PZD: Zlatna iskra 2017

PZD: Zlatna iskra 2017

Međunarodni lutkarski festival "Zlatna Iskra" održaće od 9. do 12. maja na scenama Pozorišta za decu i Knjaževsko-srpskog teatra, po 19. put u Kragujevcu.

Ove godine u takmičarskom delu programa predstaviće se osam pozorišta, a pored zvaničnog-takmičarskog dela programa, organizovane su radionice "Iskrin suvenir", "Iskrina kreativna radionica" i "Iskrina maska".

U utorak 9. maja predstaviće nam se dva pozorišta:

  • Pozorište mladih iz Novog Sada sa predstavom "Petar Pan"
  • Dječje kazalište "Branko Mihaljević" iz Osijeka sa predstavom "Nije me strah"

Od 10 časova i 12 časova, na sceni Knjaževsko srpskog teatra, predstaviće se pozorište iz Osijeka sa predstavom "Nije me strah".

Siže predstave

Istina je deco, u našim se glavama krije svašta - od prekrasnih misli do strašnih, najstrašnijih strahova koje samo naše glave mogu smisliti!

Tako je jednom živeo jedan plašljivi dečak Tin, u čijoj su se glavi nastanila najčudesnija i najstrašnija stvorenja koje je samo on video, jer ih je upravo on zamislio u svojoj glavi. Bilo je tu puno poznatih i prilično nepoznatih strahova. Tin se bojao mraka, veštice, vuka, zmajeva, paukova, ali smislio je on i neke sasvim nove užase koji su ga posvuda vrebali, tako da je Tin bio poznat kao „Plašljivi mamin sin“. I sve znate! Svi su mu se zbog toga rugali! Tinu je bilo dosta i odlučio je jednog dana da će sasvim sam proći veliki park i pobediti sve svoje strahove. Nadao se da na tom putu neće susresti Crne buljooke puzavce, ni zubatog Decozgraba i verovao je da je to – baš kao što su mama i tata rekli - sve u njegovoj glavi.

I krenuo je jednog kišnog, prohladnog jutra, hrabro u veliki mračni park… jer hrabar je onaj ko se sme suočiti sa svojim strahovima.

PRVI PRVI NA SKALI Pozoriste za decu Zlatna iskra 2017 Nije me strah

Od 12 časova i 18 časova, u Pozorištu za decu predstaviće se Pozorište Mladih iz Novog Sada sa predstavom "Petar Pan".

PRVI PRVI NA SKALI Pozoriste za decu Zlatna iskra 2017 Petar Pan

Od 18 časova, pre predstave, na svečanom otvaranju festivala nastupiće baletska škola "Aplauz" sa predstavom koju su posebno pripremili za ovu priliku - "Lutke i zlatne iskrice".

U sredu 10. maja sa početkom u 10 i 12 časova na sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće Dječje pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa predstavom "Mačak u čizmama".

Siže:

Možete li da dresirate mačku? Ne verujem. Pre će mačka vas naterati da joj ispunjavate želje. Uz mnogo mačjeg šarma, mačak Žilber manipuliše ljudima kako bi siromašnog mlinarevog sina pretvorio u Markiza de Karabasa. Postiže svoj cilj s mnogo lukavstva, misterije, laži i avantura, ali ponajviše svojim urođenim talentom da lovi miševe. Teško da je Šarl Pero očekivao da će njegov junak postati alegorijska slika - prototip, model savremenog čoveka sa modernom profesijom stiliste. Ili, barem ja tako vidim savremeni lik Mačka u čizmama.

Poznata bajka će na sceni oživeti kao groteskni kabare koji će da vas nasmeje, provocira, te ismeva ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama. U ovoj predstavi ne postoji lik za uzor. Nažalost, civilizovano Čovečanstvo nije uspelo da pobedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja.

PRVI PRVI NA SKALI PZD Zlatna iskra 2017 Macak i Palko

Istog dana 16 i 18 časova na sceni Pozorišta za decu predstavu "Palko" izvešće Bjalistočko lutkarsko pozorište iz Poljske.

Siže:

Da li poznajete Palka? Ako ne poznajete, sigurni smo, poželećete da ga upoznate. Palko je veoma radoznao momak, koji voli istražuje svet jahanjem na svom omiljenom skuteru. On ima bogatu maštu, koja se razvija čitanjem velikog broja knjiga. Veoma je sličan dečacima svog uzrasta - veseo je, ljubazan, dobar je prijatelj. Međutim, pored svih vrlina, i Palko ima manu, on je zapravo nespretan dečak.

Hoće li Palko naći pravog prijatelja koji će voleti njegove mane, ali i vrline, saznaćete u predstavi "Palko". Predstava pruža najmlađim gledaocima da se kroz intimnu atmosferu uče toleranciji i prihvatanju različitosti.

Nakon predstave "Palko", od 19 časova deca će moći da učestvuju u kreativnoj radionici koju su pripremili stručni saradnici Pozorišta za decu. Kreativne radionice decu raduju i zabavljaju, ali kroz igru, deca uspevaju da nauče elemente dramskog procesa, nastajanja prestava, kao i osnove za izradu lutaka. Voditelji radionice su kostimaograf i scenograf Alina Linkovna-Veljković, kao i glumice Nevena Brzaković i Milica Redžić-Vulević. Radionica je namenjena predškolcima i školarcima i predstavlja pripremu i izvođenje predstave "Kornjača i zec".

Četvrtak 11. maj

10:00; 12:00
TI LOVIŠ
Lutkarsko gledalište Ljubljana, Slovenija
Pozorište za decu

10:00; 12:00
DŽELSOMINO U ZEMLJI LAŽI
Državno lutkarsko pozorište Stara Zagora, Bugarska
Knjaževsko-srpski teatar

Petak 12. maj

10:00; 12:00
ČARAPICE I PAPILOTNE
Pozorište "Maska" iz Žešova, Poljska
Pozorište za decu Kragujevac

10:00; 12:00
AVANTURE IZUMITELJA KURAME
Mini teatar Ljubljana, Slovenija
Knjaževsko-srpski teatar

18:00
JAN BIBIJAN - Predstava u čast nagrađenih
Pozorište za decu Kragujevac
Pozorište za decu

Za vreme trajanja "Zlatna iskre" u Pozorištu za decu prikupljaće se dobrotvorni prilozi za izlečenje Teodore Vranješević. Takođe, u subotu 13. maja od 12 časova ansambl PZD izvodi predstavu "Hilperik" u humanitarne svrhe - za našu Teodoru.

REPERTOAR PZD

POZORIŠTE ZA DECU SAJTFB STRANA 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html