Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?

Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?

Rezultati studije „Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji“ jasno ukazuju na neodgovarajući odnos društvene zajednice prema poljoprivrednom zemljištu kao prirodnom resursu i na neslaganje između statističkih izveštaja i popisa, kao i popisa i podataka u katastru: u periodu od 1960. do 2012. godine površine korišćenog poljoprivrednog zemljišta umanjene su za 1,493 miliona hektara ili za 27,84% (5,362 miliona hektara spram 3,445 miliona hektara)1. Samo u Vojvodini, u periodu 2003-2010 „prisvojeno” je 514.105 hektara državne i zadružne zemlje2. Država zvanično ne izdaje više od 50% zemljišta (iako ga „neko“ nelegalno obrađuje) najverovatnije zbog postojanja sprege lokalnih biznismena i lokalnih samouprava koje su nadležne za izdavanje zemljišta3. Proces otimačine poljoprivrednog zemljišta nastavljen je prodajom Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) u drugoj polovini 2018. godine, koja je po nekim mišljenjima bila protivustavna4.

Kao rezultat navedenih „tranzicionih promena“ iskristalisani su gubitnici i dobitnici srpskog agrara. Gubitnici su srpski seljaci i država koja se „dobrovoljno“ odrekla prihoda po osnovu najvrednijeg i neobnovljivog resursa u javnoj svojini. Dobitnici su, pored stranih kompanija, grupe domaćih biznismena koje su učvrstile zemljoposedničke pozicije kupovinom desetina hiljada hektara vojvođanskih oranica. Uspostavljan je sistem velikih zemljišnih poseda - latifundija i zemljoposedničke oligarhije sa jedne strane i mnoštva sitnih i patuljastih poseda - minifundija i maloposedničke klase sa druge strane.

U prilog ovoj tvdnji celishodno je navesti odeljak iz teksta autora Furatoa (1976) o društvenom strukturisanju u zemljama Latinske Amerike.

Economic Development of Latin America

„Poreklo nastanka sistema latifundija nalazi se u činjenici da su veliki grantovi zemlje prvobitno podeljeni malom broju osoba koje su došle da kontrolišu, ograničavaju i blokiraju pristup vlasništvu nad zemljištem. Kontrola je bila olakšana činjenicom da je najbolje zemjište bilo ono na kome je moguće iskoristiti prednosti spoljne ekonomije, u vidu javnih investicija u infrastrukturu. S druge strane, oni kojima su nedostajala finansijska sredstva za kupovinu zemljišta, ili oni koji nisu mogli (ili želeli) da pronađu posao na velikom zemljištu, morali su da zauzmu zemljište lošijeg kvaliteta, ili na nepovoljnim lokacijama, čime su nužno postajali minifundisti“5. Sledstveno, kontrola vlasništva nad zemljištem, kao sredstvo oduzimanja viška od ondašnjeg domorodačkog ili sadašnjeg srpskog stanovništva dovela je do uspostavljanja određene forme agrarnog kapitalizma.

S obzirom da je faza intenzivne otimačine državnog zemljišta okončana mirno zahvaljujući pasivnom građanstvu, uz prećutnu ili javnu saglasnost intelektualne elite zaljubljene u neoliberalizam, ne treba da nas iznenađuju ni aktuelne forme otimačine zemljišta u vidu eksproprijacija za izgradnju autoputeva, fabrika, rudnika... Gladni kapital traži nove žrtve. Ukoliko neorganizovani i neudruženi srpski seljak, vlasnik pomenute minifundije pristaje da proda, kmetovski pokorno, po „bagatelnoj ceni“ oranice koje su generacijama u vlašništvu njegove porodice, naravno da će vlasnici kapitala pokušati novo urušavanje granica zaštite nacionalnih interesa – ovoga puta atakujući na životnu sredinu, a time i na sve građane Srbije.

Krajnje je neumesno i apsolutno suprotno državnim interesima realizovati projekat Jadar nakon njegove analize od strane Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), na skupu održanom u maju mesecu ove godine kada je ukazano da će realizacija ovog projekta imati ireverzibilne socijalne, ekonomske i demografske implikacije6. Uređena država bi poštovala stavove svoje najviše naučne i umetničke institucije. Neuređena država uzdrmana litijumskom groznicom, u kojoj verovatno postoji sprega između predstavnika vlasti i korporacija7, ne samo da ignoriše preporuke SANU-a, već planira izgradnju postrojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma od do sada planiranih i po istom, netransparentnom modelu širi planove i na Rekоvac8.

