Brankov: Stop lobijima koji žele GMO u Srbiji!

Brankov: Stop lobijima koji žele GMO u Srbiji!

Poštovani građani suverene Srbije,

Prva faza borbe protiv GMO u našoj zemlji je uspešno završena. Iako minornog značaja u svetskoj proizvodnji hrane, Srbija je jedinistvenim stavom o GMO održala lekciju ostatku sveta! Dobrom organizacijom društvenog pokreta pokazali smo da u Srbiji narod odlučuje. Time smo eliminisali osnovni preduslov za uvođenje GMO.

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! Prema tome, članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu!

Vreme je za sledeću fazu borbe protiv GMO. U novoj fazi treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO! Treba da insistiramo na odgovoru kako i zašto je Du Pont Pionir postao najveći igrač koji kontroliše skoro trećinu tržišta semena kukuruza u Srbiji. Kako smo dozvolili da ova kompanija, kao i KVS, Limagrein, Sindženta, Monsanto, Dekalb, Agrimaks, Maisdur i druge sve više istiskuju sa tržišta domaće institute - Institut za kukuruz Zemun polje i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad?

Veoma važno je i da zahtevamo obeležavanje proizvoda koji su stvoreni isključivo od domaćih sirovina. Samo na taj način dobićemo garancije da prerađevine koje konzumiramo ne sadrže GMO sastojke. Imamo pravo da znamo koje domaće kompanije, proizvođači mesnih prerađevina, uvoze meso iz Brazila i Argentine, odnosno meso životinja hranjenih GMO. Slično se odnosi i na jaja, mlečne, konditorske i druge proizvode.

Nisu nam potrebni GMO aditivi odobreni u EU! Ne treba nas Evropa da uči kako da proizvodimo hranu, kada Vojvodina može da prehrani dve Srbije!

Ne trebaju nam kompanije koje patentiraju kontracepcijski GM kukuruz kada nam ionako preti bela kuga!

Za razliku od većine država sveta, Srbija je samodovoljna i u proizvodnji stočne hrane. Imamo domaće institute - proizvođače kukuruza i imamo domaću ne-GMO soju. Zbog toga, potpuno argmentovano nastavljamo našu časnu borbu protiv GMO!

STOP KORUPCIJI U PREHRAMBENOM SEKTORU! STOP LOBIJIMA KOJI ŽELE GMO U SRBIJI!

Tatjana Brankov 

Foto: Ivan Stojanović/Portal PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijeARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html