Suvlasnik Monsanta bi da kupi Viktorija grupu (Sojaprotein, Veterinarski zavod Subotica, SP Laboratorija, Fertil...)?

Suvlasnik Monsanta bi da kupi Viktorija grupu (Sojaprotein, Veterinarski zavod Subotica, SP Laboratorija, Fertil...)?

VELIKI IGRAČI UŠLI U TRKU ZA "VIKTORIJU" 23. 11. 2017.

Investicioni fondovi iz Amerike i regiona zainteresovani za kupovinu poljoprivrednog giganta. Zadržali bi svih 1.700 radnika i 4.000 farmera

Investicioni fondovi York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su u sredu zajedničku ponudu za otkup akcija "Viktorija grupe". Kako su fondovi naveli u zajedničkom saopštenju, namera im je da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji. U "Viktorija grupi" su potvrdili "Novostima" da je ova ponuda stigla akcionarima kompanije.

- York Capital Management je svetska investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. godine njihova prošlogodišnja investiciona ulaganja iznosila su 21,7 milijardi dolara što ih svrstava u 20 najvećih "hedž" fondova u svetu - ističe se u saopšenju koje je u ime fondova medijima uputio Aleksandar Antonić.

York Capital Management Global Advisors, LLC has disclosed 69 total holdings in their latest SEC filings. Most recent portfolio value is calculated to be $ 4,786,521,000 USD. Actual Assets Under Management (AUM) is this value plus cash (which is not disclosed).

Top Holdings - York Capital Management Global Advisors, LLC’s top holdings are NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ:NXPI), Monsanto Co. (NYSE:MON), Yahoo! Inc. (NASDAQ:YHOO), Time Warner, Inc. (NYSE:TWX), and Harmony Merger Corp. (NASDAQ:HRMNU), York Capital Management Global Advisors, LLC’s new positions include Harmony Merger Corp. (NASDAQ:HRMNU), Rockwell Collins, Inc. (NYSE:COL), Bemis Co., Inc. (NYSE:BMS), Scripps Networks Interactive, Inc. (NASDAQ:SNI), and AmerisourceBergen Corp. (NYSE:ABC), York Capital Management Global Advisors, LLC’s top industries are "Coal Mining" (sic 12), "Furniture And Fixtures" (sic 25), and "Electric, Gas, And Sanitary Services" (sic 49).

FINTEL: YORK CAPITAL MANAGEMENT GLOBAL ADVISORS, LLC 

Dinan’s top picks from CNBC.

Elements Capital Partners je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.

- Investitori su nakon detaljnog sagledavanja "Viktorija grupe", njenih resursa i potencijala odlučili da ulože 100 miliona evra kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije i otišli korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja - navodi se u saopštenju.

Investitori navode da će dokapitalizacijom "Viktorija grupe" zadržati 1.700 radnih mesta i otvoriti mogućnost za zaposlenje dodatnih 500 radnika, kao i da će sačuvati 4.000 farmera koji zavise od poslovanja "Viktorija grupe".

U konzorcijumu dva fonda planira se, prema navodima, da deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući najmodernije fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda u "Viktorija grupi", što uključuje kompanije "Sojaprotein", "SP laboratorije" i "Veterinarski zavod" u Subotici.

Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.

FOX BUSINESS: YORK CAPITAL MANAGEMENT FOUNDER AND CEO JAMIE DINAN

U sklopu fonda Elements Capital Partners nalaze se i slovenačke kompanije "Delo prodaja", "Terme Čatež" i izdavačka kuća "DSZ" iz Slovenije, kao i vodeće investicije u Rumuniji.

Inače, za kupovinu "Viktorija grupe" zaniteresovana je i "MK grupa", koja je u vlasništvu Miodraga Kostića. Da je tržište već reagovalo na najavu moguće prodaje pokazuje jučerašnje trgovanje na Beogradskoj berzi. Cena akcija "Sojaproteina", koja je u sastavu "Viktorija grupe", skočila je za maksimalnih 20 odsto, a mnogi zainteresovani kupci su ostali kratkih rukava.

