Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Borba protiv genetički modifikovanih organizama, ili STOP-GMO, ušla je u treću deceniju i sve više se čini da polaku gubi zamah. TNK, odnosno transnacionalne kompanije su se ukrupnjavale, transgena tehnologija se menjala, pojedine anti-GMO organizacije su profesionalizovale svoju borbu protiv GMO, neke su prešle u direktnu političku arenu, neki su i digli ruke, nema ih više ni na "nivou radara".

Ostale su, kao relikti, pojedine ekološke organizacije, udruženja i pojedinci, čestiti entuzijasti sami u rovu "protiv Monsanta"... Monsanto se menjao, ukrupnjavao, kupovao druge, da bi na kraju i njega kupili. Ni GMO više nisu bili oni iz kamenog doba te tehnologije, došle su nove savršenije tehnike menjanja naslednog osnova, koje više i ne liče na onu tehnologiju prve i druge mladosti GMO.

Sve ređi "borci protiv Monsanta" su ostali u starom svetu. Nisu se menjali u skladu sa opštim promenana i zato su utihnuli. A nije trebalo i ne treba da utihnu. Samo treba da usmere svoju borbu na pravi izvor ukupnog problema u kome su GMO samo deo ledenog brega, a čak više i nisu ni njegov vrh.

Osnovni problem su promene odnosa u proizvodnji, preradi i plasmanu hrane. Problem je dat na ovoj odličnoj šemi, koja mi se toliko dopala da sam morao da je prevedem:

PRVI PRVI NA SKALI Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - Ko kontroliše našu hranu 1


PRVI PRVI NA SKALI Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - Ko kontroliše našu hranu 2

PRVI PRVI NA SKALI Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - tradicionalna farma

PRVI PRVI NA SKALI Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - Kargil

Praktično privatne korporacije su otele proizvodnju hrane iz ruku "farmera", u svim segmentima. Projekcija je da 20 miliona njihovih "odabranih" ugovornih proizvođača zameni onih 1,5 milijardi direktnih proizvođača hrane na farmama i još toliko koji na ovaj, ili onaj način učestvuju u tom procesu. Već sada korporativnom koncentracijom u poslednje tri decenije, oko 60% semenskog materijala i 70% hemijskih sredstava u agraru proizvode i prodaju tri kompanije. Četiri kompanije kontrolišu 75-90% tržišta žitarica, a 10 kompanija najveći deo robnih marki hrane i pića u svetu.

Ova koncentracija korporacija i ukrupnjavanje proizvodnje hrane je dovela do bezobzirnog trošenja resursa u svetu, zagađivanja životne sredine, sužavanja biološke raznolikosti. Kako izveštavaju Prijatelji Zemlje, Evrope, industrijalizacija u proizvodnji hrane je dovela do ozbiljnog gubljenja biološke raznolikosti insekata. Preko 40% populacija insekata je u smanjenju, a jedna trećina u opasnosti od izumiranja. U delovima Nemačke i do 75% letećih insekata je nestalo. Insekti su važna komponenta ukupnog životnog sistema, a u proizvodnji hrane su oprašivači, gde 84% poljoprivrednih kultura i 78% divlje biljne populacije u EU direktno zavise od oprašivanja putem insekata. U svetskoj proizvodnji hrane prinosi ¾ najvažnijih kultura su direktno vezani za populacije insekata.

Ovo su samo najnoviji rezultati, jednog dugotrajnog procesa industrijalizacije proizvodnje hrane i preuzimanja ove proizvodnje iz ruku farmera od strane korporacija, tokom 20. veka, a naročito od osme decenije tog veka. Danas su te korporacije toliko osnažile da putevima neoimperijalizma u plaštu globalizacije, žele da ponište države ("nacionalne države") i same se pojave ne samo kao ekonomski, već i geopolitički subjekti. Vrše pritisak na međunarodno pravo da se pravno izjednače korporacije i države. Prave svoje plaćene vojne formacije.

