Veliki školski čas 2023. - kao i uvek u 11 ili ipak u 10:30!?

Veliki školski čas 2023. - kao i uvek u 11 ili ipak u 10:30!?

Veliki školski čas 2023
Veliki školski čas na kojem će biti izvedena poema "Šum, Šumarice", po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače, počeće kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu 21. oktobra u 11 časova.

To je termin za koji Kragujevčani i njihovi gosti decenijama ne treba nikoga ni da pitaju.

Tako piše i u Programu Oktobarskih svečanosti 2023. javno dostupnom na sajtu grada Kragujevca od 11. oktobra. Na stranici Vesti gradskog sajta nema drugog termina, niti se pojavljuje na društvenim mrežama gde Grad imam nalog.

Taj termin je i na sajtu ključne ustanove - Spomen-parka.

Tako je najavljeno u svim mogućim glasilima, tako je bilo 2022. ("Zemlja"), 2021. ("Crni dan"), 2020. ("Izrešetane duše")..., tako je oduvek.

Međutim, Ustanova kulture "Koraci" objavila je danas oko 9:30 na svojoj FB stranici "vizual" (plakat) na kojem piše da Veliki školski čas počinje pola sata ranije, u 10 časova i 30 minuta. Objava je bez podatka koliko traje, ali i zašto je termin promenjen, eventualno i skraćen.

На слици може бити: текст који гласи „октобарске свечаности крагујевац, 2023 р 10.00 часова молебан крагујевачким новомученицима споменик стрельаним ðацима професорима 10.30 часова велики школски час извобене поеме шум, шумарице писца дарка цвијетина y режии марка мисираче краруевац крагуев“
Ustanovi smo na FB postavili pitanje da li je moguće da Veliki školski čas počinje u 10:30, kako je najavila ili je kao i uvek u 11, kako je Grad najavio, ali odgovora još uvek nema.

Usledila je i objava Radio-televizije Kragujevac oko 11:30 da Veliki školski čas počinje u 10:30.

Posle 22 časa Istorijski arhiv Šumadije kao i UK "Koraci" na svojoj FB stranici objavljuje termin - 10:30, bez obrazloženja izmene i navođenja trajanja. Odgovor na naše pitanje takođe izostaje. Arhiv je najpre zadržao naslovnu sliku na kojoj je bio redovni termin - 11:00, da bi sat kasnije promenio i tu postavio "novi" termin.


Pregledom vesti iz Kragujevca zapažamo da više izvora prepisivački objavljuje izmenjen termin - 10:30, ali niti jedan ne objavljuje razlog izmene, niti se pita zašto se menja.

Sa više gradskih adresa dobijamo nezvaničnu potvrdu da Veliki školski čas zaista ranije počinje i kraće traje, ali niko nije dobio objašnjenje, razlog za ovaj presedan, niti pronalazi reči opravdanja za nedostojаn odnos prema Događaju. 

Od učesnika do posetilaca - svi očekuju obraćanje zvaničnika Grada i potvrdu da li će i ove godine Veliki školski čas početi u 11 časova - jer to je višdecenijska tradicija, i trajati 45 minuta - jer to je Čas, Veliki, Školski.

Bude li zvanične potvrde izmene - ranijeg početka i kraćeg trajanja, neko od tih zvaničnika moraće da ponudi obrazloženje zašto se radi nešto što niko nikada nije učinio u Šumaricama od kada postoji Veliki školski čas. Da izgovori ime donosioca te odluke. A taj donosilac odluke morao bi trajno da se povuče iz javnog prostora Kragujevca.

Do tog zvaničnog obraćanja, Gradom se širi sve jači talas ogorčenosti jer Šumarice su svetinja u svakom smislu, pa i po pitanju početka i trajanja Velikog školskog časa.

Dosta su svetu jedne Šumarice i zato dalje ruke od Šumarica, u svakom smislu!

D. M. M. - PPNS

Dopuna, 18. oktobar (8:30)

Nezvanično saznajemo, na sastanku u 10 Grad donosi konačnu odluku, mada je samo jedna ispravna odluka.

INICIJATIVA: SAČUVAJMO TERMIN I TRAJANjE VELIKOG ŠKOLSKOG ČASA!
Subota 21. oktobar, 11 časova

Dostavljeno kragujevačkim ustanovama

Inicijativa: Sačuvajmo termin i trajanje Velikog školskog časa!
Dopuna 2

Gradonačelnik Kragujevca u ostavci Nikola Dašić demantovao je najave izmenjenog termina održavanja Velikog školskog časa (10 časova i 30 minuta) i potvrdio da ostaje na snazi početna najava ovog događaja - subota 21. oktobar od 11 časova, kao i da će trajati 45 minuta.

Detaljno:

NIKOLA DAŠIĆ: VELIKI ŠKOLSKI ČAS POČEĆE U 11 ČASOVA, TRAJAĆE 45 MINUTA

Nikola Dašić: Veliki školski čas počeće u 11 časova, trajaće 45 minuta


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html