Prijavljen skup ’Za Srbiju bez GMO’ u Kragujevcu

Prijavljen skup ’Za Srbiju bez GMO’ u KragujevcuJavni skup u pokretu "Za Srbiju bez GMO" održaće se treću godinu zaredom u Kragujevcu, i ovoga puta okupljanje je kod fontane u Velikom parku, a termin je subota 19. maj, počev od 10 časova i 30 minuta.

U organizaciji Društva pčelara Kragujevca i sadejstvu sa portalom PRVI PRVI NA SKALI, kao i protekle dve godine, ovaj skup je u sklopu međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta" koji se svake godine održava u više stotina gradova širom sveta.

Okupljanje u središtu Šumadije i ove godine ima solidarni karakter. U uvodnih 30-ak minuta, tokom podele edukativnih letaka, planirano je prikupljanje priloga za prvo letovanje porodice Borić iz Vlakče (detaljnije o dvoje maloletne dece i bolesnom, nezaposlenom ocu u članku na portalu).Nakon toga, od 11 časova sledi obraćanje organizatora i iznošenje stavova stručne javnosti o genetički modifikovanim organizmima (GMO). Biće reči i o kompaniji Monsanto koja se, pored ostalog, bavi proizvodnjom i prodajom GM semena na planetarnom nivou, što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO iz 2009. godine.

Učesnici skupa prošetaće potom trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra, bez ometanja saobraćaja, do Spomen-muzeja 21. oktobar gde će okupljanje biti završeno, uz fotografisanje, za šta je pripremljen ram sa oznakom "Srbija bez GMO", i puštanje balona sa istim obeležjem.

Kao i 2016. i 2017. godine, očekuje se prisustvo organizovanih građana, od pčelara i planinara, do članova ekoloških i srodnih organizacija sa teritorije Kragujevca i okruženja, kao i porodica sa decom i ostalih zainteresovanih građana. I ove godine na skupu neće biti dopušteno isticanja kakvih stranačkih obeležja.

Uz Kragujevac, izvesno je već sada da će u istom terminu biće organizovani skupovi i u: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Paraćinu, a s obzirom na interesovanje građana moguće je da će se uvećati broj gradova i opština Srbije.

Podsećamo, organizatori skupa u Kragujevcu bili su 2013. godine kopredlagači Deklaracije o GMO na teritoriji Kragujevca, čiji je autor prof. dr Miladin M. Ševarlić. Odbornici kragujevačke skupštine jednoglasno su usvojili dokument 27. decembra te godine.

Kragujevac je među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenom Deklaracijom o GMO koji predstavljaju 77,2% ukupne teritorije Srbije i 84,5% ukupnog stanovništva.

Regioni bez GMO postoje širom sveta, a naročito su rasprostranjeni na teritoriji Evrope gde je mreža takvih teritorija znatno uvećana od 2003. godine do danas.
ARHIVA PPNS 

2018.

POZIV PROF. ŠEVARLIĆA: USVOJIMO DEKLARACIJE O GMO U PREOSTALA 34 GRADA I OPŠTINE (OD 169) I OKUPIMO SE 19. MAJA! (VIDEO)

2017.

- Umesto pitanja da li da dozvolimo promet, a neki kažu i gajenje GM poljoprivrednih kultura, mi treba da se pitamo koliko ulažemo u naše obrazovanje i nauku i zašto tako malo? Koliko ulažemo u srpsku poljoprivredu i zašto tako malo? Gde je srpska, nekada moćna, prehrambena industrija i kako da je obnovimo? Kako da "kupujemo domaće", ako to "domaće" ugušimo i satremo? Gradimo, snažimo, proizvodimo naše, živimo zdrav i slobodan život. GMO, ovakav kakav jeste, nije sredstvo da to ostvarimo. To je samo još jedna karika u lancu roba - prof. dr Miodrag Dimitrijević

DRUGI KRAGUJEVAČKI MARŠ PROTIV MONSANTA - ZA SRBIJU BEZ GMO

- Oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji je protiv uvoza, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama. To je brana GMO lobistima koji hoće da prodaju Srbiju proizvođačima genetski modifikovanih organizama - prof. dr Miladin M. Ševarlić

PROTEST PROTIV GMO U SRBIJI, ZATRAŽEN REFERENDUM2016.

- Izbor ombudsmana za hranu, osnivanje Komisije za sprečavanje prevara u prehrambenom lancu, nacionalna strategija za ishranu dece, udruživanje farmera, alternativne mreže fer trgovina i ustavna zabrana GMO - rešenja su dileme kako da opstane Srbija bez GMO - docent dr Tatjana Brankov 

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCU
PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

ARHIVA PPNS 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html