Monsanto lobira da prestane procenjivanje rizika GMO testiranjem na životinjama

Monsanto lobira da prestane procenjivanje rizika GMO testiranjem na životinjama

Evropa-Bio je biotehnološki lobi čiji je upravni odbor sastavljen od predstavnika kompanija članica, među kojima su, pored ostalih "zvučnih" imena: BASF, Bajer, Dau, Dupon, Monsanto, Novartis, Nestle, Fajzer, Sindženta... Evropa-Bio je osnivač Međunarodnog saveta biotehnoloških udruženja (ICBA).

Ovo je sadržaj njihovog saopštenja od 17. aprila ove godine.

EU mora ponovo da uspostavi nauku u proceni bezbednosti GMO i eliminiše nepotrebne testove na životinjama

Reagujući na ishode istraživačkih projekata EU, GRACE, G-TwYST i GMO90+ prezentovane u aprilu, direktor Poljoprivredne biotehnologije u Evropa-Bio Bit Spat pozvao je na prestanak nepotrebnih testiranja na životinjama. "U svetlu jasnih naučnih dokaza, mešanje politike u procenu rizika upotrebom GMO mora da se zaustavi", rekao je on. "Ako je EU iskreno ozbiljna da će biti dosledna svojim zakonima koji teže da zamene, smanje i mudrije koriste životinje u naučne svrhe, i da će njihova politika pratiti nauku, u tom slučaju štetno i nepotrebno testiranje na životinjama neće biti potrebno".

Rezultati istraživačkih projekata, koji su finansirani sa više od 11 miliona evra od novca poreskih obveznika pokazuju, još jednom, da obavezan uslov za sprovođenje testova o proceni bezbednosti na glodarima nema nikakve naučne osnove. 2013. godine EU je uvela obavezne 90-dnevne testove koji su podrazumevali ishranu životinja GMO hranom i procenu rizika od upotrebe takve hrane, uprkos jasnom naučnom savetu tela EU za procenu rizika, Agencije za bezbednost evropske hrane (EFSA), koja je više puta odbacila obavezni zahtev kao nepotreban. Ovaj zahtev ostaje u jasnoj suprotnosti sa globalno održavanim principom procene rizika zasnovanim na nauci.

2013. godine Komisiji je naloženo da razmotri zahtev obavezne 90-dnevne studije ishrane do 30. juna 2016. godine na osnovu ishoda istraživačkog projekta EU GRACE. Nezavisni akademski konzorcijum projekta GRACE zaključio je u novembru 2015. godine da ne postoji naučno opravdanje za obaveznu 90-dnevnu studiju.

Obavezne studije hranjenja ne doprinose sigurnosti proizvoda niti grade poverenje u EU sistem za izdavanje dozvola za uvoz GMO. Dalje doprinose samo dobro dokumentovanim nepotrebnim kašnjenjima u procesu uz nepotrebnu škodljivost životinjama.

- Mi podržavamo cilj povećanja poverenja u nauku i procedure procene bezbednosti EU. Jedan od najlakše dostižnih ciljeva je da se postaramo da zahtevi za procenu bezbednosti budu, u najmanju ruku, zasnovani na nauci, dodao je Spat.

Ilustracija: Corporate Europe
Prevod: Minja Milošević

Obrada: Portal PPNS
Izvor: Europabio


PRILOG PPNS

Ovaj kratki vodič, objavljen povodom pokretanja Međunarodnog tribunala za suđenje Monsantu u Hagu, izlaže neke od ključnih strategija Monsanta za lobiranje, ilustrovane primerima iz različitih delovi sveta.

MONSANTO LOBBYING: AN ATTACK ON US, OUR PLANET AND DEMOCRACY

ARHIVA PPNS

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) povlače pristup parlamentu nakon što je firma izbegla saslušanje zbog optužbi da je preterano uticala na studije o sigurnosti glifosata korišćenih u njihovom pesticidu raund-apu

Lobistima Monsanta zabranjen je ulazak u EP nakon što je multinacionalna kompanija odbila da prisustvuje parlamentanoj raspravi u vezi sa navodima o regulatornom uplitanju.

MONSANTO ZABRANJEN OD STRANE EVROPSKOG PARLAMENTAPREPORUKA PPNS

Povodom zabrane proizvodnje NK 603, MON 810, MON 863 kukuruza u nekim zemljama EU, 2007. godine, ambasador SAD u Francuskoj, K. Stejplton (C. Staplenton) piše:

Evropa ide unazad umesto unapred, predvođena Francuskom, Austrijom, Italijom, pa čak i Evropskom komisijom... prelazak na represalije će pokazati da izabrani put košta Evropu i ojačaće biotehnološki lobi u Evropi. ...Tim iz Pariza predlaže da represivne mere usmerimo na celu Evropu zbog kolektivne odgovornosti, ali i da se fokusiramo na najteže prestupnike. Kazna mora biti odmerena, a ne očigledno prestroga i mora biti dugoročno održiva, jer ne možemo odmah pobediti.
. . .

Svesna rastućeg uticaja ne-GMO lobija u Rumuniji i znajući šta će ulazak te države u EU, značiti za proizvodnju transgenih biljaka, američka Ambasada je sprovela brojne kampanje s ciljem edukovanja javnosti o benefitima tehnologije. U saradnji sa Nacionalnom agencijom za zaštitu potrošača i Nacionalnom rumunskom televizijom (TVR) i nekim nevladinim organizacijama održali su veći broj seminara u važnim univerzitetskim centrima (Bukurešt, Temišvar, Jaši, Kluž, Krajova). Učesnici seminara su birani iz redova istraživača, industrije i lokalnih medija. T. Dilar o toj kampanji piše:

...do kraja kampanje će biti objavljeno 40 članaka paralelno sa TV i radio-spotovima. Tako će 70 odsto populacije biti izloženo pozitivnim porukama o GMO.
. . .

U novijim depešama SAD posmatraju GM hranu strateškim i komercijalnim imperativom. Iako veruju da papa tajno podržava biotehnologiju zahvaljujući lobiranju višeg savetnika Svete stolice, priželjkuju javnu papsku podršku koja bi izvršila veliki uticaj na mnogobrojne građane Evrope i zemalja u razvoju. Američku ambasadu je zabrinulo opozivanje podrške najbližeg saveznika, počasnog predsednika moćnog papskog Saveta za mir i pravdu, čoveka koji najčešće predstavlja papu u UN, kardinala R. Martina:

Njegov zamenik nam je nedavno rekao da je kardinal sarađivao sa nama po pitanju biotehnologije u protekle dve godine kako bi kompenzovao javno neodobravanje rata i posledica rata u Iraku. Prema našem izvoru kardinal više ne oseća potrebu za ovim pristupom.

HRANA BUDUĆNOSTI ILI BIOTERORIZAM


 
Za Srbiju bez GMO
MARŠ PROTIV MONSANTA
Subota 19. maj 2018.

KRAGUJEVAC, VELIKI PARK 

 

BEOGRAD, TRG REPUBLIKE 

PREPORUKA PPNS
  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

ARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html