Onlajn predavanje prof. Ševarlića u okviru projekta ’Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina’

Onlajn predavanje prof. Ševarlića u okviru projekta ’Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina’

Usled drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kragujevcu u odnosu na prethodna dva meseca, kao i činjenice da je autor projekta "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina" Dejan Milošević na kućnom lečenju (u samoizolaciji) nakon oboljevanja od novog virusa SARS-CoV-2 koji izaziva kovid-19, treće predavanje u okviru ovog projekta planirano za subotu 21. novembar od 12 časova biće organizovano onlajn, preko www.prviprvinaskali.com.

Tema predavanja je "Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju", a predavač prof. dr Miladin M. Ševarlić

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Ševarlić je penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu - uža naučna oblast ekonomika poljoprivrede, specijalni savetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu u Beogradu, pored ostalog je i rodonočelnik novih naučno-nastavnih disciplina: Savetodavstvo u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Ekonomika seoskog turizma. Autor je teksta Deklaracije o zabrani uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO koja je jednoglasno usvojena od preko 7.000 odbornika u skupštinama većine od 136 opština i gradova (80,5% lokalnih samouprava) u centralnoj Srbiji i AP Vojvodini.

Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO razotkriće da je najveća razvojna šansa srpske poljoprivrede, koja je bez GMO, u što većem stepenu finalizacije srpskih poljoprivrednih proizvoda (sortiranjem, doradom, preradom) u komercijalna pakovanja za potrošače sa prepoznatljivom i zdravstveno bezbednijom robnom markom "Proizvod iz Srbije - bez GMO/Product from Serbia - GMO free/Продукт из Сербии – без ГМО".

http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Podsećamo, prvo predavanje u Kragujevcu "Kovid-19 - Katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?" održala je prof. dr Tatjana Brankov 19. septembra. Dozvoljeni broj posetilaca bio je 60.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, toga dana u Kragujevcu je bilo šestoro novozaraženih pacijenata (isto toliko na teritoriji celog Šumadijskog okruga). Broj osoba iz okruga u kućnoj izolaciji je bio 233, a iz Kragujevca 206, prema podacima MUP-a.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Drugo predavanje "Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost" održao je prof. dr Miodrag Dimitrijević 17. oktobra. Dozvoljeni broj posetilaca bio je prepolovljen na 30.

Tada je u Kragujevcu bilo osmoro, a u Šumadijskom okrugu desetoro novozaraženih, dok je u kućnoj izolaciji bilo 160 osoba iz okruga, a iz Kragujevca 134.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Međutim, u poslednjih deset dana, epidemiološka situacija u Kragujevcu, kao i u celom okrugu, je neuporedivo lošija - broj osoba iz Kragujevca u kućnoj izolaciji je 1.823 (+289 za poslednja 24 časa), a iz Šumadijskog okruga 2.339 (+608):

 PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75 26. 10. 27. 10. 28. 10. 29. 10. 30. 10. 31. 10. 1. 11. 2. 11. 3. 11. 4. 11.
Urađeni uzorci 271 255 366 332 303 388 345 - 389 529
Pozitivni, novoinficirani pacijenti
Šumadijski okrug - 51 81 105 72 85 122 - 128 116
Kragujevac  - 47 52 84 50 66 101 - 113 65Predavanjem profesora Ševarlića završava se edukativni deo projekta "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina".

Za decembar je u planu projekcija ekološkog dokumentarnog filma "OMG GMO" čija su prava prikazivanja ustupljena udruženju PRVI PRVI NA SKALI od strane distributerske kuće "Java films" iz Francuske. Iz današnje perspektive posmatrano, i taj događaj biće organizovan onlajn, o čemu sledi blagovremena najava na portalu.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje. 

Naslovna foto: Miloš Milivojević/Prviprvinaskali.com, arhiva 
Snimci ekrana: Duo digital media//Prviprvinaskali.com


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO PORTAL PPNSFB GRUPA 
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA


Detaljno o GMO na portalu:


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić


PREPORUKA PPNS

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEPROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: VREME GMO JE PROŠLO, DOLAZI VREME GEO - GENETIČKI ’EDITOVANIH’ ORGANIZAMADR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)


VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html