Da li je moguće da nas osiromašeni uranijum kojim su nas „častili“ NATO bombarderi nije ničemu naučio, već treba da „prizivamo“ kancerogeni arsen kojim će nas „častiti“ Rio Tinto i njemu slični? Hoćemo li time zagaditi podzemne i površinske vode, vazduh koju udišu čak i deca onih koji prodaju nacionalne interese, hoćemo li time ubrzati postojeći ruralni egzodus, ugroziti biodiverzitet, napuniti srpske bolnice i oterati u preranu smrt hiljade građana Srbije? Ne mogu, a da se ne zapitam i da li su kreatori ovakve politike inspiraciju pronašli u komunističkoj teoriji privrednog razvoja 1950-tih obeleženoj sloganima: „Čeličane su simbol snage nacije!“; „Industrija je simbol bogatstva!“; „Poljoprivreda je simbol siromaštva“.

Опис фотографије није доступан.
Levački kraj - foto: Zoran Petrović

Na žalost, čak ni opšta kriza uzrokovana aktuelnom pandemijom nije promenila naš odnos prema poljoprivrednom zemljištu i poljoprivredi kao osnovnoj privrednoj delatnosti. U potpunosti smo zanemarili prehrambeni suverenitet i političko-strateški značaj poljoprivrede u sklopu ukupnog razvoja zemlje. Zaboravili smo da smo ratove i sankcije preživeli isključivo zahvaljujući domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ne razumemo da nam, vrlo verovatno, glad kuca na vrata..., nismo se zabrinuli što nam prinosi stagniraju, stočarska proizvodnja opada, što uvozimo povrće i voće dok domaći proizvođači propadaju, što suša pustoši oranice..., ne planiramo konsolidaciju robnih rezervi, eventualnu zabranu izvoza žitarica i administrativno propisivanje cena strateških prehrambenih proizvoda, povećanje podsticaja u poljoprivredi, očuvanje domaće semenarske industrije i sl..., već sanjamo industrijalizaciju Srbije pod patronatom Kine, makar cena bila „vazduh koji se vidi i oseća“. Eliminacija principa transparentnosti u raspolaganju javnim resursima nastaviće se i sa implementacijom Zakona o vodama. Građanima Srbije više neće biti dostupan ni čist vazduh i voda, a kamoli poljoprivredno zemljište.

Navedena činjenja koja vode daljem erodiranju demokratije i otvaraju vrata novim oblicima korupcije, direktno povređuju Ustav Srbije koji utvrđuje: pravo na zdrav život; obavezu države da osigura pravo građana na zdravu životnu sredinu; obavezu svih fizičkih i pravnih lica da posebnu pažnju posvete zaštiti prirode i životne sredine; mogućnost ograničenja preduzetničke slobode i vlasničkih prava radi zaštite prirode, životne sredine i zdravlja ljudi.

1 https://publikacije.stat.gov.rs/G2015/Pdf/G201514010.pdf
2 https://www.slobodnaevropa.org/a/prodaja-drzavnog-zemljista-srbija/27999778.html
3 http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/reagovanja/cid1024-3265/perverznost-javne-politike-slucaj-poljoprivrednog-zemljista
4 https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:520763-Prodaja-PKB-je-protivustavna
5 Furtado, C. 1976. Economic Development of Latin America, Cambridge: Cambridge University Press
6 http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/iz-sanu-ministarki-o-projektu-jadar-mnogo-nedorecenosti-o-resavanju-velikih-problema-i-pogubnog-uticaja-na-zivotnu-sredinu.html
7 https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/birn-iz-diplomatske-depese-jadar-2.html
8 https://sq-al.facebook.com/groups/793281344903006/ 

Naslovne fotografije i ilustracije: Prviprvinaskali.com, arhiva; Island school histroy; Slow food
dr Tatjana Brankov je vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS

OTPAD U LEPENICU NELEGANO ODLAGAO MARKO TRANS CARGO U VLASNIŠTVU GORANA KOJOVIĆA - POTVRDILO MINISTARSTVO (FOTO, VIDEO)

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA 

JUL
 • Zelena pijaca rekonstruisaće se do kraja godine, saniraće se i previđena fasada (VIDEO, FOTO)
 • Kragujevac pozvao privrednike da učestvuju u programu energetske tranzicije
 • RERI: Otvoreno pismo Vučiću; WWF: Zašto peticija za zaustavljanje štetnog Zakona o vodama?
 • Peticija: Zaustavimo štetni Zakon o vodama!
 • Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html