Raund-ap pro 360 (Monsanto) zabranjen u Francuskoj - odlučio sud

Raund-ap pro 360 (Monsanto) zabranjen u Francuskoj - odlučio sudUpravni sud u Lionu pozvao se na "princip predostrožnosti" prilikom ukidanja dozvole za plasiranje na tržište ovog herbicida koji sadrži glifosat, a koji plasira firma Monsanto.

Ova odluka predstavlja jak udarac koliko za industriju pesticida, toliko i za regulatorne agencije zadužene za procenu njenih proizvoda. U utorak 15. januara, upravni sud u Lionu ukinuo je dozvolu za prodaju pesticida "randap pro 360", izdatu u martu 2017. godine od strane francuske Nacionalne agencije za prehrambenu bezbednost, životnu sredinu i rad (ANSES). Odluku je u maju iste godine usvojio francuski Komitet za nezavisna istraživanja i informacije o genetičkom inženjeringu (CRIIGEN).

Ovo je prvi put da neki francuski sudski organ donosi takvu odluku o komercijalnom proizvodu na bazi glifosata, ali drugi put, u periodu od skoro godinu dana, da sudstvo preispituje Ansesovu dozvolu u vezi sa agrohemijskim proizvodom. Naime, u novembru 2017. godine, upravni sud u Nici ukinuo je dozvolu za dva insekticida na bazi sulfoksaflora, materije slične neonikotinoidima, za koji se sumnja da predstavlja veliku opasnost za pčele i oprašivače. "Državni savet potvrdio je ukidanje u februaru 2018. i sada čekamo konačnu odluku, koja bi uskoro trebalo da bude doneta", ističe Fransoa Vejret, predsednik udruženja "Buduće generacije" (Générations futures) koje je podnelo krivičnu prijavu.

"Veoma važna" odluka

Razlika je u tome što, nasuprot brojnim formulama na bazi glifosata, nijedan drugi proizvod na bazi sulfoksaflora nije dostupan na francuskom tržištu. "Odluka da se ne odobri prodaja "raundap pro 360" izuzetno je važna", zadovoljno je izjavila pravnica Korin Lepaž, predsednica Komiteta CRIIGEN. “Takva odluka bi trebalo da se primenjuje na sve "raundap" proizvode, i na sve proizvode na bazi glifosata uopšte".

Sudstvo smatra da je ANSES prilikom odobravanja ovog proizvoda napravio "grešku u proceni" u odnosu na načelo predostrožnosti, koje je sadržano u Ustavu i na kome je zasnovana presuda. Sudije su se posebno pozvale na procenu Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja je klasifikovala glifosat kao "potencijalno kancerogen" u martu 2015. godine. Takođe su procenili da bi "raundap pro 360" koji sadrži ovu aktivnu supstancu trebalo da se "smatra supstancom potencijalno kancerogenom za ljude".

Prema Agenciji ANSES, odluka suda je oštra: sudije tvrde da, pre nego što je odobrila "raundap pro 360", agencija nije adekvatno ispitala njegovu kancerogenost niti toksični efekat na reprodukciju. Oslanjajući se ovoga puta na kolektivnu procenu Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (Inserm), sud ocenjuje da Criigen ima osnovane razloge da podrži sumnju da je "razmatrani herbicid toksičan po ljudsku reprodukciju".

Bajer smišlja "sledeći pravni potez"

"ANSES je danas upoznat sa odlukom administrativnog suda u Lionu о poništenju dozvole uvođenja proizvoda "raundap pro 360" na tržište i pažljivo će je razmotriti, izjavila je agencija u saopštenju objavljenom 15. januara u popodnevnim časovima. Budući da donesena odluka odmah stupa na snagu (…) prodaja, distribucija i upotreba "raundap pro 360" su od danas zabranjene."

Bajer, koji je odnedavno vlasnik Monsanta i svih njegovih brendova, dao je sa svoje strane izjavu kako je "iznenađen" presudom. Navodeći izveštaje američkih, evropskih, australijskih i drugih agencija, kompanija je u jednom saopštenju naznačila da je "kroz ogromnu naučnu građu, kao i kroz četrdeset godina iskustva i zaključaka regulativnih organa (...) potvrđeno da prozvodi na bazi glifosata nisu opasni ukoliko se koriste u skladu sa uputstvom za upotrebu, kao i da glifosat nije kancerogen". Iz firme navode da upravo izučavaju odluku kako bi "procenili kojim bi pravnim potezom trebalo odgovoriti". Preduzeće naglašava da "raundap pro 360" u Francuskoj čini svega 2% ukupne prodaje glifosata pod markom "raundap".

Odluka Upravnog suda u Lionu stigla je u trenutku kada je u Evropi ponovo otvorena debata o glifosatu jer je samo nekoliko sati pre proglašenja ove presude objavljen izveštaj, na zahtev poslanika Evropskog parlamenta, kojim se pokazuje da je značajan deo preliminarnog izveštaja evropskih stručnjaka o toksičnosti kontroverznog herbicida bio plagiran.

"Nakon razotkrivanja plagijata u analizi toksičnosti glifosata tokom njegovog obnavljanja, i nakon odluke Upravnog suda u Lionu da se ukine dozvola za plasiranje "raundap pro 360" na tržište, dok se ne obavi nepristrasna, objektivna i nezavisna studija, zahtevamo od francuske vlade ukidanje svih proizvoda na bazi glifosata", poručuju francuski poslanici Evropskog parlamenta iz grupe Socijalisti i demokrate.

Prevod: Željka Janković i saradnici
Obrada: Prviprvinaskali.com

Foto: The Nation; Politico Europe
Izvor: Le Monde

ARHIVA PPNS

U knjizi "Genetički modifikovani organizmi - to je naša stvar" Korin Lepaž, bivša ministarka ekologije Francuske, a sada poslanica Grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, opisuje kako su prehrambene industrije kao Monsanto uspele da uđu u evropske demokratske institucije.

Ona ukazuje na to da su neki evropski komesari i gotovo svi eksperti koji savetuju Evropsku komisiju zapravo finansijski vezani za prehrambenu industriju.

’SRBI, BORITE SE PROTIV GMO’

Zemlje EU primenjuju princip predostrožnosti kao vodeći pristup kretanju GMO preko granica (Myhr i Traavik, 2002). Kako objašnjava EUR-Lex rečnik, ovaj princip "odnosi se na pristup upravljanju rizicima, pri čemu ako postoji mogućnost da određena politika ili radnja može da šteti javnosti ili životnoj sredini i ako još uvek nema naučnog konsenzusa o tom problemu, pomenuta politika ili radnja ne bi trebalo da se sprovodi."

KAKO GMO ULAZE U LANAC ISHRANE U ZEMLJAMA KOJE NE PROIZVODE GMO 

IARC je zaključio da glifosat treba da bude kategorisan u grupi 2A, što znači "verovatno kancerogeno za ljude", uz DDT, insekticid malation i sojeve humanog papiloma virusa. Eksperti IARC-a razmotrili su studije o obrascima oboljenja kod ljudskog stanovništva i eksperimente na ljudskim tkivima i ćelijama, kao i na laboratorijskim životinjama. Oni su izvestili o uverljivim dokazima da glifosat uzrokuje rak u životinskim modelima. Takođe su zaključili da studije jasno pokazuju DNK i hromozomsko oštećenje u ljudskim ćelijama – oštećenja koja mogu da dovedu do pojave kancera.

MONSANTO IGNORISAO DOKAZE KOJI SU POVEZIVALI NJEGOVOG ’UBICU KOROVA’ SA RAKOM?Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.


- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html