Zahtev iz Kragujevca: formirati Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO

Zahtev iz Kragujevca: formirati Savez opština i gradova za Srbiju bez GMO

Javno okupljanje "Srbija bez GMO" održano je u kragujevačkom Velikom parku četvrtu godinu u nizu, kao deo međunarodne akcije "Marš protiv Monsanta", a sada i protiv Bajera, nemačkog giganta koji je kupio ovu američku korporaciju. Skupovi "Srbija bez GMO" održani su istovremeno i u Beogradu, Nišu i Sremskoj Mitrovici, kao i u Trebinju i Bjeljini, a organizatori su bili: Društvo srpskih domaćina, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, UG "Ko nam truje decu" i "Zdrava Srbija", Ekološki pokret Niša i kragujevački portal Prviprvinaskali.com.

Pokret "Srbija bez GMO" zalaže da naša država ostane bez genetički modifikovanih organizama - organizama čiji je genetički materijal promenjen metodama biotehnologije, kako ih definiše Zakon, važeći od 2009. godine, poručio je u Kragujevcu Dejan Milošević, u ime organizatora. Zakoniti izuzetak je kada su GMO namenjeni za medicinsku upotrebu i eksperimente.

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO KAO I REGIONI EVROPE

Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO - poruka je koju nosi Deklaracija protiv GMO, od 2013. godine usvojena u većini od 136 gradova i opština Srbije, a među njima je i Kragujevac. Iza dokumenta kojim lokalne samouprave poručuju da ne žele GMO na svojoj teritoriji stoji više od 7.000 najdirektnijih predstavnika građana - odbornika. Lokalne samouprave koje se opredeljuju da ostanu teritorije bez GMO predstavljaju većinsku Srbiju, preko 77% ukupne teritorije i više od 84% ukupnog stanovništva.

Takozvani GMO-free regions - regioni bez GMO postoje širom Evrope, ima ih na hiljade. U Hrvatskoj je 21 županija donela odluke da su područja slobodna od GMO. Županije imaju status "GMO-fri" i svoju zvaničnu Zajednicu, a sastavni deo njihovih aktivnosti je inicijativa "Alpe Adria - regija slobodna od GMO" koja se zagovara i u evropskom parlamentu, čulo se na skupu.

U Ustavu Mađarske stoji da će ta država da promoviše ostvarivanje prava... obezbeđujući da njena poljoprivreda ostane bez ijednog genetički modifikovanog organizma. Njihov ministar poljoprivrede je 2015. izneo stav Mađarske da cela EU treba da bude zona bez GMO. Pokrenuta je inicijativa za stvaranja alijanse zemalja članica EU bez GMO.

Iste godine poslanici Evropskog parlamenta izglasali su zakon koji omogućava zemljama članicama da ograniče ili potpuno zabrane GMO na svojoj teritoriji - i to sa 69% glasova ZA. Epilog je bio - 19 zemalja EU je zabranilo uzgoj GMO. Sve su to ekonomski snažnije zemlje od Srbije, a odluku nisu donosile iz nekakvog straha, već racionalno - iz interesa. U Evropi se primenjuje princip predostrožnosti, kao vodeći pristup za prekogranično kretanje GMO.

Ovi podaci su navedeni, istakao je Milošević, da bi bila realno sagledana pozicija Srbije koja nije otrgnuta ni od regiona, niti od kontinenta kojem pripada - sasvim je suprotno. Biti protiv GMO je tako evropski, a srž srpskog i evropskog problema nalazi se u SAD gde se GM hrana proglašava ekvivalentnom konvencionalno proizvedenoj hrani.

PRVI PRVI NA SKALI Zahtev iz Kragujevca formirati Savez opstina i gradova za Srbiju bez GMO - mars

ODBRANA PREHRAMBENOG SUVERENITETA

Sa današnjeg skupa upućena je poruka "onima koji kao zakonodavna i izvršna vlast predstavljaju građane, ali i onima koji bi hteli da zauzmu tu poziciju" da brane prehrambeni suverenitet Srbije, jer jedino tako može da se sačuva ono što imamo - poput semena. Zatraženo je da se strog Zakon o GMO primenjuje jednako strogo.

