Deset godina Deklaracije Kragujevac bez GMO - među 23 projekta koje sufinansira Grad

Deset godina Deklaracije Kragujevac bez GMO - među 23 projekta koje sufinansira Grad

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) i ove godine realizuje projekat o genetički modifikovanim organizmima (GMO), četvrtu godinu zaredom, uz sufinansiranje Grada, na osnovu konkursa u oblasti zaštite životne sredine.

Pod nazivom "Deset godina Deklaracije Kragujevac bez GMO", projekat se realizuje od 1. aprila do 31. decembra. Centralni događaji i ove godine su dva onlajn predavanja stručnih saradnika udruženja.

Prvo predavanje je "GMO i zagađivanje životne sredine", a predavač je doc. dr Duško Brković, predavač Agronomskog fakulteta u Čačku, Univerziteta u Kragujevcu. Predavanje će biti prikazano na portalu Prviprvinaskali.com u subotu 28. oktobra od 12 časova. Brković je jedan od potpisnika prve Deklaracije o GMO u Srbiji iz 2013. godine. 

Drugo predavanje biće "GMO i Arhuska konvencija", predavač je Tina Janjatović iz Ministarstva zaštite životne sredine, zadužena za postupak konsultacija o Radnoj verziji Strategije za primenu Arhuske konvencije i Akcionog plana Republike Srbije. Ovo predavanje naći će se na portalu Prviprvinaskali.com u subotu 25. novembra od 12 časova.

Kao i prethodne tri godine, predavanja će biti dostupna korisnicima interneta bez ikakvih ograničenja (u vidu pretplate, registracije, sužavanja pristupa samo za članstvo i slično).

U cilju popularizacije tema projekta, u junu i julu su prikazivani dokumentarni sadržaji "Opasnosti od GM pšenice" i "Rastuća sumnja u GM useve". Posetioci portala ispratili su priče o efektima gajenja GM useva tolerantnih na raundup i glifosat na teritoriji SAD i Argentine, kao i o štetnosti uvođenja GM pšenice, pre svega na severnoameričke njive, ali sa posledicama i po Evropu.

I ove godine projekat o GMO uključuje najnovije analize GM sistema prof. dr Tatjane Brankov, superviziora projekta, vodećeg stručnog saradnika udruženja u ovoj oblasti.

Tokom projektnog perioda, na portalu se redovno ažuriraju sadržaji razvrstani u osam odeljaka: 1) O GMO; 2) Dokumenti; 3) Svet; 4) Evropa; 5) Srbija; 6) Gradovi-opštine; 7) Kragujevac bez GMO i 8) Video.

U okviru gradskih projekata, udruženje je do sada organizovalo osam predavanja:

PRVI PRVI NA SKALI je registrovan za obaveštavanje građana o pitanjima od javnog značaja obezbeđivanjem informacija i proizvodnjom sadržaja na multimedijalnom magazinskom veb portalu - među kojima je jedna od ključnih oblasti zaštita životne sredine. U toj oblasti, ovim projektom se obaveštavaju građani o značaju proizvodnje, gajenja, prometa i konzumiranja proizvoda bez GMO, kao i pravima građana koja proizilaze iz Arhuske konvencije.

Potreba u lokalnoj zajednici

Grad Kragujevac proglašen je za teritoriju bez proizvodnje, odnosno gajenja i prometa genetički modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od GMO, Deklaracijom koju je Skupština grada usvojila jednoglasno 27. decembra 2013. ("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2013). Zastupnik udruženja PPNS Dejan Milošević bio je jedan od kopredlagača deklaracije.

PRVI PRVI NA SKALI Deset godina Deklaracije Kragujevac bez GMO 2023
Od tada postoji potreba građanstva Kragujevca da se sprovodi Deklaracija čijim se Članom 2 obavezuju "Gradonačelnik, Gradsko veće i Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave da u skladu sa svojim ovlašćenjima doprinesu sprovođenju ove Deklaracije, posebno u delu staranja o zaštiti životne sredine; zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta; razvoju i unapređenju turizma, ugostiteljstva i trgovine; zdravstvenoj zaštiti i planiranju razvoja".

