OŠ Treći kragujevački bataljon - dobitnik Kragujevačkog sleza za 2023.

OŠ Treći kragujevački bataljon - dobitnik Kragujevačkog sleza za 2023.

Osnovna škola "Treći kragujevački bataljon" dobitnik je povelje "Kragujevački slez" za 2023, godišnjeg priznanja za najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca.

Dobitnici zahvalnica "Kragujevački slez" za doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji grada u protekloj godini su udruženje Ekomar, profesor biologije Nikola Petković i Prva tehnička škola.

Poveljа i zahvalnice biće uručene na svečanoj dodeli zakazanoj u Botaničkoj bašti za subotu 25. maj od 11 časova.

"Kragujevački slez" dodeljuju udruženje PRVI PRVI NA SKALI - kao inicijator, i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu - kao partner.

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: rukovodilac Botaničke bašte prof. dr Marijana Kosanić, predsednik žirija, i članovi žirija: član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić; načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije mr Dragan Marinković; predstavnik kragujevačkog udruženja po pozivu dr Filip Grbović (EID "Mladen Karaman"); predstavnik inicijatora dodele priznanja Dejan Milošević (UG PRVI PRVI NA SKALI).

O postignućima dobitnika

Učenici OŠ "Treći kragujevački bataljon", predvođeni nastavnicima mr Suzanom Milošević Dobričić i Goranom Simovićem, imali su više ekoloških aktivnosti tokom 2023. godine. 

U obrazloženju kandidature koju je dostavio direktor škole, magistar nastave biologije Slobodan B. Živanović, izdvojene su sledeće aktivnosti: 1) Uređenje Spomen-parka Šumarice; 2) Obeležavanje Svetskog dana hrane; 3) Memorijalna šetnja Gledićkim planinama "Nikolina Janković"; 4) "Da nam pluća grada budu čista"; 5) "Da šuma bude više, da se lepše diše"; 6) Obeležavanje Dana planete zemlje; 7) "Akva kutak za naš eko trenutak"; 8) Noć istraživača: "Stvarajmo zajedno - ekološki održive kuće”; 9) "Održi zeleno stopalo".

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 1
U toku 2023. godine udruženje Ekomar je realizovalo više projekata i inicijativa koje su imale za cilj da unaprede stanje životne sredine u gradu Kragujevcu i oblastima značajnim za stanovnike Kragujevca, kao i da ojačaju znanja javnosti o značaju očuvanja životne sredine i prirodnih resursa na teritoriji Kragujevca.

Deo učinka iz 2023, koji je uputila predlagač Bojana Mikarić, direktorka Predškolske ustanove Vrabac: 1) Informisanje javnosti i podizanje javne svesti o značaju očuvanja akumulacije Gruža kao glavnog vodoizvorišta grada Kragujevca; 2) Edukacija dece i podizanje javne svesti o značaju očuvanja voda na teritoriji grada Kragujevca; 3) Inicijativa za unapređenje učešća javnosti u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine grada Kragujevca; 4) Učestvovanje u Radnim grupama za izradu dokumenta javnih politika.

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 2
Nikola Petković
, profesor biologije u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, u oktobru 2023. godine pokrenuo je inicijativu za sakupljanje plastičnih zatvarača u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji kako bi se skrenula pažnja na višak plastičnog otpada u našoj okolini i istražile mogućnosti njegove reciklaže. Ovaj ekološki projekat realizovan je uz pomoć učenika i kolega.

Akcija prikupljanja zatavarača je simbolično okončana na Dan planete Zemlje. Od prikupljenih zatvarača je u holu škole sačinjen mozaik po motivima slike Vinsenta Van Goga "Zvezdana noć". U izradi "eko-mozaika" učestvovali su maturanti i njihovi nastavnici. Prikupljeno je oko pet hiljada zatvarača (oko dvadesetak kilograma plastike).

