Za Srbiju bez GMO - Marš protiv Monsanta, Beograd 2017

Za Srbiju bez GMO - Marš protiv Monsanta, Beograd 2017

Јavni skup u pokretu, u sklopu međunarodnog protesta "Marš protiv Monsanta", a u Srbiji pod sloganom "Srbija bez GMO", održaće se u Beogradu na Trgu Republike kod Spomenika knezu Mihailu Obrenoviću u subotu 20. maja u periodu od 11 časova do 15 časova i 30 minuta. 

Protesni marš kojim se brani Zakon o GMO, važeći u Srbiji od 2009. godine, u vremenu od 13:30 do 15:30 časova proći će kroz ulice: Kolarčeva, Terazije, Trg Nikole Pašića, Kneza Miloša, Takovska, Nemanjina, a učesnici će za kretanje koristiti trotoare i desnu saobraćajnu traku. Programom је predviđeno zaustavljanje učesnika i predaja odgovarajućeg zahteva Narodnoj skupštini, RTS-u i Vladi Srbije - o čemu će ih organizator unapred službeno obavestiti.

DR TATJANA BRANKOV: USTAVNA ZABRANA GMO - REŠENJE ZA SRBIJU

Organizator protesnog javnog skupa u pokretu je Društvo srpskih domaćina (DSD) sa sedištem u Beogradu, u sadejstvu sa Udruženjem građana "Ko nam truje decu", a predvodiće ih prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Upravnog odbora i zastupnik DSD, nestranački narodni poslanik, autor Deklaracije o GMO koja je najpre usvojena u Čačku 30. januara 2013. godine, a zatim i u većini od 135 gradova i opština Srbije.



U danu kada je prijavljen skup - 5. maja, kao odgovorno lice ispred organizatora, profesor Ševarlić je Skupštini Republike Srbije podneo Deklaraciju o genetički modifikovanim organizmima i proizvodima od GMO, sa predlogom da se uzme u pretres. Taj dokument, koji je proizašao iz Deklaracija protiv GMO usvojenih na 77,2% ukupne teritorije Republike Srbije, pored ostalog predviđa (tačka 3):

Narodna skupština Republike Srbije se obavezuje da će, u slučaju da Vlada Republike Srbije dostavi predlog za izmenu i dopunu Zakona o GMO (2009) ili predlog novog Zakona o GMO u cilju dozvole uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije, prethodno da donese odluku i sprovede referendum sa pitanjem: „Da li ste »ZA« ili »PROTIV« uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije?“ 

PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU (VIDEO)

Sastavni deo dokumenta je mapa Srbije prema usvajanju Deklaracije o GMO.



Na skupu u Beogradu govoriće predstavnici udruženja i organizacija registrovanih u Agenciji za privredne registre Republike Srbije, čije su delatnosti u oblasti: zaštite nacionalnog identiteta, ekološke zaštite, udruživanja i privrednog povezivanja, zaštite porodice, potrošača i poljoprivrednih proizvođača, kao i izvođači kulturno-umetničkih sadržaja.

Istovremeno sa Beograđima, "marširaće" i Kragujevčani, i to drugu godinu zaredom (prošle godine bili su jedini u Srbiji). U organizaciji Društva pčelara Kragujevca i portala prviprvinaskali.com, žitelji nekadašnjeg prestonog grada Srbije okupljaju se "kod fontane" u Velikom parku od 11 časova i 30 minuta - detaljnije

Organizatori Marša protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO u Kragujevcu i Beogradu pozivaju organizacije, udruženja građana i sve zainteresovane pojedince da se takođe pokrenu u svojim sredinama, naročito u navedenih 135 gradova i opština i da organizuju marš, odnosno porodičnu šetnju, vođeni idejom koja povezuje većinsko stanovništvo naše zemlje - ZA SRBIJU BEZ GMO. Napominju da je skup nadstranački, te da neće biti dopuštena stranačka, niti bilo kakva ideološka obeležja.

KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO - SNIMAK TRIBINE

Poput lokalnih samouprava u Srbiji, u Evropi je preko 5.000 teritorija koje su protiv GMO, njihovi predstavnici su okupljeni u European Conference of GMO-free Regions.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasih predaka nasoj deci bez GMO 20. maj 2017

ARHIVA PPNS

mms-ppns baner

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html