Veliki školski čas 2020. - bez publike

Veliki školski čas 2020. - bez publike

Grad Kragujevac i Spomen park "Kragujevački oktobar" obaveštavaju građane da će jedinstvena antiratna manifestacija "Veliki školski čas" ove godine zbog svetske pandemije izazvane korona virusom biti održana bez publike.

Imajući u vidu da Velikom školskom času tradicionalno u Šumaricama 21. oktobra prisustvuje veliki broj naših sugrađana, apelujemo da ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije i mera kojima je dozvoljeno okupljanje znatno manjeg broja ljudi, ostanu kod kuće i prate direktan prenos ove manifestacije na RTS-u.

U prisustvu predstavnika grada Kragujevca, manjeg broja zvanica i 20 učenika Prve kragujevačke gimnazije, ansambl Knjaževsko srpskog teatra će 21. oktobra na platou ispred spomenika "Streljanim đacima i profesorima" u 11 časova izvesti dramu "Izrešetane duše" Venka Andonovskog u režiji Jane Maričić.


Kao simbol stradanja nevinih, manifestacija koja nas svake godine podseća na kragujevačku tragediju sa porukom da se nigde i nikada ne ponovi, Veliki školski čas prenosiće Radio-televizija Srbije na svom drugom programu.

Obeležena Tri oktobra u Kragujevcu

Polaganjem venaca kraj spomenika u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena su Tri oktobra, manifestacija kojom Kragujevac čuva sećanje na nevino stradalo stanovništvo koje je nemačka vojska streljala 19. oktobra u ova tri sela. Kao čin osvete tog dana ubijeno je više od 400 nedužnih civila, spaljena su sva tri sela, a to je bio samo početak odmazde okupatora, kao uvod u tragediju koju Kragujevac i čitav svet pamte.

Komemorativni skupovi održani su kraj spomenika stradalim građanima u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, a sveštenstvo Eparhije šumadijske održalo je opelo.Kraj spomen obeležja u selima nedaleko od Kragujevca počast su odali i položili vence potomci streljanih, predstavnici grada, ustanova, SUBNOR-a, političkih stranaka i organizacija, saveta mesnih zajednica, meštani sela i đaci osnovnih škola iz tog dela grada.

Obeležavanjem oktobarskih komemorativnih svečanosti iz Kragujevca se celom svetu šalje poruka koja život stavlja na prvo mesto. Manifestacije kojima se tradicionalno obeležava kragujevački oktobar nose poruku mira i opominju da se istorija ne zaboravlja ali i da ne sme da se ponovi.

Izvori: Spomen-park 21. oktobar; Grad Kragujevac 


Plato kod Spomenika streljanim đacima i profesorima

Drama "Izrešetane duše"

  • Pisac: Venko Andonovski
  • Rediteljka: Jana Maričić

Dramski umetnici:

  • Katarina Mitrović, Petar Lukić, Avram Cvetković, Nikola Milojević, Mina Stojković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Milan Tomić, Nemanja Đelić

Scenografi: Ana Kolbajnova i Saša Đorđević
Inspicijent: Aleksandar Miloradović
Kostimograf: Veljko Stojanović
Garderober: Dragica Ilić

Predviđeno vreme manifestacije: od 10 do 12 časova 

SPOMEN-PARK: OKTOBARSKE SVEČANOSTI 2020ARHIVA PPNS

KRAGUJEVAČKA TRAGEDIJA 1941.SPOMEN-PARK ’KRAGUJEVAČKI OKTOBAR’ U ŠUMARICAMAVELIKI ŠKOLSKI ČAS

DESANKA MAKSIMOVIĆ KAZUJE STIHOVE - "KRVAVA BAJKA"

 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html