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 3
U Prvoj tehničkoj školi tokom 2023. godine započet je projekat "Nije kompot nego kompost" u okviru kojeg su učestvovale učenice sa područja rada Hemija, nemetali i grafičarstvo (tehničar za zaštitu životne sredine) i učenici sa područja rada Elektrotehnika (tehničari administriranja računarskih mreža i tehničar informacionih tehnologija). Mentori su bili nastavnici Prve tehničke škole: Ana Milinić Petrović, Aleksandar Pantović i Velimir Dukanac, koji je poslao kandidaturu.

Cilj projekta je rešavanje problema bio-otpada u domaćinstvima, većim poljoprivrednim gazdinstvima i gradskim deponijama, kao i olakšana proizvodnja komposta putem rotokompostera, takvog da se njegov rad nadgleda preko aplikacije na mobilnom telefonu. Automatizovano praćenje i kontrola čine ovo rešenje inovativnim: digitalni senzori i IT tehnologija omogućavaju automatizovano merenje i praćenje parametara komposta, kao što su temperatura, vlažnost i pH vrednost. Ovo čini proces kontrole i optimizacije kompostiranja značajno efikasnijim.

PRVI PRVI NA SKALI OS Treci kragujevacki bataljon - dobitnik Kragujevackog sleza za 2023 4
Naredne nedelje biće detaljnije predstavljena dostignuća svih dobitnika.

"Kragujevački slez" za 2022.

Prošle godine povelju "Kragujevački slez" dobila je OŠ "Jovan Popović", a zahvalnice: neformalno udruženje građana "Viša sila", predškolska ustanova "Vrabac" i novinar Miroslav Jovanović.

GALERIJA PPNS 2023 DODELA "KRAGUJEVAČKOG SLEZA"


O Kragujevačkom slezu

Kragujevački slez (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) bio je lokalno endemična vrsta centralnog dela Srbije. Smatra se da je bila rasprostranjena na teritoriji Kragujevca – na Metinom brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka.

Vrsta je iščezla iz prirode, zauvek je nestala iz svetskog genofonda i pripada kategoriji globalano iščezlih taksona (EX) prema Crvenoj knjizi flore Srbije. Pretpostavlja se da je glavni uzrok iščezavanja kragujevačkog sleza širenje gradskog područja Kragujevca.

Prema podacima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, mogućnost reintrodukcije ne postoje jer je takson zauvek nestao iz svetskog genofonda.

Vrsta je verovatno posedovala slična lekovita svojstva kao i običan slez, međutim, farmakološki nije bila ispitivana.

Iako podaci ukazuju da je kragujevački slez nekada gajen u botaničkoj bašti u Kopenhagenu i Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, posle opisivača, Josifa Pančića, vrsta više nikada nije pronađena (mesto publikovanja: Pančić, J. – "Flora Kneževine Srbije ili vaskularne biljke, koje u Srbiji divlje rastu") u Srbiji. Najnovija istraživanja flore okoline Kragujevca potvrđuju da ovaj takson više ne raste na klasičnom nalazištu.

Inspirisani ovom jedinstvenom pojavom u zajednici kojoj pripadaju, kao i nagradom "Zeleni list" iz akcije Radio Beograda koja postoji od 1983. godine, čiji su dobitnici udruženje PRVI PRVI NA SKALI i Botanička bašta Prirodno-matematičkog fakulteta, u sadejstvu sa sugrađanima i žirijem, pokretači "Kragujevačkog sleza" pronalaziće "vrstu" koja svojim dostignućima služi kao uzor u neprestanoj borbi za očuvanje i unapređenje životne sredine, a tako i javnog zdravlja.

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro Kragujevački slez Naturalis Althaea kragujevacensis Panč
Foto: OŠ Treći kragujevački bataljon; Ekomar; Druga kragujevaka gimnazija; Prva tehnička škola; Marija Branković - Botanička bašta/Prviprvinaskali.com
Autor grafičkog rešenja: Nikola Bogdanović

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html