ZATVORENO

AD kompanija "Viktorija grupa" nije listirana na Beogradskoj berzi, pošto je reč o zatvorenom akcionarskom društvu. To znači da potencijalni investitor ne mora javno da objavi cenu po kojoj će da otkupi akcije. Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, tri akcionara imaju po 22,55 odsto udela. To su Milija Babović, Zoran Mitrović i sama "Viktorija grupa" kao vlasnik sopstvenih akcija. EBRD poseduje 21,36 odsto akcija, a "Apsara limited" 11,11 odsto.

D. I. K. - J. Su.

...Although EBRD did not engage in direct financing of primary agriculture in Ukraine, Bank-financed food processing projects have a positive upstream effect, and there is potential in future for sustainability initiatives related to supply chain. The Bank will give high importance to prevention of soil degradation, water and food pollution by fertilisers and pesticides, use of genetically modified organisms (GMOs) and to the implementation of climate change adaptation measure in its future investments. 
DOCUMENT OF THE EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT, DRAFT - STRATEGY FOR UKRAINE 2011-2014


YORK CAPITAL MANAGEMENT
JAMES G. DINAN – FOUNDER, CHAIRMAN, CHIEF EXECUTIVE OFFICERPRVI PRVI NA SKALI Suvlasnik Monsanta bi da kupi Viktorija grupu - Dzejms Dinan

THE HEDGEFUND JOURNAL
US5O - THE 50 LARGEST US MANAGERS
20. YORK CAPITAL MANAGEMENTKOSTIĆ KUPUJE "VIKTORIJU"? 
21. 11. 2017.

Kompanija "MK grupa" jedna je od zainteresovanih firmi za kupovinu "Viktorija grupe". Kako "Novosti" nezvanično saznaju, u trci su još dve kompanije, s kojima, se takođe vode razgovori. Budući kupci, prema našim saznanjima, pregovaraju i sa bankarima, koji su uključeni u finansiranje "Viktorija grupe".

Kako su nam rekli u "Viktorija grupi", kompaniji u većinskom vlasništvu biznismena Milije Babovića, kao jednoj od najvećih agroindustrijskih kompanija u Srbiji, oni stalno dobijaju i razmatraju opcije za strateška partnerstva, zajedničko investiranje, spajanje i pripajanje njihovog poslovnog sistema.

- U ovom trenutku ne možemo da komentarišemo dalje planove i razgovore sa potencijalnim partnerima - kažu u "Viktorija grupi". - Sve poslovne operacije naše kompanije odvijaju se nesmetano. Sprovedene mere unutrašnje konsolidacije, uz stabilno poslovanje i zdrav biznis model, omogućavaju ostvarivanje operativnih planova. To će omogućiti održivo poslovanje kompanije i njenih članica u narednom periodu.

U "Viktorija grupi" ističu da oni imaju dugogodišnju saradnju sa velikim brojem domaćih, regionalnih i evropskih agrobiznis kompanija. Oni svoj proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasiraju na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom sveta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vredeo 178 miliona evra.

Ukoliko dođe do poslovne saradnje, "MK grupa" bi postala vlasnik i "Sojaproteina", šidske uljare "Mladost", SP laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda. Razloga za ovaj posao je dosta. Između ostalog, nezvanično se spominje da postoji i problem u "Viktorija grupi" zbog niskih cena ratarskih proizvoda. Uz to, spekuliše se da će "MK grupa" uskoro da proda šećerane.

- Logično je da planiramo nove investicije iz oblasti agrara, a to je prirodan sled nastavka jačanja konkurentnosti najveće srpske kompanije na evropskom tržištu - kažao je Dušan Radičević, direktor "MK grupe". - Potencijalne investicije u oblasti agrara ne znače i povlačenje iz proizvodnje šećera. U ovom trenutku kompanija "MK grupa" analizira više potencijalnih investicija iz oblasti agrara, bankarstva i turizma, kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona. S obzirom na ograničene finansijske kapacitete i poslovnu politiku naše kompanije da ne ulazi u investicije bez prethodno zatvorene finansijske konstrukcije, veoma smo oprezni kada su nove investicije u pitanju.

ZAINTERESOVAN BIO I TODORIĆ

Pre dve godine "Viktorija grupa" je bila i u pregovorima sa hrvatskim koncernom "Agrokor". Pojedini mediji su se odvažili da objave naslove u kojima su tvrdili da Todorić kupuje "Viktorija oil". U kompaniji Milije Babovića tada nisu želeli da demantuju kontakte, ali su i tada potvrdili da je svaki biznis na prodaju, ali da do transakcije ne mora da dođe.

J. Subin
Izvor: Novosti

* * *

VICTORIA GROUP: OTVORENO PISMO MINISTRU POLJOPRIVREDE 26. 2. 2013.

Beograd, 26. februar 2013. godine - Kompanija Victoria Group je uputila otvoreno pismo ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goranu Kneževiću, povodom njegovih poslednjih istupa u javnosti, uz poziv da poseti kompaniju i njene članice. Integralni sadržaj otvorenog pisma nalazi se u nastavku:

Poštovani gospodine ministre,

Victoria Group je jedan od najvećih poslodavaca, proizvođača i neto izvoznika u sektoru poljoprivrede. Kao generalni direktor kompanije koja zapošljava 1.800 ljudi u Srbiji, sarađuje sa oko 40.000 poljoprivrednika preko 300 kooperanata, želim da Vas informišem o činjenicama koje se odnose na poslovanje naše kompanije.

1. Povodom Vaše izjave od 20. 02. 2013. godine da Victoria Group vrši sinhronizovane napade na Ministarstvo poljoprivrede koji su „usmereni na ekonomsko slabljenje države, a pre svih osnovnih poljoprivrednih proizvođača“, želimo da ukažemo na sledeće:

Analize mleka po narudžbini dva nezavisna naručioca (Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu) urađene su u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Rezultati ispitivanja mleka, koje je u svom izveštaju 18. 02. 2013. godine navela SP laboratorija su tačni.

SP Laboratorija je jedna od prvih akreditovanih laboratorija u Srbiji u skladu sa ISO/IEC 17025 od strane Akreditacionog tela Srbije 2001. godine. Nakon potpisivanja sporazuma Akreditacionog tela Srbije i Međunarodne organizacije za akreditaciju laboratorija, SP laboratorija dobija status međunarodno priznate.

SP laboratorija ovlašćeno sprovodi domaće i međunarodne arbitraže, a po zahtevu Ministarstva na čijem ste čelu, Ministarstva zdravlja, Uprave za veterinu i velikog broja međunarodnih i domaćih proizvođača, godišnje obavi ispitivanje oko 40.000 uzoraka hrane za ljudsku i životinjsku ishranu.

Još jednom napominjemo da, uz dozvolu naručilaca analize, preostale količine uzoraka korišćenih u analizi mleka, SP Laboratorija može da ponudi na ponovljena ispitivanja vašem Ministarstvu i svim nadležnim institucijama.

2. Povodom Vaše izjave od 21. 02. 2013. godine – „Opšte je poznato da je GMO lobi jedan od najmoćnijih u svetu, pa mu nije bio problem da angažuje pojedine političko-privredne strukture i medije u Srbiji“:

Naša članica Sojaprotein je najveći prerađivač isključivo genetski nemodifikovane soje (non-GMO) u zemlji i regionu, a svoje non-GMO proizvode izvozi u 36 zemalja sveta, od čega je 80 odsto izvoza u Evropsku uniju.

Zabrinuti smo vašom informacijom da u zemlji postoji „GMO lobi“. Smatramo da je Vaša obaveza da nas, kao i sve građane Srbije, obavestite na koje pojedince ili organizacije mislite i koje to akcije „GMO lobi“ sprovodi koje bi ugrozile komparativnu prednost Srbije, tim pre što Victoria Group godinama unazad ukazuje na važnost uzgajanja isključivo non-GMO poljoprivrednih kultura.

3. Povodom Vašeg odgovora na pitanje novinara zašto optužujete Victoria Group za „aferu mleko“: „jedina fabrika u Srbiji koja bi mogla ”kancerogeni” kukuruz, umesto za stočnu hranu, da upotrebi kao sirovinu za proizvodnju biogoriva je takođe u vlasništvu ”Viktorija grupe”. (Večernje novosti, 26. 02. 2013.)

Victoria Group u okviru fabrike Victoriaoil poseduje pogon i tehnologiju za proizvodnju biodizela. Sirovine za proizvodnju biodizela su isključivo uljarice, nikako kukuruz. Od kukuruza se pravi bioetanol, za čiju proizvodnju u Srbiji ne postoji fabrika.

