Kako sprečiti bol u vratu i povredu vratne kičme?

Kako sprečiti bol u vratu i povredu vratne kičme?U ovom odeljku portala PPNS bilo je reči o o oslobađanju od stresa istezanjem mišića vrata, kao i o tome kako sačuvati kičmu od povrede, ali evo šta bi trebalo da radite da biste smanjili rizik od bola i povreda vratne kičme - kroz osam tačaka.

I

Loša postura vrata podrazumeva da se glava nalazi ispred ramena, što se obično dešava pri dugom sedenju za kompjuterom ili izvođenju nekih drugih aktivnosti koje nameću ovaj položaj glave (npr, vožnja automobila). Ovo sve dovodi do promena na mišićima i zglobovima vrata, ali se ne zaustavlja na tome, već se gornji deo leđa "zaokrugljuje", ramena idu nagore i napred, lopatice se razdvajaju i formiraju tzv "krilca". Sve ovo dovodi do bola i napetosti u predelu vrata i ramena, a nekad i do vrtoglavice i glavobolje zbog usporene cirkulacije kroz napete mišiće. Ono što treba da uradite je da vodite računa da su vam ramena opuštena (uhvatićete sebe kako možda niste ni bili svesni da držite ramena zgrčena i podignuta), lopatice približite jedna drugoj (ne suviše već toliko da vam ramena budu u istoj liniji sa kukom). Glava ne treba da ide suviše napred, treba da je vraćate nazad što ćete uraditi tako što vam uho bude u istoj liniji sa ramenom.

II

Ovu posturalnu korekciju je bitno da održavate uvek i da sve oko sebe što više podesite ka tom cilju. Pravilna mehanika tela treba što više da se održava prilikom svakodnevnih aktivnosti. Ono što je okupacija vaše pažnje uvek treba da bude ispred vas, da ne nameće rotaciju, bočno savijanje ili protruziju glave (kretanje ka napred u odnosu na rame).

III

Kada telefonirate, ne držite telefon između glave i vrata, koristite slušalice ili spikerfon ili prosto naučite sebe da držanjem telefona što manje narušite neutralnu poziciju glave i vrata.

IV

Na svakih pola sata tokom neke prolongirane statičke aktivnosti, trudite se da pravite pauze i da u njima radite istezanje mišića vrata ili razgibavanje ramena (kružni pokretima ramena).

V

Ako su vaši mišići već napeti, masaža napete regije može da pomogne opuštanju i smanjenju bola, što kasnije olakšava istezanje i vežbe.

VI

Kada nosite tašnu ili ranac, spakujte samo neophodne stvari i uopšteno, prilikom nošenja tereta, vodite računa da vaša ramena budu simetrična.

VII

Prilikom spavanju, najbolje je spavati na leđima, a ako spavate na boku ili stomaku, jastuk ne treba da bude suviše debeo, odnosno, u položaju na boku ne treba da nametne asimetričan položaj glave i vrata, a u položaju na stomaku (koji inače nije preporučljiv, ali ako je baš nužan) - jastuk treba što manje da nameće naglašavanje cervikalne lordoze - zabacivanje glave unazad.

VIII

Smanjite stres jer se m.trapezius smatra najvećim nakupljačem stresa tako da stres "hrani" njegovu napetost i bolnost.

Ako su vaši bolovi ozbiljni i dugo traju, obratite se svom lekaru.

Do naše sledeće objave, ukoliko imate neko pitanje iz oblasti fizioterapije javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS. Sa zadovoljstvom ćemo da odgovorimo. 

KORISTAN VIDEOPrva objava na PPNS: 24. 1. 2015.

Foto: Shamokin Dam Health Center
Mirjana Pavlović 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html