Evropska komisija zabranila pesticid Bajera koji šteti pčelama

Evropska komisija zabranila pesticid Bajera koji šteti pčelama

Evropska komisija odlučila je u ponedeljak da ne obnavlja odobrenje za pesticid koji ima štetan uticaj na pčele, čime je zabranila Bajerov insekticid poznat pod nazivom tiakloprid.

Odluka sledi odobrenje većine vlada EU iz oktobra prošle godine, na osnovu predloga Komisije, izvršnog tela bloka.

- Postoji zabrinutost za životnu sredinu, vezano za upotrebu ovog pesticida, posebno njegovog uticaja na podzemne vode, ali isto tako i povezanost sa zdravljem ljudi, odnosno njegov toksičan uticaj kod reprodukcije, navela je u izjavi komesarka za zdravlje Stela Kiriakides.

Poljoprivrednicima neće biti dozvoljeno da koriste insekticid, koji se prodaje pod markama calipso i biscaya, posle 30. aprila ove godine, kada mu ističe trenutna dozvola.

BEZBEDNOSNI LIST

CALIPSOBISCAYA

Komisija je svoju procenu zasnovala na nalazima Evropske agencije za bezbednost hrane objavljenim u januaru prošle godine. Istaknuta je zabrinutost zbog činjenice da je aktivna supstanca toksična za ljude i da ima preveliku koncentraciju u podzemnim vodama, rekao je portparol EFSA-e u mejlu.

BAJER PRED LAVINOM TUŽBI, DOK POSLOVI SA MONSANTOM NE IDU DOBRO (VIDEO)

Pesticid ne samo da ubija insekte, već šteti i pčelama i bumbarima, slabeći njihov imunološki sistem i narušavajući njihovu reprodukciju, navodi se u otkrićima.

NEONIKOTINOIDI NISU OPASNOST SAMO ZA PČELE

EU je, u aprilu 2018. godine zabranila upotrebu tri takozvana neonikotinoida, osim u plastenicima. Francuska je već zabranila upotrebu sva četiri insekticida i jednog dodatnog, uključujući njihovu upotrebu u plastenicima.

Prevod: Minja Milošević
Obrada: Prviprvinaskali.com
Izvor: RojtersARHIVA PPNS

EU PROTIV PESTICIDA KOJI SADRŽE HLORPIRIFOS I HLORPIRIFOS-METIL

RAUND-AP PRO 360 (MONSANTO) ZABRANJEN U FRANCUSKOJ - ODLUČIO SUD

GLIFOSAT PODSTIČE NASLEĐIVANJE BOLESTI - ZAKLJUČAK STUDIJE IZ APRILA 2019.

AUSTRIJA PRVA ZEMLJA KOJA ZABRANJUJE GLIFOSATMONSANTO I BAJER POD ISTRAGOM

RAT ZA SEME - DOKUMENTARNI FILMMONSANTO ZABRANJEN OD STRANE EVROPSKOG PARLAMENTA, 2017. 

MONSANTO LOBIRA DA PRESTANE PROCENJIVANJE RIZIKA GMO TESTIRANJEM NA ŽIVOTINJAMA, 2018. 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html