarni sistem, na tržištu Republike Srbije i u međunarodnom prometu sprovodi fitosanitarna inspekcija.

Izvor: Skupština Republike Srbije



U Republici Srbiji aktuelno je 136 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Tutina 23. novembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (132)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)


Napomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.



Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije 

OPŠTINE I REGONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU


mms-ppns baner

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html