Svet po Monsantu

Svet po Monsantu

Film koji je šokirao svetsku javnost i "otvorio oči" političarima i medijima kako genetički modifikovana hrana počinje da dominira svetskom prehrambenom industrijom. Firma Monsanto, lider genetički modifikovane hrane, rasprostranjena u 86 zemalja, takođe je i jedno od najkontraverznijih preduzeća u istoriji industrije. Od svog osnivanja 1901. godine, firma je bila suočena sa optužbama zbog neispravnosti svojih proizvoda, a danas je to preduzeće od "posebnog značaja". Na osnovu šture dokumentacije, svedočenja žrtava, naučnika i političara, film rekonstruiše genezu industrijske imperije koja je, pod uticajem laži, pritisaka, pokušaja korupcije i šurovanja sa američkom administracijom, postala svetska sila u planetarnom širenju genetički modifikovane hrane bez ikakve ozbiljne kontrole njenih efekata na prirodu i ljudsko zdravlje.

"Svet po Monsantu" je francuski dokumentarac snimljen 2008. godine. Marie-Monik Robin je režirala ovaj film i za njega osvojila brojne svetske nagrade na različitim festivalima.

Film je rezultat autorkinog trogodišnjeg novinarsko-istraživačkog rada, putovanja po različitim delovima sveta i prikupljanja ljudskih iskustava.

Robin je putovala u Indiju, Meksiko, Argentinu i Paragvaj kako bi pokazala koliko su Monsanto modifikovani organizmi negativno uticali na farmere nakon što su koristili Monsanto seme. Pokazala je da se u Indiji drastično povećala količina samoubistava među farmerima nakon loših iskustava sa GM semenom.

Jedan od primera je Majkl Tejlor, koji je radio za Monsanto kao advokat pre nego što je imenovan za zamenika komesara Agencije za hranu i lekove SAD (FDA) 1991. godine. Dok je radio u FDA, organu koji se bavi svim odobravanjem namirnica u SAD, Tejlor je doneo ključne odluke koje su dovele do usvajanja proizvodnje hrane i useva genetskim modifikacijama. Onda se vratio u Monsanto, gde je postao potpredsednik kompanije za javnu politiku.

Zahvaljujući ovim bliskim vezama između Monsanto i vladinih agencija, SAD je usvojio GM hranu i useva bez odgovarajućih ispitivanja, bez adekvatnih oznaka za potrošače i uprkos ozbiljnim pitanjima koje su visila nad njihovom bezbednošću. Nije slučajno da Monsanto obezbeđuje 90 odsto GM proizvedenog semena koje se koristi na američkom tržištu.

Monsantova duga ruka pružila se toliko daleko da je, početkom devedesetih, Agencije za hranu i lekove SAD čak ignorisala apele svojih naučnika, koji su upozoravali da bi takve namirnice mogle da izazovu negativne posledice po zdravlje.

Ostale taktike koje kompanija koristi da uguši zabrinutost oko svojih proizvoda, uključuju obmanjujuće oglašavanje, davanje mita i skrivanje naučnih dokaza.

Originalni naziv: Le monde selon Monsanto
Žanr: dokumentarni film
Režija/Scenario: Mari-Monik Robin (Marie-Monique Robin)
Produkcija: ARTE
Godina proizvodnje: 2008.
Zemlje proizvodnje: Francuska, Nemačka, Kanada

ORIGINAL

Izvori: Plezir magazin; Dom omladine

VIDEO

IMDB 

SA PREVODOM


ARHIVA PPNS

#СРБИЈАБЕЗГМО!
#SRBIJABEZGMO!
#GMOFREESERBIA!

Detaljnije o okupljanjima 18. maja:

KRAGUJEVAC

  

BEOGRAD

 

ARHIVA PPNS 

2018.

 

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html