Srbija bez GMO - Kragujevac 2019.

Srbija bez GMO - Kragujevac 2019.

Javni skup "Srbija bez GMO" zakazan je u Velikom parku (kod fontane) za subotu 18. maj od 11 časova. Okupljanje je deo međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta" koja se i ove godine održava širom sveta. Šumadinci se okupljaju četvrtu godinu zaredom.

Okupljanje učesnika počinje od 10 časova i 30 minuta kod fontane na početku Velikog parka. Do 11 časova biće priređen program koji priprema Srpski ansambl "Smilje", deliće se edukativni materijal o GMO, a organizovano je i fotografisanje.

Na istom mestu od 11 časova sledi predstavljanje stavova stručnjaka Srbije o genetički modifikovanim organizmima (GMO) i kompaniji Monsanto:

  • prof. dr Miladina M. Ševarlića, agroekonomiste
  • prof. dr Miodraga Dimitrijevića, genetičara
  • doc. dr Tatjane Brankov, autora knjiga "Hrana budućnosti ili bioterorizam" i "GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj"
  • prof. dr Danice Grujičić, načelnika Odeljenja za Neuroonkologiju KCS

Podsećamo, Monsanto se bavi proizvodnjom i prodajom GM semena na planetarnom nivou (od prošle godine je u vlasništvu Bajera), što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO, važećim od 2009. godine. 

Na kraju ovog dela događaja biće pročitani stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića o GMO.

Potom počinje šetnja već redovnom trasom, bez ometanja saobraćaja - trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra do Spomen-muzeja "21. oktobar". Tu se završava okupljanje, puštanjem balona sa obeležjem "Srbija bez GMO" i završnim fotografisanjem (obezbeđen je ram sa istom oznakom).

PRVI PRVI NA SKALI Srbija bez GMO - Kragujevac 2019 insert 2

Organizator okupljanja u Kragujevcu je portal Prviprvinaskali.com, nagrađen za rad o GMO 2015. godine i kopredlagač Deklaracije protiv GMO na teritoriji Kragujevca dve godine ranije. Кonačnu verziju dokumenta kragujevački odbornici su jednoglasno usvojili 27. decembra 2013. godine.

Kragujevac je danas među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenom Deklaracijom o GMO. Te lokalne samouprave koje su se opredelile da budu teritorije bez GMO predstavljaju 77,2% ukupne teritorije Srbije i 84,5% ukupnog stanovništva. Regioni bez GMO, inače, postoje širom sveta, a naročito su rasprostranjeni u Evropi.

Podršku skupu "Srbiji bez GMO" aktivnim učešćem u Kragujevcu i ovoga puta zvanično su potvrdili UG "Eko kamp fan", Planinarsko-ekološki klub "Gora", UG "Biram Kragujevac"Ekološko-istraživačko društvo "Mladen Karaman"... Među učesnicima će pojedinačno biti i pčelari, gljivari, članovi drugih ekoloških i srodnih organizacija iz grada, porodicе sa decom i ostali zainteresovani sugrađana koji su od 2016. godine svake treće subote u maju u Velikom parku.

Okupljanje je nadstranačko - neće biti dopušteno isticanje stranačkih obeležja, kao i ranije.

Tehnički partneri kragujevačkog okupljanja "Srbija bez GMO" su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, štamparije Lavirint i CT media.

PRVI PRVI NA SKALI Srbija bez GMO - Kragujevac 2019 insert

Uz okupljanje u Kragujevcu, istovremeno se organizuju skupovi i u Beogradu - organizator je Društvo srpskih domaćina (DSD), zajedno sa UG "Ko nam truje decu" i "Zdrava Srbija"; u Nišu (Ekološki pokret Niša i Družina svetog kralja Milutina; kao i u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici (DSD).

Akcija je ove godine i međudržavna, prijavljeni su skupovi i u Republici Srpskoj - u Trebinju i Bjeljini. 

FB DOGAĐAJ

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA

GALERIJA PPNSFoto: Zoran Petrović, Ivan Stojanović


ARHIVA PPNS

 

2018.

 

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html