Potpuno neskriveno se mešaju u svetsku politiku, koristeći pojedine države i vojne saveze u tome. Ser Robert Kuper, visoki britanski politički savetnik, koji je bio savetnik i Tonija Blera, direktnog organizatora i promotera napada NATO snaga na SR Jugoslaviju, protivno međunarodnom pravu i bez objave rata, koji je bio i funkcioner Evropske komisije, je još 90-tih godina u svom pisaniju "Postmoderne države i svetski poredak", jasno predočio:

"...Za postmoderne države postoji, zato, poteškoća. Mi moramo da se naviknemo na ideju o duplim standardima. Među nama mi sarađujemo na bazi prava i otvorene zajedničke bezbednosti. Ali kada imamo posla sa starovremenskim državama, mi moramo da se vratimo grubljim metodima prethodne ere – sili, preventivnom napadu, prevari, svemu što je neophodno za one koji još žive u svetu 19. veka, svaka država za sebe. Savet za postmoderne države: oni koji imaju susede koji poštuju zakone ne treba da zaborave da u drugim delovima sveta vlada zakon džungle. Među nama mi se pridržavamo zakona, ali kada operišemo u džungli i mi moramo da koristimo zakone džungle. U dolazećem periodu mira u Evropi, biće pokušaja da se zapostave postojeće razlike među nama i fizičke i psihološke. Ovo predstavlja jednu od najvećih opasnosti za postmoderne države".

Jasno je ko su te "postmoderne države", ili "metropolitske države", a ko je ser Robert Kuper – lako može da se vidi "guglajući" tu informaciju. Kada vidite o kome se radi, onda ovo što je napisao nije baš zanemarljivo mišljenje nekog beznačajnog piskarala. Ovaj rasistički akt je temelj politike koju su i Srbi osetili na svojim leđima. I još osećaju. To je izgovor za nasilno i amoralno pljačkanje resursa naroda koji žive "u džungli", a ko vele nisu bolje ni zaslužili. Sami su krivi, što im metropoliten države i korporacije otimaju.

U celom ovom višedecenijskom procesu zloupotreba genskog inženjeringa i stvaranje GMO je jedan deo. Ono što se sprema i može da se desi na polju koje otvaraju genetička istraživanja, daleko prevazilazi sada već prilično "naivne" GMO prvih generacija transgene tehnologije.

Ali je i to samo jedan deo ukupnih dešavanja na globalnom polju sa kojima može čovečanstvo da se suoči po scenarijima čija dešavanja smo videli, a i sada gledamo. Ta pitanja su pitanja opstanka čoveka na Zemlji i krajnji je čas da se preduzmu koraci koji će da dovedu do opšteg oporavka i dati nam životnu šansu za dostojanstven život, pa i život uopšte.

Izuzetno važan korak u tom procesu oporavka je vraćanje suvereniteta naroda u proizvodnji hrane. Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO i za očuvanje i obnovu životne sredine i za osnovnu slobodu čoveka, koja jedina daje smisao životu uopšte.

Za portal PRVI PRVI NA SKALI
Prof. dr Miodrag Dimitrijević

Prvi Prvi na Skali


Arhiva

Autori PPNS: Prof. dr Miodrag Dimitrijević

Goli je cinizam ’preporuka’ da se trči okolo po tuđa znanja i tehnologiju!

Goli je cinizam ’preporuka’ da se trči okolo po tuđa znanja i tehnologiju!

Vreme GMO je prošlo, dolazi vreme GEO - genetički ’editovanih’ organizama

Vreme GMO je prošlo, dolazi vreme GEO - genetički ’editovanih’ organizama

Proizvodnja hrane - zabrinjavajuća varijabla u jednačini opstanka

Proizvodnja hrane - zabrinjavajuća varijabla u jednačini opstanka

STO ’sloboda’ trgovanja

STO ’sloboda’ trgovanja

Epigenetika i uticaj naših gena (VIDEO)

Epigenetika i uticaj naših gena (VIDEO)

Sve postaje roba i predmet trgovanja, pa i nauka!

Sve postaje roba i predmet trgovanja, pa i nauka!

Igra je da nacionalna samobitnost umire i ustupa mesto globalnom, korporativnom uređenju

Igra je da nacionalna samobitnost umire i ustupa mesto globalnom, korporativnom uređenju

SRBIJA BEZ GMO: DVA ZAKONA, 20 GODINA - 1 OD 15 PROJEKATA ZA KOJE GRAD KRAGUJEVAC RASPODELJUJE SREDSTVASRBIJA BEZ GMO, POSLE KOVIDA-19


PREPORUKE PPNS

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOMGM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEDR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html