Pčelari upozoravaju na štetnost GMO polena

Pčelari upozoravaju na štetnost GMO polena

KRAGUJEVAC - Društvo pčelara Srbije, u nedelji kada se obeležava marš protiv Monsanata i skupovi u nekoliko gradova "Za Srbiju bez GMO", upozorava na štetnost genetski modifikovanog polena nastalog od izmenjenih biljaka, ali i ističe problem sve većeg pomora pčela širom sveta.

Srbija je jedna od zemalja koje imaju veliki potencijal kada je proizvodnja meda u pitanju i godišnje u proseku izvozi od dva do tri miliona kilograma meda.

Dušan Ristović pčelarstvom se bavi od 1972. godine. Zagovornik je prirodnog i zdravog načina održavanja košnica a u svom selu Gornje Goločelo kod Kragujevca na 400 metara nadmorske visine drži 50 košnica koje su udaljene od svih glavnih i prometnih puteva što je i koncept proizvodnje biomeda koji ne podrazumeva seljenje pčela.

"Košnice moraju da budu stacionirane, da pčelar ne seli pčele, da ih tretira od svih bolesti, nozema i krpelja isključivo preparatima na biljnoj bazi, kao i da u okolini od 10 kilometara u prečniku nema industrije", kaže Dušan Ristović - pčelar, selo Gornje Goločelo, Kragujevac.

Jedni od najvećih glasnogovornika protiv gajenja genetski modifikovanih biljaka i životinja su upravo pčelari. Društvo pčelara zastupa stav da je genetski modifikovan polen jedan od glavnih razloga nestajanja pčela u svetu.

"Mi smo to shvatili kao prvo a drugo izvozno smo orijentisani. Sutra će Evropa da napravi propise kao što je to uradila 2011. godine da polen genetski modifikovanih biljaka ne sme da bude u medu, a da bi mogao da bude promet i izvoz bi bio doveden u pitanje. To su osnovne stvari, a još jedan razlog koji je isto bitan poslednjih godina jeste da imamo malo veći procenat zimskih uginuća pčela koji su nerazjašnjeni. U Americi je recimo veliki pomor pčela, oni su spali sa nekih 4 miliona na nekih milion i 500 hiljada, a ako kažem da u Srbiji ima milion i 100 hiljada obeleženih košnica to vam onda dovoljno govori kolika smo mi vele sila trenutno, pa čak i u odnosu na Ameriku", kaže Milutin Petrović, predsednik Društva pčelara Kragujevac.

"Mi pretežno u Srbiji selimo košnice na suncokret, a suncokret se tretira sa hemijom, pesticidima, a znamo da pesticide suncokret vuče iz zemlje, preko korena i glave suncokreta i on preko polena nije čist jer ima zagađivače. Moramo da budemo svesni da sami proizvođači suncokreta često ne koriste pesticide u meri koliko treba, pa biljke tretiraju sa mnogo više hemikalija po hektaru", kaže Dušan Ristović, pčelar, selo Gornje Goločelo, Kragujevac.

Med od genetski modifikovanog polena ali i od polena biljaka koje su preterano tretirane pesticidima ne može da predstavlja zdravu hranu i lek pa pčelari upozoravaju da sve zavisi od čoveka i njegovog odnosa prema prirodi i pčelama.

Ana Rebić
Izvor: RTV 

SNIMAK KONFERENCIJE ZA MEDIJE
DRUŠTVO PČELARA KRAGUJEVAC: NAJAVA SKUPA "ZA SRBIJU BEZ GMO", 19. MAJ (11:00)Snimatelj: Željko Miljković 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijeARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari