Rusija obustavila uvoz kompanijama: Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks

Rusija obustavila uvoz kompanijama: Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks

RUSIJA SPUSTILA RAMPU ZA UVOZ MESA ČETIRI SRPSKE KOMPANIJE

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks zbog "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije, saznaje Nova ekonomija.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna.

Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri.

U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) su za Novu ekonomiju potvrdili da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpkih kompanija za proizvodnju mesa, a da su "ozbiljne nepravilnosti” utvrđene u četiri kompanije.

"Tokom inspekcije utvrdili su ozbiljne nepravilnosti u radu ove četiri kompanije. Zbog toga će počev od 4. juna biti uvedene privremene obustave uvoza proizvoda u Rusiju iz ove četiri kompanije", precizirali su u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Šta kažu kompanije koje nisu prošle rusku kontrolu?

Na pitanja Nove ekonomije upućena kompanijama kojima je ograničen izvoz ka Rusiji, o kojim nepravilnostima u radu je reč i dokad će trajati restrikcija, odgovorile su kompanije Zlatiborac i Karneks iz Vrbasa.

"Kao jedan od lidera u domaćoj mesnoj industriji navodimo da kompanija Karneks posluje na principima odgovornog industrijskog liderstva poštujući važeću zakonsku regulativu Republike Srbije i zemalja uvoznica. U skladu sa navodima revizorskog tima, kompanija je već preduzela neophodne korektivne mere za uklanjanje manjih neusaglašenosti", tvrde u ovoj kompaniji za proizvodnju mesa.

Kompanija koja posluje u sastavu MK grupe podvlači da "neprekidno obezbeđuje svojim potrošačima proizvode visokog kvaliteta stalnim preispitivanjem usaglašenosti tehnoloških postupaka sa industrijskim standardima, implementiranim sistemima kvaliteta i bezbednosti proizvoda i relevantnim pozitivnim propisima".

Ističu i da na izvoznim tržištima Karneks realizuje oko 30 odsto ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda, što je na nivou plasmana gotovih proizvoda u vrednosti od oko 20 miliona evra.

U Zlatiborcu ocenjuju da im je ograničen pristup ruskom tržištvu zbog "nekoliko dodatnih veterinarsko-sanitarnih i normativno-tehničkih uslova koje je potrebno ispuniti".

Podvlače da za osam godina izvoza na tržište Ruske Federacije nikada nisu imali bilo kakvih primedbi niti naloga slične prirode.

U Zlatiborcu se nadaju da će suspenzija izvoza trajati najduže nekoliko nedelja imajući u vidu da "već uveliko rade" na usaglašavanju sa ruskim uslovima "koji su brzo rešivi" i čije će otklanjanje trajati "kratko".

Na tržištu Ruske Federacije prisutni su od 2012. godine kroz kompletan portfolio proizvoda i obim izvoza, kako kažu, beleži značajan rast u proteklih pet meseci.

Do objavljivanja ovog teksta kompanije Matijević i Big bul fuds nisu odgovorile na molbu Nove ekonomije za komentar.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivana Pavlović
Izvor: Nova ekonomija  

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari