Zabrana GMO otvorila Srbiji vrata i najzahtevnijih tržišta

Zabrana GMO otvorila Srbiji vrata i najzahtevnijih tržišta

Srbija je među prvih 10 izvoznika kukuruza i 15 najvećih izvoznika pšenice na svetu. Na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji najavljeno je otvaranje tržišta Indonezije i Vijetnama za pšenicu.

Zabrana uzgajanja GMO otvorila je Srbiji vrata i najzahtevnijih tržišta. Posebno se cene srpska soja i kukuruz, dok sa pšenicom ima problema - poljoprivrednici poseju više od 60 odsto takozvanog semena sa tavana, koje je bez deklaracije.

"Ne možemo reći da nemaju novca, oni su dovoljno mladi, pametni stručni ljudi, u ovom ternutku je takva struktura proizvođača. Znaju oni sve da stave na papir i izračunaju ali je problem u mentalitetu i dugogodišnjim navikama", kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.

Da li je stvar u mentalitetu ili nedostatku sredstava, poljoprivrednike nismo pitali, jer ih nije bilo na spisku učesnika skupa, a 80 odsto žitarica u Srbiji proizvedu mali i srednji individualni poljoprivredni proizvođači.

"U drugoj polovini sledeće godine izaći ćemo sa setom mera podrške onima koji seju deklarisano seme koje je sertifikovano i kvalitetno kako ne bismo imali situaciju da dobar deo pšenice ode prema stočnom fondu, nego da ide za ljudsku ishranu, a to znači za bolju cenu i za tržišza koja su platežno sposobnija", navodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Za nekoliko dana Srbija postaje član Međunarodog žitarskog saveta. To će doneti predvidivost otkupnih cena i poljoprivrednicima olakšati planiranje proizvodnje.

"Srbija ne može da konkuriše kvantitetom nekoj Ukrajin, ali sa povećanjem prinosa sa pojedinim kulturama postajete pouzdan partner", smatra Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Miloš Milovanović iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN ukazuje da postoji najmanje 20 odsto procenata za unapređenje produktivnosti u oblasti kukuruza i pšenice.

"Dugoročno gledano prinosi u ovom sektoru rastu i to brže nego što rastu prinosi u EU", dodaje Milovanović.

Da bismo imali žitarice boljeg kvaliteta, stručnjaci kažu neophodno je da što pre počne razvrstavanje i plaćanje na osnovu kvaliteta.

VIDEO

Foto: Žita Srbije
Marija Miladinović-Lisov

Izvor: RTS 


ARHIVA MEDIJA

...Ždrale je istakao da je Srbija trenutno jedina u Evropi koja proizvodi soju koja nije genetski modifikovana (non-GMO) i koja bi mogla da se koristi za visokokvalitetnu vegetarijansku ishranu. On je, ipak, upozorio da primarna poljoprivredna proizvodnja učestvuje u BDP-u Srbije sa samo 9% i da ima puno prostora da se taj udeo poveća.

SRBIJA NAJATRAKTIVNIJA ZA AGROBIZNIS U REGIONU - EBRD U NAŠU ZEMLJU INVESTIRALA 100 MIL EUR U 2015. GODINI

Izvor: eKapija


ARHIVA PPNS

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari