Protest protiv GMO u Srbiji, zatražen referendum

Protest protiv GMO u Srbiji, zatražen referendum

Učesnici današnjeg protesta "Srbija bez GMO" u Beogradu predali su zahtev Narodnoj skupštini da donese odluku o raspisivanju referenduma na kome bi se građani izjasnili o uvozu, gajenju i prometu genetski modifikovanih organizama (GMO).

Prethodno je oko stotinjak građana, u organizaciji Društva srpskih domaćina, prisustvovalo protestu na Trgu Republike sa koga je od nadležnih organa zatraženo da spreče uvoz, proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i narodni poslanik Miladin Ševarlić kazao je da je 135 skupština opština i gradova u Srbiji usvojilo deklaracije protiv uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO.

"Oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji je protiv uvoza, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama. To je brana GMO lobistima koji hoće da prodaju Srbiju proizvođačima genetski modifikovanih organizama", kazao je Ševarlić.

On je kazao da je "red" da se narod u Srbiji pita o tako važnoj temi kao što je GMO. "Niko nije dobio mandat, ma koliko glasova osvojio na izborima, da Srbiju pretvori u zemlju uvoza, prometa, plasiranja GMO. Zato tražimo da se narod pita, ne putem izbora već preko referenduma", kazao je Ševarlić.

Po završetku skupa na Trgu Republike, učesnici protesta su se uputili ka Domu Narodne skupštine gde su pre predaje zahteva za održavanjem referenduma, položili venac na "srpski zid plača" na kome su fotografije vojnika, policajaca i civila ubijenih i kidnapovanih tokom sukoba na Kosovu.

Kolona se zatim uputila ka zgradi RTS-a gde je predat zahtev javnom servisu za održavanje televizijske rasprave o zdravstvenoj i ekološkoj bezbednosti GMO a okupljanje je završeno ispred Vlade Srbije kojoj je predat zahtev za kažnjavanjem ministara i drugih državnih funkcionera koji su dozvolili da se u Srbiju uvozi GMO hrana.

Istim povodom građani su se danas okupili i u Nišu i Kragujevcu.

Izvor: N1PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html