Zamerke ruske inspekcije IM iz Srbije: način klanja životinja, ishrana, obrada i čuvanje mesa, uslovi proizvodnje i skladištenja

Zamerke ruske inspekcije IM iz Srbije: način klanja životinja, ishrana, obrada i čuvanje mesa, uslovi proizvodnje i skladištenja

Rosselkhoznadzor / Import. Export. Transit
Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance

Serbia

RUSIJA BLOKIRALA UVOZ MESA ČETIRI SRPSKE KOMPANIJE

Ova privremena mera usmerena je direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi. Reč je o nepravilnostima koje je moguće otkloniti – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za „Politiku”

Ruska Federacija blokirala je, na 60 dana, uvoz mesa i prerađevina četiri kompanije iz Srbije. Na tom spisku su neki od najvećih domaćih proizvođača: Industrija mesa „Matijević”, „Karneks”, „Big bul fuds” i „Zlatiborac”.

Kako je „Politici” potvrđeno u ministarstvu poljoprivrede stopiranje izvoza je privremeno dok proizvođači ne otklone nepravilnosti. Mere su uvedene nakon što su ruski veterinarski inspektori u redovnoj i najavljenoj kontroli obišli srpske kompanije iz ovog sektora, koje imaju dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište.

Kontrola, uz prisustvo srpskih veterinarskih inspektora, obavljena je od 15. do 19. aprila, što se navodi i u kratkom izveštaju objavljenom na sajtu „Roseljhoznadzora”.

Ističe se da odluka ruske veterinarske službe stupa na snagu 4. juna. Mediji prenose da je 19 službenika ove institucije izvršilo nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa. Spisak zamerki ruske inspekcije je dug i tiču se uglavnom načina klanja životinja, ishrane obrade i čuvanja mesa, uslova proizvodnje i skladištenja.

– Ova privremena mera usmerena je direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za „Politiku”.

Neki su „prošli” najavljenu kontrolu, a drugi će imati ograničenu zabranu izvoza. Reč je o nepravilnostima koje je moguće otkloniti, ističe Branislav Nedimović, dodajući da je već održan sastanak sa svim ovim proizvođačima i da im je naloženo da, u narednih 20 dana, postupe po nalozima i prilagode se ruskim veterinarskom propisima ukoliko žele da posluju u toj zemlji.

– Naše kompanije moraju da shvate da je konkurencija na tom tržištu velika i da su veterinarski standardi za izvoz u Rusiju promenjeni od 2011. kada su dobijali dozvole – rekao je on.

U zajedničkom saopštenju, koje su juče našoj redakciji poslale kompanije „Karneks”, „Zlatiborac”, „Big bul”, i „Matijević”, navodi se da se odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor odnosi na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno- tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Napominju da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. Ističu da u ovom trenutku već rade na ispunjavanju svih zahteva, koji su pred njih postavljeni, sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim institucijama u Srbiji.

- Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe – ističe se u dopisu i dodaje da ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije, jer u procesu i kontroli uvoza povremeno dolazi do uobičajene procedure nadzora, iza koje sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko- tehničkim zahtevima zemlje uvoznice, a po usklađivanju, u skladu sa procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju.

– Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena – kažu u ove četiri kompanije.

Izvor: Politika, 1. 6. 2019. 

NEDIMOVIĆ: MESO BEZBEDNO, KOMPANIJE MORAJU DA SE PRILAGODE PRAVILIMA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da četiri srpske kompanije kojima je privremeno zabranjen izvoz mesa i mesnih prerađevina u Rusiju moraju da se prilagode novim standardima, kao i da razlog suspenzije nije kvalitet naših proizvoda.

"Postoje neka pravila koja su promenjena poslednjih meseci, druga su promenjena pre godinu dana, sada je stvar pristupa implementaciji", naveo je ministar.

On je podsetio da Srbija ima još ššest kompanija kojima je dozvoljen izvoz, i da nije tačno da je svima zabranjeno.

"Jedno su pravila za izvoz u Evropsku uniju, Rusiju, Kinu ili Tursku, ove kompanije moraju da nauče da moraju da imaju procese unutar sebe koji zadovoljavaju pravila kupca", rekao je Nedimović.

Ruske vlasti su nešto ranije donele odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina proizvedenih u kompanijama Matijević, Big bul fuds, Zlatiborac i Karneks zbog "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije.

Ministar je objasnio da je meso ovih kompanija apsolutno bezbedno i da se ovde radi o administrativno-tehničkim uslovima, koje ima svaka držžava.

"Izveštaj Uprave za veterinu biće poslat u narednih sedam-osam dana u Rusiju, i ja se nadam da ćemo do posete ruskog ministra poljoprivrede raščistiti ovu stvar", naveo je Nedimović.

Rekao je da navedene kompanije moraju da angažžuju stručnjake kako bi se usaglasili sa pravilima u Rusiji, i dodao da je držžavi cilj da pomogne ljudima da što više izvezu.

Nedimović je na pitanje o problemu klanja neidentifikovanih žživotinja rekao da se to desilo u jednoj klanici gde je postojao nedostatak ušnih markica na dva grla. Nije odgovor da su markice otpale, moramo biti pažžljivi po tom pitanju, naveo je ministar.

Na pitanje o kontroli uvoza u Srbiju objasnio je da držžava konstantno sprovodi kontrolu na granici, kao i da je poslednjih godina veći broj ljudi uhapšen zbog uvoza mesa i voća, Nedimović je rekao da kompanije koje imaju privremenu zabranu uvoza na rusko tržžište izvoze meso na desetine tržžišta i da moraju da se prilagode pravilima tih držžava.

Izvor: Tanjug, 2. 6. 2019.


KAKVO MESO JEDEMO? ZBOG ČEGA JE RUSIJA SUSPENDOVALA UVOZ MESA ČETIRI VELIKA PROIZVOĐAČA IZ SRBIJE?

Rusija je suspendovala uvoz mesa srpskih proizvođača na 60 dana. Ovog puta to su proizvodi Karneksa, Matijevića, Big Bula i Zlatiborca. Kakvi su to tehničko-tehnološki nedostaci koji se moraju otkloniti u roku od tih 60 dana? Da li mi kupujemo te iste proizvode? Odgovore na ova i monoga druga pitanja potražili smo od direktora Zlatiborca Dušana Kneževića, direktora Karneksa Mohana Šrestea i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.Izvor: Prva TV, 2. 6. 2019. 


PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html