Korporacije sponzorišu predsedavanja EU

Korporacije sponzorišu predsedavanja EU

JANUAR 2019

FEBRUAR 2019

Foodwatch criticizes Romanian EU Council Presidency’s partnership with Coca-ColaMART 2019

Coca-Cola’s EU Council sponsorship raises eyebrows

JUL 2019

Kontroverzna praksa izbora neke korporacije da bude sponzor šestomesečnog rotirajućeg predsedavanja EU nastavlja se, uprkos kritikama evroposlanika. Sponzor finskog predsedavanje je nemački BMW dok je prethodno predsedavanje, rumunsko, sponzorisala Koka-Kola.

Tokom rumunskog predsedavanja EU u prvoj polovini 2019. na sastancima se video ogroman logo američkog proizvoÄ‘ača bezalkoholnih pića na banerima i tablama. Na jednom samitu u Bukureštu sedelo se na stolicama sa znakom Koka-Kole a frižider sa besplatnim pićem bio je obmotan statistikom o doprinosu kompanije ekonomiji.

Među ostalim sponzorima predsedavanja EU su proizvođači automobila, softverske kompanije i druge koje imaju interes da utiču na EU politiku.

Nade da će finsko predsedavanje, koje je počelo 1. jula, staviti tačku na tu praksu izjalovile su se - Helsinki je izabrao nemačkog proizvoÄ‘ača automobila BMW za sponzora iako je ta kompanija ranije ove godine kažnjena zbog štetne emisije dizel vozila.

"Ne predviđamo nikakve rasprave o korporativnom sponzorstvu predsedavanja EU sa drugim članicama", rekao je za sajt EUObservera portparol finskog predsedavanja.

Finsko predsedavanje potvrdilo je da će BMW besplatno obezbediti kola koja će se koristiti za prevoz članova delegacija.

Velika grupa evroposlanika u aprilu se pismom obratila finskoj vladi sa pozivom da se takva praksa, koja se ocenjuje kao politički štetna, zabrani.

"Sponzorstvo tekućeg i prethodnog predsedavanja od strane proizvoÄ‘ača automobila, softvera i napitaka, od kojih mnogi imaju interes da utiču na donošenje odluka EU, politički je štetno", ističe se u pismu koje je potpisalo 97 evroposlanika.

Istraživačica u Opservatoriji korporativne Evrope Viki Ken rekla je za Indipendent: "Korporativna sponzorstva članice koja predsedava Savetu EU postala su standard, ali je prilično očigledno da to ne treba da bude tako".

"Neke od uključenih kompanija, poput automobilske kompanije BMW koja je sponzor tekućeg finskog predsedavanja, troše milione na lobiranje u EU i imaju jasnu agendu uticaja na odlučivanje EU. Postoji opasnost da ti ugovori o sponzorstvu pomognu da se podmažu točkovi briselske mašine za lobiranje i da se popravi imidž tih brendova u očima kreatora EU politike", rekla je Ken.

"U slučaju kompanije BMW to se dešava samo nekoliko meseci nakon što je Evropska komisija kaznila tog i druge proizvoÄ‘ače automobila što su bili u dosluhu kako bi ograničili razvoj i uvoÄ‘enje tehnologije za čišÄ‡enje emisije gasova. Donosioci odluka treba da se drže podaje od auto-industrije i da ne prihvataju njene ponude. MeÄ‘utim, za sada izgleda nema regulative, a kamoli zabrane takvih ugovora o sponzorstvu sa korporacijama", dodala je Ken.

Deo naslovne ilustracije: Unearthed/Greenpeace
Foto: Flickr/Kristof Arndt

Izvori: The Independent, Euroactiv 


PREPORUKA PPNS

INVESTIGATION: COCA COLA AND THE ‘FIGHT BACK’ AGAINST PLANS TO TACKLE PLASTIC WASTEGM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEARHIVA PPNS 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO â— Roba bez GMO â— Foto â— Video (O GMObez prevoda) ● ÄŒlanci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet â— Evropa â— Srbija â— Gradovi-opštine â— Kragujevac bez GMO â— M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


U KANADI PRODAJU NEOBELEŽENE LOSOSE, VLADA NE PRATI GM PROIZVODE

 

ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARÄŒIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html