Fer trgovina umesto ’ekonomskog kanibalizma’

Fer trgovina umesto ’ekonomskog kanibalizma’

Nacionalna poslovna revija, jul 2016.
Tema broja: Prehrambena industrija
 

Dr Tatjana Brankov, docent Ekonomskog fakulteta u Subotici, duboko veruje da je došlo vreme za transformaciju trgovine u Srbiji.

- Prehrambeni sistem treba da izađe iz faze surovog "ekonomskog kanibalizma". Biznis entiteti koji su u prethodnih petnaestak godina često uz brojne nepoštene prakse učvrstili svoje tržišne pozicije treba da vrate dug državi i građanima. Jednostavno rečeno, profit se može ostvariti i na poštenim, fer tržišnim osnovama. U biznisu ima i treba da bude mesta za sve, i male i velike. U tom smislu potrebno je osmisliti modele poslovanja koji bi omogućili sticanje dobiti i marginalizovanim poljoprivrednim proizvođačima. Jedno od rešenja je fer trgovina. Ovaj sistem garantuje malim proizvođačima minimalnu cenu i premiju. Minimalna cena pokriva troškove održive proizvodnje, a premija se koristi za razvoj lokalnih zajednica (izgradnja škola, obdaništa, obrazovanje farmera i članova njihovih porodica, subvencionisanje inputa, osnivanje novih kooperativa…), kaže Brankov.

Iako Srbija prema važećim pravilima ne može biti deo svetskog sertifikovanog fair-trade sistema, to nas, naglašava naša sagovornica, ne sprečava da se pridržavamo osnovnih principa ovog sistema i da uvedemo nacionalnu oznaku "fair-trade Serbia".

- U tom cilju bilo bi neophodno osnovati pilot kooperativu, najbolje u sektoru mlekarstva. Malim farmama na ivici preživljavanja trebalo bi garantovati fer cenu za njihov proizvod. Definisanje minimalne cene proizvoda, na osnovu aktuelnih istraživanja o troškovima proizvodnje uz uvažavanje etičkih kriterijuma, opšte dobrobiti i zaštite životne sredine bilo bi relativno jednostavno. Da bi ovakav sistem zaživeo neophodna je dobra volja otkupljivača mleka i saradnja supermarketa koji bi dugoročno garantovali plasman. Mislim da bi građani Srbije koji su nakon 2000. godine egzistencijalno ugroženi zbog neopravdano visokih cena hrane više nego rado kupovali ovakve proizvode jer bi bili svesni da tako kupuju domaći proizvod i da doprinose borbi protiv siromaštva, objašnjava Tatjana Brankov, i naglašava da će, ukoliko ne bude postojala politička volja da se ovakav ili neki drugi sličan model primeni, male porodične farme potpuno nestati i biće zamenjene velikim industrijalizovanim farmama. Posledice takvog (ne)činjenja će biti nemerljive, upozorava sagovornica Nacionalne poslovne revije.EKONOMSKI INSTITUT SAJT 


VIDEO PROF. MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: GMO - RAT ZA HRANU


PODSEĆANJE PPNS (2013)

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 
 
PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html