#StopGlyphosate - milion potpisa za zabranu glifosata u Evropi!

#StopGlyphosate - milion potpisa za zabranu glifosata u Evropi!

MISLIM DA JE VELIKA ŠTETA ŠTO SRBIJA NE MOŽE DA REŠI PROBLEM OKO PROIZVODNJE I PROMETA MODIFIKOVANE HRANE... - RASIM LJAJIĆ
 

Stručnjak za agrikulturnu genetiku, oplemenjivanje bilja i semenarstvo prof. dr Marijan Jošt (GMO (iz)um bez (raz)uma) upozorava kako nije zika virus taj koji uzrokuje teške deformacije novorođenčadi, već su to glifosati, odnosno GMO proizvodnja koja ih koristi. Napominje kako je veći broj mikrocefalije kod dojenčadi, koju službeno uzrokuje zika virus, zabeležen najviše u Južnoj Americi, konkretno u Argentini i Brazilu, ali i u Srednjoj i Severnoj Americi.

Evropska građanska inicijativa predvođena Grinpisom u celoj EU je pokrenula prikupljanje potpisa građana starijih od 18 godina protiv upotrebe glifosata, herbicida koji se koristi u poljoprivredi, zagađujući ne samo biljke nego i tlo i vodu, a kojeg je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala kao "moguće kancerogenog" (studija ukazuje na vezu između herbicida glifosata i raka).


TEHNOLOGIJA SAMOUNIŠTENJA (JOŠT/KOKS) 

Inicijativu je moguće podržati na stopglyphosate.org, a prikupi li ona milion potpisa u narednih godinu dana u najmanje sedam država članica EU, Evropska komisija imaće obavezu u roku od tri meseca nakon toga da predloži svim članicama zabranu upotrebe ove opasne hemikalije.

’,’hspace’:null,’vspace’:null,’align’:null,’bgcolor’:null}">

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu i član Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i sigurnost hrane Davor Škrlec pozdravlja inicijativu i poziva punoletne građane Hrvatske da se priključe i daju svoj potpis. Za ispunjavanje kvote od milion, Hrvatska bi trebalo da doprinese sa najmanje 8.250 potpisa.

Više alergija

- U junu prošle godine Komisija je donela odluku o privremenom produžetku korišćenja glifosata od 18 meseci na području EU, sve dok Evropska agencija za hemijske proizvode ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida, koje se očekuje do kraja ove godine. Pozdravljam pokretanje evropske građanske inicijative o ovom izrazito važnom pitanju i verujem da će velika većina građana EU da bude protiv dalje upotrebe ovog, najčešće korišćenog i potencijalno kancerogenog herbicida, poručuje Škrlec.

MARIJAN JOŠT - MOŽEMO LI IŠTA NAUČITI IZ SLUČAJA GM SOJE U ARGENTINI?

Kako napominju u Grinpisu, građani EU imaju jedinstvenu priliku da učine nešto jako važno, pošto će ove godine EU da odluči da li upotrebu glifosata dozvoljava na još 15 godina ili ga zabranjuje, odnosno ograničava njegovu upotrebu. "Monsanto, Sajndženta i druge kompanije žestoko lobiraju za ostanak glifosata u upotrebi. Osigurajmo da se naši političari tome suprotstave i zaštite naše zdravlje i životnu sredinu, a ne profit velikog poljoprivrednog biznisa", poručuju iz Grinpisa, dodajući kako su glifosati samo vrh sante leda u poljoprivredi koja koristi pesticide, proizvodi GMO i tako nas polako, ali sigurno ubija.

Stručnjak za agrikulturnu genetiku, oplemenjivanje bilja i semenarstvo prof. dr Marijan Jošt upozorava kako nije zika virus taj koji uzrokuje teške deformacije novorođenčadi, već su to glifosati, odnosno GMO proizvodnja koja ih koristi. Napominje kako je veći broj mikrocefalije kod dojenčadi, koju službeno uzrokuje zika virus, zabeležen najviše u Južnoj Americi, konkretno u Argentini i Brazilu, ali i u Srednjoj i Severnoj Americi.

Virus je otkriven davne 1947. godine, ali deformacije dojenčadi su novijeg doba i javljaju se upravo na područjima setve GMO soje u kojoj se koriste glifosati. Meso stoke koja se hrani raund-ap redi GMO sojom, kaže Jošt, sadrži rezidue glifosata koje čovek unosi u svoj organizam. Posledice su, između ostalog, ovoliki broj alergija kojih nikada nije bilo kao što ih ima danas.

MARIJAN JOŠT I VALERIJE VRČEK - ZABRANITE UPOTREBU GLIFOSATA! 

