Dimitrijević: Gulan ne uzima primer RF - nema proizvodnje i prometa GMO, a Rusija je u STO

Dimitrijević: Gulan ne uzima primer RF - nema proizvodnje i prometa GMO, a Rusija je u STO

Povodom izjave o GMO člana odbora za selo SANU Branislava Gulana za Sputnjik, posle agroekonomiste prof. dr Miladina M. Ševarlića, posredstvom portala PPNS reagovao je i genetičar prof. dr Miodrag Dimitrijević. I ovo reagovanje prenosimo u celini.

Komentar: Meni je ta logika potpuno strana. Gulan je inteligentan čovek, sa mnogo informacija, posledično član Akademije nauka, zato je malo čudno da se u tekstu pojavljuju pojmovi i iskazi koji nisu povezani ili se pogrešno povezuju, ako su njegovi iskazi uopšte verno i doslovno dati u članku.

Evo šta on kaže: "U proteklih osam godina godina u Srbiju uvezeno više od 60 miliona kilograma mesa životinja koje su odgajane upravo na taj način."

Član odbora za selo Akademije nauka Branislav Gulan tvrdi da postoje i zvanični podaci u Privrednoj komori, koji potvrđuju da dugi niz godina potrošači u Srbiji konzumiraju meso koje sadrži GMO.

"Samo tokom prethodne godine uvezli smo 330.000 živih svinja i 38.000 tona najlošijeg mesa treće klase", kaže Gulan. On ističe da živimo u zabludi da ne koristimo GMO, a da istovremeno uništavamo stočni fond, koji ne može da konkuriše uvoznoj GMO hrani.

"Činjenica je da se u Srbiju uvozi meso najlošijeg kvaliteta - često i ono čiji je rok upotrebe pri kraju - a pritom se na meso i ne stavljaju oznake da sadrži GMO sastojke", napominje Gulan.

Komentar: Sve što Gulan kaže je tačno. On u brojkama nikada ne greši. Međutim, šta ovo znači? Član 2. Zakona o genetički modifikovanim organizmima jasno kaže: "Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet,...". Međutim, član 4, tačka 11, definiše "proizvod od genetički modifikovanog organizma je svaki proizvod koji se sastoji, odnosno sadrži, odnosno dobijen je od jednog ili više genetički modifikovanih organizama, bez obzira na stepen obrade". Pitanje svih pitanja, u ovom slučaju, je da li su proizvodi (meso, mleko) životinja hranjenih hranom od GM i/ili GM hranom proizvod od genetički modifikovanog organizma, ili ne? Zakon se jasno ne određuje po ovom pitanju. Posmatrajući međunarodne propise u ovom domenu, pre svega zakonodavstvo EU, može da se uoči sledeće - hrana proizvedena UZ POMOĆ (u originalu "with the aid") genetički modifikovanih organizama ne podleže obeležavanju (mleko, mlečni proizvodi, meso, jaja životinja hranjenih GM hranom ne podležu obeležavanju, dakle NE SMATRAJU SE proizvodom od GMO). Međutim, zanimljiva je "akrobatika" oko ovog obeležavanja. Kao što smo "videli" ovi proizvodi se ne obeležavaju kao proizvodi od GMO, ALI ... SAD su 29. jula ove godine dobile federalni Zakon o obeležavanju GMO! Već 19. avgusta je američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) dalo smernice o obeležavanju, po kojima Ministarstvo, od sada, DOZVOLJAVA da se MESO i JAJA proizvedeni bez GM hrane, OBELEŽE kao NE-GMO ("USDA will now allow meat and eggs raised without genetically modified feed to feature GMO-Free labels")! Elem, nije šija, nego vrat! Hranjeno se ne obeležava kao GMO, ali se nehranjeno obeležava kao ne-GMO! I to u SAD!

Uzgred, zašto je ovo sve Gulan pričao (što je, inače kako sam rekao, tačno u domenu brojeva i ocene kvaliteta mesa na našem tržištu) nije mi jasno. Šta mu to znači "jedemo meso", sledstveno "već koristimo GMO"?