Urednik portala PPNS, nagrađenog za rad o GMO 2015, rekao je okupljenima da je zabrinjavajuće kada se od Ministarstva zdravlja, raspitujući se o kontroli hrane za decu, sazna da se "GMO ne kontroliše u osnovnim kontrolama na zdravstvenu ispravnost – kontroliše se samo kada postoje indikacije". Ili, kada se otkrije da je po Zakonu o GMO u Srbiji zabranjeno oko četiri tone pošiljaka, ali da je kontrolisano tek 4-7% od 2013. do 2017. Dodatni problem sa GM semenom je "prateća roba" - glifosat. Ta aktivna materija herbicida podstiče nasleđivanje bolesti - zaključak je studije iz aprila 2019. koja je objavljena na portalu.

GLIFOSAT (MONSANTO) OD 2022. ZABRANJEN U FRANCUSKOJ

PRVI PRVI NA SKALI Zahtev iz Kragujevca formirati Savez opstina i gradova za Srbiju bez GMO - PEK Gora

Sa druge strane, za pohvalu je kada se sazna da je zbog utvrđenog prisustva genetske modifikacije, uvoz merkantilne soje zabranjen preduzećima Delta agrar, Rajfajzen agrar Srbija i Mikros junion iz Beograda, kao i novosadskoj firmi Trejding tim, što je navedeno u odgovoru Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, upućenom portalu.

Okupljenima u Velikom parku saopšteno je da još jedan konkretan zahtev proističe iz Deklaracije protiv GMO - to je udruživanje u Savez opština i gradova ZA SRBIJU BEZ GMO, a potom pristupanje Saveza Evropskoj konferenciji regiona slobodnih od GMO.

Srbiji su ta vrata širom otvorena, bez uslovljavanja, a prvi korak već načinjen - septembra prošle godine na Konferenciji evropskih regiona bez GMO u Berlinu predstavljena je "Srbija bez GMO". To su učinili stručni saradnici portala, doc. dr Tatjana Brankov i prof. Miladin M. Ševarlić. Srbija je dobila punu podršku, na sajtu evropskih regiona bez GMO osvanula je prezentacija "Srbija bez GMO", čime je postala globalno dostupna i prepoznatljiva.

BERLINSKA DEKLARACIJA 2018: NASTAVITE SA OBAZRIVIM PRISTUPOM PREMA GMO

prvi_prvi_na_skali_srbija_bez_gmo_promovisana_u_berlinu

U međuvremenu je stigla i zvanična pozivnica za pridruženje, pa je sada država na potezu. Šta će se preduzimati po tom pitanju biće predmet objava narednih godinu dana na portalu, a medijima će biti dostavljane ove informacije od javnog značaja, najavio je pokretač portala.

Stavovi stručnih saradnika portala PRVI PRVI NA SKALI koji se zalažu za Srbiju bez GMO:

Prvi deo skupa kod fontane u Velikom parku završen je pesmom Ljubivoja Ršumović "Zar ćemo dozvoliti", stihove je kazivao mladi glumac Mihajlo Milošević. Usledila je šetnja koja se odvijala do Spomen-muzeja "21. oktobar". Pre zvaničnog dela, okupljeni su uživali u programu Srpskog ansambla "Smilje".

PRVI PRVI NA SKALI Zahtev iz Kragujevca formirati Savez opstina i gradova za Srbiju bez GMO - Smilje i Mihajlo

Ovu akciju u Kragujevcu podržali su, pored ostalih, UG "Eko kamp fan", Planinarsko-ekološki klub "Gora", UG "Biram Kragujevac" i Ekološko-istraživačko društvo "Mladen Karaman". Tehničku realizaciju skupa omogućili su: Dak mjuzik šop, Duo digital media, Lavirint i CT media.

PRILOG N1PRILOG TV KRAGUJEVAC

Foto: Nebojša Raus, Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJEGALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019ARHIVA PPNS
 

2018.

  

2017.

2016.

TRIBINA O GMO I MARŠ PROTIV MONSANTA U KRAGUJEVCUPRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 

PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html