4. Povodom netačne optužbe jednog medija za „korišćenje mesnog koštanog brašna u proizvodnji stočne hrane u okviru Veterinarskog zavoda Subotica“:

Veterinarski zavod Subotica, članica Victoria Group, u okviru tri pogona proizvodi: stočnu hranu, hranu za ribe i hranu za kućne ljubimce.

Kao resornog ministra, molimo Vas da Republička veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede objavi svoj izveštaj broj 270-323-1429-12-05 od 31. 12. 2012. godine u kome je pri kontroli naše fabrike utvrđeno da se mesno koštano brašno koristi isključivo u proizvodnji hrane za kućne ljubimce, što je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije.

Ovim putem Vas pozivamo da posetite našu kompaniju, SP laboratoriju, fabriku non-GMO soje Sojaprotein, pogon za proizvodnju biodizela u okviru kompanije Victoriaoil, Veterinarski zavod Subotica i sve fabrike i pogone koji posluju u okviru kompanije Victoria Group, kako biste se i lično uvereli u naše transparentno poslovanje i sledeće činjenice:

  • U poslednjih deset godina poslovanja kompanija je investirala u Srbiji preko 200 miliona evra.
  • Kompanija otkupljuje uljarice od domaćih proizvođača sa oko 200.000 hektara zemlje, a zatim proizvode višeg stepena prerade izvozi na čak 40 tržišta širom sveta, od kojih je većina u Evropskoj uniji.
  • Svake godine Victoria Group predfinansira primarnu poljoprivrednu proizvodnju Srbije sa preko 100 miliona evra, kao podršku farmerima za setvu.
  • Celokupna radna snaga, kako direktno zaposlenih tako i široki krug dobavljača, angažovan je na teritoriji Republike Srbije.
  • Svi porezi i doprinosi uplaćuju se redovno u budžet Republike Srbije.

Želim da Vas uverim da će Victoria Group nastaviti da investira u agrarni sektor u Srbiji i društvenu zajednicu u okviru koje posluje, kao i da će u tome ostati pouzdan partner svim institucijama, kojima je zajednički cilj razvoj srpske poljoprivrede i dobrobit naših poljoprivrednika i građana.

S poštovanjem,
Zoran Mitrović
Generalni direktor Victoria Group

VICTORIA GROUP SAJT, FB STRANA, JUTJUB  


ARHIVA PPNS


…Onaj ko seje zabranjenu sortu, on zna da to nije dozvoljeno i da krši dva zakona, i sigurno je svestan da može da napravi ozbiljan problem celoj ekonomiji – kaže dr Goran dr Bekavac, podsećajući da Srbija ima najveću fabriku na Balkanu koja se bavi preradom soje, a to je Sojaprotein koja svoje proizvode izvozi u najveće multinacionalne kompanije – gigante koji se bave konditorskom proizvodnjom.

HOĆE LI PROIZVOĐAČI GM SOJE BITI KAŽNJENI 2013.

…Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, tražilo od Sojaproteina da se soja preradi i termički obradi da se ne bi dogodilo da u semenskom obliku dođe na tržište i bude uzrok daljeg širenja kontaminirane soje. Sojaprotein se obavezao da će svu kontaminiranu soju preraditi u preradnim kapacitetima za proizvodnju biodizela u okviru fabrike Viktoriaoil u Šidu, kako bi se očuvala bezbednost proizvoda od soje.

REŠENJE PROBLEMA: KONTAMINIRANA SOJA IDE U BIO-GORIVO 2008.

…Kontaminiranost soje u Jugoslaviji Monsantovom roundup GMO-mutiranom sojom, zabeležena je još 1997. godine, kada je u uzorcima soje Sojaproteina iz Bečeja potvrđeno prisustvo soje otporne na roundup. Iz Sojaproteina smatraju da je kontaminacija GMO prouzrokovana švercom rumunske GMO soje koja je nađena na nekoliko mesta u Vojvodini, mada je soja mogla biti dopremljena i drugim kanalima.

GENETSKI RULET 2002.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatuKorisni članci na PPNS o EFSAPPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html