Srbija bez GMO 2019: Poruke prof. dr Miladina M. Ševarlića

Srbija bez GMO 2019: Poruke prof. dr Miladina M. Ševarlića

Poštovani građani Srbije,

Danas, treće subote u maju 2019. godine, još jednom se pridružujemo svetskom protestu protiv kompanija koje u laboratorijama proizvode genetički modifikovane organizme (GMO) i njihovih lobista u svim državama, a posebno protiv antinacionalnih korumpiranih političara, profesora univerziteta i istraživača koji "prodaju veru za večeru" i jeftino kupljenih novinara u Srbiji!

Kao autor teksta:

  • Deklaracije protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO koju je, zajedno sa tekstom kasnije pripremljene Deklaracije Zelenih Srbije, u periodu od 30. januara 2013. (1. - Skupština grada Čačka) do 20. decembra 2016. (136. - Skupština opštine Sjenica) jednoglasno usvojilo oko 7.000 odbornika u skupštinama 136 opština i gradova ili 80,5% od ukupno 169 opština i gradova u Centralnoj Srbiji i AP Vojvodini; i
  • "Krovne" Deklaracije GMO iproizvodima od GMO koju sam 5. maja 2017. godine kao nestranački narodni poslanik predložio Narodnoj skupštini Republike Srbije predložio za usvajanje, upućujem vam sledeće poruke:

I pored ogromne većinske podrške naroda i jednoglasnog usvajanja Deklaracije o GMO od strane svih odbornika u 4/5 lokalnih samouprava u Srbiji - izuzimajući najviše 18 narodnih poslanika koliko ih je u protekle dve godine podržalo moj predlog "krovne" Deklaracije o GMO, 232 od ukupno 250 prorežimskih i opozicionih poslanika nije podržalo većinsko opredeljenje naroda Srbije protiv GMO!? To ukazuje da ogromna većina naših poslanika u Narodnoj skupštini - čak i onih koji žive na teritoriji 136 opština i gradova čije su skupštine jednoglasno usvojile Deklaraciju protiv GMO i proizvoda od GMO - ne poštuju volju građana i narodnih predstavnika u lokalnoj samoupravi, nego su puki poslušnici svojih partijskih lidera. Zato se u Srbiji moramo izboriti da građani po imenu i prezimenu biraju i opozivaju sve narodne predstavnike u svojoj izbornoj jedinici.

Prvi put su predstavnici suorganizatora pokreta Srbija bez GMO, sa istoimenom prezentacijom prof. dr Tatjane Brankov (Ekonomski fakultet u Subotici i Novom Sadu) i prof. dr Miladina M. Ševarlića (predsednik Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara - koji ove godine slavi jubilej 150 godina od osnivanja Društva za poljsku privredu), učestvovali na 9. Evropskoj konferenciji regiona bez GMO održanoj u Berlinu septembra 2018. godine, na kojoj je naša prezentacija uključena u prvi plenarni deo konferencije, što je posebno uvažavanje i međunarodno priznanje za dosadašnje rezultate u aktivnostima protiv GMO u Srbiji.

I pored opštenarodne podrške i međunarodnog priznanja za dosadašnje aktivnosti, Vlada je predložila, a Narodna skupština većinom prorežimskih poslanika usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti hrane (Službeni glasnik RS, broj 17 od 14. marta 2019. godine) u kojem su životinje više uvažene od ljudi jer novousvojeni naziv genetički modifikovane hrane, nove grupe hrane glasi: genetički modifikovana hrana (bez navođenja da je to GM hrana za ljude!?) i genetički modifikovana hrana za životinje i hrana (bez navođenja da je to hrana za ljude od GMO!?) i hrana od GMO za životinje.

Zato ću kao nestranački narodni poslanik uskoro podneti zahtev za izmenu i dopunu Zakona o izmeni i dopuni zakona o bezbednosti hrane i predložiti da zdravorazumski i jezičko-obmanjujući naziv novousvojene posebne robne grupe genetički modifikovana hrana glasi: genetički modifikovana hrana za ljude i za životinje i hrana od GMO za ljude i za životinje.

Kupovinom američkog Monsanta od strane nemačkog Bajera za 63 milijarde dolara (2017) konačno je prestao da postoji ozloglašeni Monsanto koji je od strane administracije SAD bio zaštićen čak i od sudskih procesa. Od tada su američki sudovi već doneli tri prvostepene presude u korist američkih građana obolelih od kancera zbog Monsantovog totalnog herbicida raundapa na bazi potencijalno kancerogenog glifosata (i to u odštetnim sumama od 289 miliona dolara, zatim 80 milona dolara i pre nekoliko dana za bračni par od dve milijarde i 55 miloona dolara). To je uslovilo drastičan pad akcija Bajera i verovatno će njegovi akcionari uskoro zameniti rukovodioce koji su krivci za poslovno neodgovornu kupovinu Monsanta.

Monsanto je za jesenju setvu ozime uljane repice (navodno greškom) prodao u Evropi zabranjeno za korišćenje GM seme uljane repice proizvedene ranije od strane Monsanta u Argentini - kojim je zasejano 8.000 hektara u Francuskoj i 3.000ha u Nemačkoj. U prolećnoj kontroli "na zeleno" utvrđeno je da se radi o GM uljanoj repici. Bajer je francuskim i nemačkim farmerima ponudio vansudsko poravnjanje od 2.000 evra po hektaru zasejane površine. Ako se Bajer tako neodgovorno odnosi prema svojim nemačkim i francuskim farmerima iz iste Evropske unije, šta li sve prodaje kao ne-GMO seme poljoprivrenicima koji nisu iz EU.

Zato ću kao nestranački narodni poslanik uskoro podneti zahtev da naše Ministarstvo poljoprivrede izvrši vanrednu kontrolu površina zasejanih uljanom repicom, šećernom repom i kukuruzom u Srbiji.

Neophodno je da u narednom periodu formiramo Savez za Srbiju bez GMO koji će okupiti predstavnike svih opština i gradova koji su usvojili Deklaraciju protiv GMO, kao i predstavnike naučno-stručnih organizacija i udruženja u oblastima poljoprivrede, potrošnje hrane i ekološke zaštite.

Molim sve građane Srbije, a posebno učesnike skupova Srbija bez GMO da na adresu elektronske pošte Narodne skupštine nsrs@parlament.rs pišu narodnim poslanicima sa teritorije opština i gradova u kojima žive i da zahtevaju od njih da glasaju za usvajanje "krovne" Deklaracije o GMO - sa upozorenjem da u protivnom na narednim izborima neće glasati za njihovu listu.

Kako radili, tako na Bog pomogao!

U Beogradu, 18. maja 2019.

Prof. dr Miladin M. Ševarlić 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS

 

GALERIJA PPNS II

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

ARHIVA PPNS 

2018.

  

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html