Protiv GMO i Asocijacija proizvođača mleka

Protiv GMO i Asocijacija proizvođača mleka

Genetski modifikovana hrana se ponovo našla u žiži javnosti, pošto je nedavno Aleksandar Vučić tokom izlaganja ekspozea u parlamentu izjavio da se u Srbiji svakog dana jede GMO.

Da je to istina, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić objasnivši da iz uvoza stiže meso životinja tovljenih genetski modifikovanom stočnom hranom i da je važno obeležiti te proizvode da građani znaju šta kupuju.

Ljajić je upozorio da Srbija mora da dozvoli promet GMO ako želi prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), koji je uslov za članstvo u EU, pa se to može rešiti rigoroznim uslovima za trgovce.

Poslanik i poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić smatra da Ljajić "govori u korist GMO".

- Očito se obećanja moćnicima koji sufinansiraju GM kompanije moraju ispuniti. Ili su nedavni izbori i raspisani zbog procene da se u dve godine neutrošenog mandata nije mogla narodu nametnuti nova etapa porobljavanja od strane GM kompanija i uništenja srpske poljoprivrede - kaže stručnjak koji se zalaže za smenu premijera i ministra zbog javnog priznanja i podrške nezakonitom uvozu i prometu GMO proizvoda.

- Srbija ne pregovara sa Svetskom trgovinskom organizacijom, već bilateralno sa zemljama članicama - tvrdi poslanik i lider Zelenih Srbije Ivan Karić. On ističe da su SAD jedine koje uslovljavaju promet GMO.

- Zvuči neubedljivo da će biti donet rigorozan zakon koji će zaustaviti GMO hranu. Ne poštuje se ni ovaj zakon koji imamo, a kako će tek biti kada ga, kako se najavljuje, liberalizujemo. Pokazuje se i da kod nas nema ni prevencije, ni dovoljno dokaza da upotreba GMO nije opasna. Taj ko bi da ima ovakvu ishranu mora da nas uveri da ne šteti zdravlju, ali ne na osnovu istraživanja američke kompanije Monsanto koja je angažovala sopstvene stručnjake da utvrde da je bezopasna - kaže Karić. On dodaje da ima ozbiljnih indicija o štetnosti GMO za autoimuni sistem i da takva hrana dovodi do sistemskih bolesti i kancera.

Sumnjivo seme i neažurna država

- Zelenima se javljaju građani i zemljoradnici da kažu za parcele na kojima se sadi GMO seme, najčešće u Mačvi, delovima Srema, Banata i Posavine. Bilo je podataka da je nekoliko hiljada hektara GM zasada. Rađeno je na njihovom uništenju, ali je u tom poslu država nedovoljno ažurna. Srbija bi morala da stane iza proizvodnje organskih proizvoda, jer je mnogo kvalitetnija i daleko skuplja, pa je tako soja proizvedena kod nas na velikoj ceni jer nije GMO - ukazuje Ivan Karić.

Da GMO stiže iz uvoza za "Vesti" ističe predsednica vojvođanske Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski.

- Zakonom je zabranjen uzgoj GM soje i drugih biljaka. Srbija je bez GM u domaćoj proizvodnji, a dokaz je i što je naše mleko skuplje - kaže ona.

Dodaje i da bi se uvoz ovakve hrane na srpskoj granici zaustavio, ali i proizvodnja, treba zakonom ograničiti šta može, a šta ne da se radi i uvozi.

- Nisam stručnjak za GMO, ali vidim da su genetičari protivnici te ishrane, pa smo i mi u Asocijaciji protiv. Već smo dovoljno jadni sa nekontrolisanom hranom koju imamo u zemlji, a ne znamo ni čime su nas bombardovali, ni šta je u zemlji i oranicama - kaže Bugarski

Izvor: Vesti-onlajn


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html