Ševarlić: Novi Zakon o GMO doneće katastrofalne posledice

Ševarlić: Novi Zakon o GMO doneće katastrofalne posledice

Dragi saborci u nacionalno nužnoj i pravednoj borbi za SRBIJU BEZ GMO,

Hvala za vaše učešće u našim višegodišnjim zajedničkim aktivnostima (od 30. januara 2013. kada su odbornici Skupštine grada Čačka jednoglasno usvojili moj tekst Deklaracije o GMO) koje su donele jedinstvenu pobedu naroda u zaštiti nacionalnih interesa – jednoglasno usvajanje dve verzije teksta Deklaracije o GMO od svih odbornika (bez obzira na njihovu pripadnost različitim partijama, pokretima i grupama građana) u 136 skupština opština i gradova u Srbiji

To je jedinstven slučaj u nepartijskim aktivnostima građana da odbornici u čak 80,5% od ukupno 169 opština i gradova u Srbiji jednoglasno prihvate glas razuma i dobrih namera u zaštiti etičkih, prehrambeno-zdravstvenih, ekološko-bezbedonosnih, proizvodno-ekonomskih i dugoročnih strateških nacionalnih interesa naroda i države Srbije.

Ohrabren četvorogodišnjim aktivnostima u lokalu, kao nestranački poslanik podneo sam inicijativu 5. maja 2017. godine da Narodna skupština Republike Srbije donese i krovnu Deklaraciju o GMO, koja se od teksta Deklaracije o GMO jednoglasno usvojene u skupštinama 136 opština i gradova u Srbiji razlikuje samo po jednom dodatnom članu – koji glasi: Obavezuje se Narodna skupština Republike Srbije da će pre izmena ili dopuna Zakona o GMO (2009) sproveti referendum sa pitanjem: Da li ste ZA ili PROTIV uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO?

Shodno postojećim pravilima, svaki predlog narodnih poslanika dostavlja se na mišljenje i Vladi Republike Srbije, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je potpisala i Narodnoj skupštini dostavila negativno mišljenje na moj predlog krovne Deklaracije o GMO.

Na opštu nacionalnu žalost, iako u Narodnoj skupštini sedi i „u ime naroda“odlučuje čak 223 (89,2% od ukupno 250) poslanika koji žive na teritoriji 136 opština i gradova čiji su odbornici usvojili Deklaraciju o

GMO – i oni su se kao „poslušnici vođa njihovih partija“ oglušili o stavove svoje demokratske baze u opštinama i gradovima gde žive i bili uzdržani, izuzev 11 narodnih poslanika koji predstavljaju časni izuzetak.

Zato, poštovani građani i saborci u aktivnostima protiv GMO, sami procenite i odlučite:

  1. Da li ćete i dalje davati glas narodnim poslanicima iz vaše opštine ili grada koji su glasali protiv predloga „krovne“ Deklaracije o GMO – koju sam 5. maja 2017. godine podneo Narodnoj skupštini Republike Srbije?
  2. Da li ćete nas podržavati u daljim aktivnostima protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO u Srbiji?
  3. Da li ćete u preostala dva grada (Kraljevo i Sremska Mitrovica) i 31 opštini podneti zahtev za razmatranje i usvajanje predloga Deklaracije o GMO?

Najnovija meni dostupna ali još uvek javnosti neobjavljena informacija: u sklopu ubrzanog prilagođavanja po pregovaračkim poglavljima za još uvek nedostupnu Evropsku uniju i pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Vlada Srbije priprema po hitnom postupku – bez javne rasprave !? – izmene i dopune ili donošenje novog Zakona o GMO kojim će dozvoliti uvoz i plasman GMO i proizvoda od GMO na tržištu Srbije.

Posledice takve eventualne odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije za zdravlje srpskih potrošača i nelojalne konkurencije srpskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji biće katastrofalne za inače veoma nepovoljno zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost stanovništva demografski već opustošene Srbije.

Miladin M. Ševarlić Foto: Ivan Stojanović/Portal PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNSPREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijeARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html