Bitnu ulogu u sprovođenju Deklaracije imaju udruženja građana posvećena zaštiti životne sredine, a posebno ona poput nosioca ovoj projekta koja ukazuju na probleme sa GMO, kao što je kršenje Zakona o GMO, važećeg od 2009. godine, najčešće Člana 2 kojim "nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije".

ARHIVA PPNS

Razlozi i značaj projekta za lokalnu zajednicu

Pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na blagovremeno i istinito obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja i stanju životne sredine, kao i obaveza i pravo da štite životnu sredinu, građanima Srbije garantovano je Ustavom. To pravo se narušava svakim incidentom "koji dovodi do nekontrolisanog oslobađanja GMO u životnu sredinu, a do koga dolazi prilikom upotrebe u zatvorenim sistemima i namernog uvođenja u životnu sredinu GMO, koji može predstavljati neposrednu ili odloženu opasnost za život i zdravlje ljudi i životnu sredinu" – što prepoznaje predmetni Zakon.

Navedeno pravo građanima garantuje i međunarodna Arhuska konvencija koju je Srbija potvrdila 2009. Sastavni deo Konvencije je amandman o učešću javnosti u donošenju odluka o namernom ispuštanju u životnu sredinu i stavljanju u promet GMO – za šta je primer pozitivne prakse Deklaracija Kragujevca (usvojena u još 135 od 169 gradova i opština Srbije).

Značaj ovog projekta je u konkretnoj primeni strateških dokumenata Grada, Ustava i više zakona Srbije, kao i Arhuske konvencije. Među tim dokumentima Grada je i najnoviji - Program zaštite životne sredine na teritoriji Kragujevca u periodu od 2023. do 2033. godine.

Ciljeve projekta

Ugrožavanje životne sredine i javnog zdravlja nezakonitim uzgojem i prometom GMO od 2021. godine zahvata i teritoriju Šumadijskog okruga, stoga je neophodno dalje širenje svesti građana o GMO – informisanjem i edukacijom.

Grad ove godine sufinansira 23 projekta u oblasti zaštite životne sredine za koje je raspodelio tri miliona dinara.

 

IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Novi postupci genetičkog inženjeringa poput CRISPR/Cas9 kod namirnica
 • Pesticidi u zemljištu i u vodi - primer glifosat
 • Sedam pitanja i odgovora na temu genetički inženjering
 • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
 • Korporativno ozelenjavanje

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Kragujevac bez GMO 2022 - rezime projekta
 • GMO i životna sredina - prof. dr Jelena Bošković (VIDEO)
 • Organska proizvodnja i biodiverzitet - dr Vladan Ugrenović (VIDEO)
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Prehrambeni suvеrenitet treba da bude strateški cilj Srbijе
 • Prof. Tatjana Brankov: Srbiji treba ombudsman za snabdevanje hranom
 • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
 • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Da li je Evropska unija izabrala da prati Ameriku na polju GMO (NGT)?
 • Nove alternative za šećer: Šanse i zamke nove hrane (Novel Food)
 • Evropski sud pravde, 25. 7. 2018: Оrganizmi stvoreni NGT potpadaju pod Direktivu o GMO
 • EFSA (EU) daje "zeleno svetlo" glifosatu, uprkos prazninama u podacima i otvorenim problemima?
 • Pesticidi u konvencionalnoj i organskoj poljoprivredi

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • Raundap (glifosat) predmet grupne tužbe u Australiji
 • IARC, SZO: Veštački zaslađivač aspartam verovatno kancerogen za ljude
 • GMO kukuruz povod za "rat" SAD i Meksika
 • Brazil odobrio uzgoj i prodaja HB4 - GMO sorte pšenice
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Ustav Republike Srbije
 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • Rastuća sumnja u GM useve
 • Grinpis: Opasnost od GM pšenice
 • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUB

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html