– Svojevremeno je jedan moj kolega, službenik jedne strane hemijske korporacije, uveravao nas agronome kako jedan od pesticida koji je reklamirao nije opasan po zdravlje. Da bi to dokazao, on ga je pred nama kašičicom unosio u usta. Danas je pokojni, kaže nam prof. Jošt. Profesor iz Križevaca godinama upozorava na opasnost zvanu glifosati i GMO.

Nakon što je krajem prošle godine Evropska komisija odobrila za uzgoj tri vrste genetski modifikovanog kukuruza, a višegodišnji, obavezni moratorijum setve GM semena zamenjen je time da svaka država članica za sebe odlučuje želi li GMO, Jošt naglašava kako su se sve hrvatske županije proglasile GMO-slobodnima, pa bi to trebalo da znači da nema setve GMO useva.

MARIJAN JOŠT - NA RUBU ZNANOSTI (HRT)  

– Sva hrana koja sadrži više od 0,9 posto GMO trebalo bi da bude posebno označena. Takvih oznaka nema, pa proizlazi da kod nas nema GMO u hrani.

Profit bogatih

U Hrvatskoj se od 2003. godine kontinuirano sprovodi kontrola prisustva GMO na tržištu, a dr Krunoslav Capak, direktor Zavoda za javno zdravstvo uverava nas da takve hrane nema na tržištu i da ona nije opasna po zdravlje potrošača. Ako nije opasna, zašto onda nema dozvolu prodaje? Pritisci Vlade SAD su konstantni. Kad su pred turistički sezonu jedne godine uz autoput postavljeni plakati koji su reklamirali GMO slobodnu zemlju, pod pritiskom ambasade SAD morali su da budu uklonjeni. Mi, osim što smo mala zemlja, imamo mnoštvo "velikih Hrvata", prodanih duša, koji bi za profit bili u stanju da deluju, a verovatno i deluju, protiv postojećih zakona. Drugim rečima, ne možete da budete sigurni kakvu hranu kupujete", napominje Jošt.

NOVI LIST: MINISTARSTVO POZIVA GRAĐANE DA SVAKU OSNOVANU SUMNJU NA GMO PRIJAVE POLJOPRIVREDNOJ INSPEKCIJI

Kako navodi, GM raund-ap redi (RR) soja je jeftinija od naše domaće, izvrsne soje, koja verojatno odlazi u izvoz za EU, a mi kupujemo jeftiniju, RR-soju. Ta se soja ne koristi za ljudsku prehranu, već se od nje prave stočne smese.

- U knjizi "GMO (iz)um bez (raz)uma" opisao sam slučaj danskog uzgajivača svinja, koji je imao velikih zdravstvenih problema sa svinjama - neplodnost, manja legla, telesne anomalije kod prasadi i ostalo. Kad je ukinuo RR-soju u ishrani sve to je nestalo. Danas farmeri nažalost još ne povezuju uzgojne probleme s RR-sojom, kaže Jošt. Na pitanje smatra li da je EU sve slabija u opiranju Monsantu i njegovim lobistima, odgovara kako u svetu globalizacije veći proždire manjeg.

ZBOGOM - RUSIJA ZABRANILA UZGOJ GMO 

Glad u svetu nije uzrokovana nedostatkom hrane koju je zato, kako tvrde zagovornici GMO, potrebno modifikovati radi povećanja proizvodnje, već zato što deo sveta hranu baca, a do gladnih istovremeno hrana ne dolazi, kaže agronom. Broj stanovništva, pojašnjava, stalno raste, što će u bliskoj budućnosti biti velik problem opstanka ljudske vrste.

GRADI SE POKRET ZA PREHRAMBENI SUVERENITET U EVROPI (SISTEM PROTV GMO)

– Međutim, GM usevi to neće da reše. Rezultati više od osam hiljada istraživanja sprovedenih u svetu upozoravaju da RR-soja rodi 7-40 odsto manje od onoga što se tvrdilo, a ni Bt-kukuruz nije rodniji. Dakle, spas od gladi treba tražiti drugim putem. Činjenica je da bogati imaju izobilje hrane koja se baca, a siromašni umiru od gladi. Uzmite samo primer Indije, koja je danas zahvaljujući konvencionalnoj tehnologiji izvoznik pšenice. Istovremeno u toj Indiji deca umiru od pothranjenosti. Očito je tu problem u državnoj organizaciji društva i pomamom za profitom bogatih, zaključuje Jošt.

EU DOPUŠTA FORMIRANJE ZONA SLOBODNIH OD GMO

Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Izvor: Novi list 
Obrada: Portal PPNS
 

PRILOZI

PRESS RELEASE: ENVIRONMENTAL AND HEALTH ORGANISATIONS LAUNCH EUROPEAN CITIZENS’ INITIATIVE TO BAN GLYPHOSATESUMMARY ON THE TOXICITY OF GLYPHOSATE


EUROPEAN CITIZENS INITIATIVE - FIRST LESSONS OF IMPLEMENTATION
PREPORUKA PPNS 

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html