Monsanto zabranjen od strane Evropskog parlamenta

Monsanto zabranjen od strane Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) povlače pristup parlamentu nakon što je firma izbegla saslušanje zbog optužbi da je preterano uticala na studije o sigurnosti glifosata korišćenih u njihovom pesticidu raund-apu


Lobistima Monsanta zabranjen je ulazak u EP nakon što je multinacionalna kompanija odbila da prisustvuje parlamentanoj raspravi u vezi sa navodima o regulatornom uplitanju.

To je prvi put da su evropski poslanici iskoristili nova pravila za povlačenje parlamentarnog pristupa za firme koje ignorišu poziv da prisustvuju parlamentarnoj istrazi ili saslušanju.

Zvaničnici Monsanta sada neće biti u mogućnosti da se sastaju sa poslanicima, prisustvuju sastancima odbora ili koriste digitalne resurse u prostorijama Parlamenta u Briselu ili Strazburu.

Iako formalni proces tek treba da bude razrađen, portparol predsednika Parlamenta Antonio Tajani rekao je da su lideri svih većih parlamentarnih blokova podržali zabranu. "Treba pretpostaviti da odmah stupa na snagu", rekao je.

Poslanici EP su bili razjareni zbog odluke Monsanta da izbegne saslušanje organizovano za 11. oktobar od strane odbora za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, sa akademicima, regulatorima i aktivistima.

Očekuje se da će se na sastanku saslušati optužbe da je Monsanto neupitno uticao na regulatorne studije o sigurnosti glifosata, ključnog sastojka u najprodavanijem pesticidu raund-apu.

"Oni koji ignorišu pravila demokratije gube i svoja prava kao lobisti u Evropskom parlamentu", rekao je predsednik Zelene stranke Filip Lamberts. "Američke korporacije takođe moraju prihvatiti demokratsku kontrolnu funkciju parlamenta. Monsanto ne može da pobegne od ovoga".

Zabrana lobiranja će biti ozbiljan udarac za Monsantove kampanje zagovaranja, kasnije ove godine, pre donošenja odluke o relicenciranju glifosata koji su povezani sa rakom od strane javnog stručnog odbora.

Drugi smatraju da je bezbedan za javnu upotrebu, ali je Monsantov opseg regulatornh agencija u SAD i Evropi izazvao kontroverzu i zatražio parlamentarnu raspravu.

Monsantovo pismo poslaniku EP, viđeno od strane Gardijana, kaže da evropski parlament nije "prikladan forum" za diskusiju o pitanjima.

"Zajedničko saslušanje moglo se smatrati najnovojim pokušajima onih koji su se suprotstavili savremenim poljoprivrednim praksama da utiču i frustriraju naučni i regulatorni proces Evropske unije (EU) kako bi odgovarali njihovoj agendi", kaže se.

"Sa povećanim oprezom smo posmatrali politizaciju procedure EU o obnavljanju glifosata, postupak koj je trebalo da bude naučni, ali je u mnogim pogledima otet od populizma", napisao je Monsantov potpredsednik Filip Miler.

Matin Pigeon, portparol nevladine organizacije "Corporate Europe Observatory" rekao je da je "izuzetno važno da je parlament spreman da reaguje pravim odmazdama i posledicama na Monsantovu neverovatnu aroganciju".

Monsanto godišnje troši između 300.000 i 400.000 evra za lobiranje u Briselu, u skladu sa svojom formom samoopredeljenja u registru transparentnosti EU.

Izvor: Gardijan 
Prevod: Maja Markićević
Obrada: Portal PPNS


 

ARHIVA PPNS

 
PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html