  1. Meso životinja hranjenih GMO se, po zakonodavstvu EU ne smatra GM hranom. Prema tome, "ne koristimo GMO", bar ne pravno gledano i nije mi jasna veza koju Gulan nalazi između mesa i GM hrane). Izuzev ako on ne misli - protivno zakonodavstvu EU, kojoj mi bezalternativno težimo - da je to meso IPAK GM hrana, pa su uvoznici nekažnjeno kršili Zakon o GMO (član 2), što se smatra krivičnim delom namernog širenja i predviđene su kazne. Gulan je, onda, saučesnik jer je imao saznanja o krivičnom delu, ali nije reagovao (istina zakonski nije ni morao, jer se saučesnikom smatra samo ako je znao za delo za koje je Krivičnim zakonom predviđena kazna od najmanje pet godina). Što se tiče Privredne komore, ona se ponaša u stilu EU zakonodavstva, gde meso životinja uzgajanih UZ POMOĆ GMO, nije GMO proizvod. Gulan malo "meša" šta je proizvod od GMO, šta nije, a šta je proizvod dobijen uz pomoć GMO – zato i "napominje" da "se na meso i ne stavljaju oznake da sadrži GMO sastojke", jer meso i ZAISTA ne sadrži "GMO sastojke" (hranjeno je GM hranom, a nije "lepljeno" od GMO "sastojaka").
  2. Gulan govori ispravno, samo nedostaje pogodbeni način, kada "...ističe da živimo u zabludi da ne koristimo GMO, a da istovremeno uništavamo stočni fond, koji ne može da konkuriše uvoznoj GMO hrani". Ne živimo mi ni u kakvoj "zabludi", jer po Zakonu o GMO (Član 2) kod nas legalno NE SME DA POSTOJI "uvozna" GM HRANA! Ako postoji, to je prekršajno ili krivično delo! Ponekad se zaboravlja da postojanje nezakonskog dela, u ovom slučaju uvoza GM proizvoda, NE MOŽE da bude nikakvo opravdanje za menjanje Zakona o GMO. Ako bismo svuda primenjivali princip "kršenje zakona postoji, pa hajde - kad već postoji - da menjamo i ublažimo Zakon", onda bi to moglo da se primeni i za druga kršenja zakona koja postoje (ubistvo, krađu itd.), međutim mi u tim slučajevima tražimo da se zakon POOŠTRI, a ne da se UMEKŠA! Ako ilegalno uvozimo GMO, onda bi Zakon o GMO trebalo da se POOŠTRI, a ne da se UMEKŠA!

On dodaje da će Srbija u bliskoj budućnosti, u završnoj fazi pregovora oko stupanja u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) i u sklopu procesa usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU, morati da izmeni postojeće propise o GMO organizmima - odnosno, da liberalizuje promet takvih proizvoda na svom tržištu.

"Po pravilima STO, trajna zabrana prometa i proizvodnje GMO nije moguća, osim ukoliko se naučno ne dokaže štetnost GMO proizvoda - a do sada nije dokazano da su oni štetni."

Komentar: To što Gulan "dodaje", nije ni morao da "doda". Izela nas "završna faza", pa mi smo zahtev za prijem u STO predali još 2004 godine! Eeeej, 12 godina je prošlo i sad nam odjednom "o glavu". Pa mi smo TOKOM tih pregovora IZMENILI I POOŠTRILI ZAKON O GMO, i promenili ga sa verzije kojom je STO bio "zadovoljan" (Zakon iz 2001), na verziju kojom STO nije bio "zadovoljan" (Zakon iz 2009.) - ponavljam TOKOM PREGOVORA! Pa, gde im je pamet bila? Uključujući i Ljajića, koji je 2009. godine bio ministar u toj Vladi, a sad nam tu kao baš ON priča šta "moramo" da promenimo! Dokle ćemo da budemo žrtve njihovih brljotina?

Što se tiče "štetnosti" proizvoda, to Gulan malo opšte priča. Prema dopuni zaštitnog Člana 23, Direktive 18/2001/EK (Evropske komisije), koji je dopunjen pre par godina, razlozi zbog kojih država članica može da odbije GM proizvod i poljoprivrednu kulturu nisu samo u domenu zdravlja, ekologije, već i sociologije, ekonomije itd. Tako da nema tu baš nešto "dokazivanja štetnosti". Ono gde je Gulan do kraja u pravu je da NE SME DA BUDE TRAJNA ZABRANA PROMETA, već ograničena na određeno vrema, pa se onda PONOVO RAZMATRA i može zabrana da se produži i tako dok svi ne popadaju u "snefest".

"U STO postoje države koje na liberalniji ili na restriktivniji način tretiraju GMO proizvode, ali opšta zabrana prometa ne postoji ni u jednoj od 159 zemalja-članica. U EU se, doduše, gaje samo dve GMO kulture, ali se dozvoljava promet oko 50 GMO proizvoda. Od dve kulture registrovane za gajenje na teritoriji EU, jedna je sorta krompira, a jedna sorta kukuruza", kaže Gulan.

Komentar: To možda Gulana "impresionira" šta se dešava u SAD. Mene lično je BAŠ BRIGA! Što, "mister" Branko, nije uzeo primer Ruske Federacija? Tamo je Vladimir Vladimirović, baš 4. jula na američki Dan nezavisnosti, potpisao Zakon o GMO, koji je restriktivan, kao i ovaj naš (nema proizvodnja, nema promet) i još Rusiju nisu izbacili iz STO!

Na kraju, moram da kažem da gospodina Branka Gulana poznajem, da smo se sretali na nekim od tribina o poljoprivredi i/ili GMO, kao i u TV emisijama i da ga izuzetno cenim i poštujem.

BIOGRAFIJA AUTORA


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html