Prof. dr Dimitrijević: Bajer i Monsanto - ’savršen brak’, iz računa

Prof. dr Dimitrijević: Bajer i Monsanto - ’savršen brak’, iz računa

Ovo je mesecima najavljivano i sada se ostvarilo. Bajer (BASF) nosi potencijale pre svega hemijske korporacije (prema podacima je držao i drži oko 2-3% tržišta semenske robe u svetu, što je stavlja na sedmo mesto od prvih deset kompanija, ali je zato bila prva u rangu hemijska kompanija na svetu), Monsanto je upravo obrnuto – prva u rangu semenska kompanija (23% svetskog tržišta semena), dok je nema ni na vidiku prvih deset na listi najmoćnijih hemijskih kompanija. Posledično, ako je brak iz računa „savršen brak“, onda je ovo upravo to i što se tiče tržišta i što se tiče dopunjavanja na tržištu. Ovim se otvara „evropski put“ (bez alternative) za Monsanto, što nije zanemarljivo u situaciji kada EU steže gajtan oko GMO, a i Amerika se nešto „meškolji“ i donosi „neke“ zakone o obeležavanju na federalnom nivou. Ne treba da se gubi iz vida ni značajno snaženje u naučnim potencijalima, jer se radi o kompanijama sa moćnim laboratorijama, posebno se ovo odnosi na BASF. Transgena tehnologija je pred vratima značajnih promena, koje mogu da podrazumevaju i svemirske laboratorijske programe (sekvencionisanje DNK u svemirskoj laboratoriji se dobija za tren tj. u realnom vremenu, primera radi), tako da im ovo snaženje ojačava potencijale u svakom smislu.

Uostalom ova „merdžovanja“ su „trend“ i normalna za jedan korporacijski, globalistički svet koji se stvara pred našim očima. Korporacije su već uveliko moćnije od država i u ovom trenutku imaju „problem“ što nisu još uvek prepoznate kao legalno uveden subjekt međunarodnog prava. Zato se i vrši pritisak na „nacionalne“ države da se menjaju zakoni, tako da multinacionalne kompanije budu pravno izjednačene sa državama (imamo slučajeve gde zakon omogućava kompanijama da tuže države i traže naknadu štete ako su im te države svojim postupcima uticale na pad predviđenog profita – slučaj, recimo, gde je multinacionalna kompanija sa sedištem u Švedskoj tužila državu Egipat, koja je podigla minimalnu cenu rada i time umanjila kompanijski profit!?). Slično se radi, dakle, na svim nivoima pravnog poretka i nacionalnom (državnom) i međunarodnom. U svemu tome „uslovi“ STO su zapravo uslovi multunacionalnih kompanija, a ne ove „međunarodne“ organizacije, koja samo za njih „otvara usta“.

Slično je i sa „javo-privatnim partnerstvom“, koje su ovi „naši“ prepoznali kao „vrh saradnje javnog i privatnog sektora“. Ovo JP partnerstvo je kukavičije jaje korporacija, da privatno preduzetništvo uđe u sferu javnog servisa ... i ... postepeno ga preuzme. Onda nema više „socijale“ ni u školstvu, ni u javnom zdravstvu, ni u nauci, ni u uslužnim delatnostima i infrastrukturi. Paralelno sa „prepoznavanjem“ JP partnerstva, kao „spasa“ za javni sektor, sve se čini da građani tj. korisnici usluga i „sitni“ proizvođači ostanu dezorganizovani, ergo, lak plen privatnog „preduzetništva“. Zakon o zadružnom udruživanju, ne primer u Srbiji, se godinama ne donosi, a kada se nekako i kao „donese“, on ne obuhvata osnovno udruživanje, a to je štedno-kreditno zadrugarstvo i tu se odmah vidi loša namera i „duga ruka“ korporacija. Sve može, ako baš mora i na kašičicu, ali finansijsko osamostaljenje – e, to ne može nikako i nikada. To su uzde, a one se ne ispuštaju iz ruku. To zna svaki kočijaš.

Zato kompanije u ovoj fazi, dok ne budu međunarodno priznati pravni subjekat i pravno izjednačene sa „nacionalnim“ državama, moraju da imaju neke od tih država kao svoje udarne pesnice. To je, pre svih, SAD gde su kompanije prvo tokom 60 i 70-tih godina prošlog veka prvo porazile i podjarmile njihovo sopstveno stanovništvo, a posle tog posla, kada su SAD pripitomljene, zauzdane i osedlane i kada je od mustanga postao jahaći konj – na tom konju su seli da podjarme celu planetu.

Zato i imamo priče o „novom svetskom poretku“, o tome da su „nacionalne države“ preživeli relikt 19. veka, koji je i doveo do ratova tokom 20. veka, da pojam „nacije“ nije ni bio važan, pa ni formiran pre 19. veka itd., itd.

Zato i imamo procese usitnjavanja država i ukrupnjavanja kompanija!

No, duga je to i u mnogome poznata priča... u kojoj je spajanje Bajera i Monsanta jedan u nizu „logičnih“ i očekivanih koraka u jednom procesu ukrupnjavanja koji traje već dvadesetak godina... 

VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU 
 

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html