In memoriam: Radislav Raša Papeš (1947-2023)

In memoriam: Radislav Raša Papeš (1947-2023)

U Kragujevcu je u 76. godini života preminuo aforističar, satiričar i književnik Radislav Raša Papeš.

Njegova najznačajnija dela su knjiga aforizama „Maske Likuju“ za koju je dobio nagradu Radoje Domanović, knjiga satiričnih priča „Kneska kreda“, zbirka aforizama „Fundamentalno Dno“, nagrađene satire i karikature „Četiri asa“.

Višestruki je dobitnik nagrade Radoje Domanović (1995, 1998, 2010, 2023), Zlatne Kacige (1994, 2000. i 2003) i Zlatne Značke 2007, a 2020. i 2023. godine nagrađen je za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri na Satira Festu i četvrtom nagradom Radoje Domanović.

Objavljivao je u mnogim časopisima i magazinima kao što su Nin, Ošišani jež, Ekspres Politika, Politika, Večernje Novosti, Danga i Nezavisna Svetlost.

Njegova dela su objavljivana u 70 domaćih i stranih antologija satire. Prevođen je na engleski, nemački, poljski, ruski, rumunski, bugarski i makedonski.

Rođen je 17. jula 1947. na Čuburi u Beogradu, a živeo je i radio kao stomatolog u Kragujevcu.

Raša Papeš biće sahranjen u sredu 11. oktobra u 14 časova na groblju Bozman u Kragujevcu.

Izvor: RTK 

Slobodan Simić: Napustio nas je divni čovek i vrhunski satiričar Raša Papeš iz Kragujevca. Našao sam ovo pisanije da ilustruje kakav je to pisac bio.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA NAGRADE "JOVAN HADŽI-KOSTIĆ" za 2008. godinu
Dobitnik: Radislav Raša Papeš

Можда је цртеж
Rođeni Beograđanin i poznati Kragujevčanin Raša Papeš ima sigurno najubedljiviji satirični staž u srpskoj književnosti. Piše i objavljuje priče, aforizme i komentare više od trideset godina, i mogao se čitati kontinuirano na stranicama gotovo svih novina i časopisa naklonjenih satiri u Srbiji, a prisutan je i na govornim područjima engleskog, ruskog, nemačkog, poljskog, bugarskog i makedonskog.

Veličina satiričara Raše Papeša je u tome što je uspeo da u jednom peru objedini i Harmsa i Birsa, pa sve to da podigao za jednu oktavu razorne fundamentalne satire usmerene u samu srž, obojene retko viđenim crnim humorom i čak postmodernim nihilizmom i ontološkim apsurdom.

Posmatrano u svetlu srpske satire, Raša Papeš gotovo da nema pandana u dosadašnjoj produkciji. Nov, prepoznatljiv stil, koji je već godinama uzor mnogim autorima, nezabeležena veština sa rečima i asocijacijama, maestralne igre sa smislom, povremeno gotovo poetska rešenja, a sve u granicama žanra, angažovanost sa merom i širim kontekstom, zaista jedan od najraskošnijih talenata srpske satirične književnosti zadnjih trideset godina.

Nagraditi takvog autora je nagrada svakom žiriju!


IZ ARHIVE PPNS

BIOGRAFIJA

Raša Papeš
AUTORI PPNS: RAŠA PAPEŠ

Raši Papešu priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri
UNUTRAŠNJE FAZE RAZVOJA

Raša Papeš - Faze unutrašnjeg razvoja
BALKANSKI PRIRUČNIK

Balkanski priručnik - Raša Papeš
KINESKA KREDA - IZBOR PRIČA
Raša Papeš: Kineska kreda - izbor priče


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html