Monsantovi ratovi za hranu - GMO semena i životinje

Monsantovi ratovi za hranu - GMO semena i životinje

Patentiranje je stvar kontrole. Monsanto je zapravo priča oko kontrole. Monsanto je broj 1 kompanija za seme na svetu i oni kontrolišu ta semena kroz patente, kroz monopole vlade. Tako oni i samo oni mogu da koriste ta semena.

"Da, možda možete da imate GM svinje, da budu bolje ako se koriste GM proizvodi i stavite monopol na njih, naravno, to je moguće."

"Genetski inženjering je jedan od radikalnih revolucija u proizvodnji hrane - to je tehnologija invazije ćelija."

"To je jedan vrlo, vrlo veliki biznis plan."

Ono što je tako kritično je da patent nije samo za svinje nego i za potomke tih svinja. Tako majka priroda radi za Monsantov profit. Svaki put kada se svinje umnože to je kršenje patenta i morate da platite Monsantu za to.

* * *

Tokom sedamdesetih, Monsanto je uveo raundap. Zbog svoje sposobnosti da ubije većinu korova postao je jedan od najpopularnijih herbicida u istoriji.

Sredinom devedesetih, oslanjajući se na tehnologije korišćenja za ubacivanje gena, "zelena revolucija" pretvorila se u "genetsku revoluciju". Iskoristivši ovu tehnologiju, Monsanto je genetski modifikovao semena da budu "spremna za raundap". Raundap u normalnim okolnostima ubije sve što je zeleno, ali ako je biljka "spremna za raundap", kada se prska ona ne umre.

Bt kukuruz je sam registrovan kao insekticid jer je svaka ćelija modifikovana da proizvede bt-veštački bakterijski toksin. Kukuruzni plamenac će umreti ako jede bilo koji deo biljke.

Sve vrste su razvile komplikovan sistem odbrane tokom miliona godina, da bi se zaštitile od invazije stranog DNK. Genetski inženjeri moraju da savladaju taj integritet i barijeru vrste da bi ubacili novu genetsku karakteristiku u biljku ili životinju.

Kada su naučnici prvi put počeli genetski inženjering pre 30 godina, verovali su da jedan gen predstavlja jednu karakteristiku, da će transgenetski DNK biti stalan čak i kada se forsira da prekorači barijeru vrste.

"Izgleda da nam je nova tehnika u molekularnoj biologiji omogućila da prevaziđemo standardna dešavanja u evoluciji."

"Nije poznato šta je u riziku, šta će ovo stvoriti, jer nije testirano."

Delegati na konferenciji su glasali protiv moratorijuma, ali su obećali da će sve postojeće DNK i GMO čuvati u zatvorenom prostoru u laboratoriji.

Danas se genetski inženjering koristi u poljoprivredi i medicini. Medicinska biotehnologija je proizvela puno lekova koji spašavaju živote. Ovi lekovi su stvoreni pod kontrolisanim uslovima i oni se čuvaju u laboratorijama. GM biljke, za razliku od lekova, se razmnožavaju i kad se jednom puste u životnu sredinu, ne mogu se kontrolisati...

Izvor: newscastmedia.comVIDEO Monsanto Food Wars: GMO Seeds and Animals
PRESS Part II: Monsanto Food Wars –The Global Uprising Of The Farmers

 

ARHIVA PPNS

Detaljnije o okupljanjima:

KRAGUJEVAC, VELIKI PARK 

 

BEOGRAD, TRG REPUBLIKE 


ARHIVA PPNS

2017.


2016.

- Izbor ombudsmana za hranu, osnivanje Komisije za sprečavanje prevara u prehrambenom lancu, nacionalna strategija za ishranu dece, udruživanje farmera, alternativne mreže fer trgovina i ustavna zabrana GMO - rešenja su dileme kako da opstane Srbija bez GMO - docent dr Tatjana Brankov 

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCU
PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

ARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html