Veliki školski čas - Kragujevac, 21. oktobar 2016.

Veliki školski čas - Kragujevac, 21. oktobar 2016.

PROGRAM OKTOBARSKIH SVEČANOSTI 2016.

  • 08:30 Liturgija - Crkva novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
  • 09:00 Pošta oslobodiocima - Spomen-obeležje herojima i borcima kod Krsta
  • 10:30 Moleban kragujevačkim novomučenicima - Spomenik streljanim đacima i profesorima
  • 11:00 Veliki školski čas - Izvođenje poeme "Glasovi neba pod zemljom" autora Aleksandra B. Lakovića (prenos RTS2) - nastupiće i dramski umetnici: Isidora Rajković, Darija Nešić, Nevena Ristić, Miloš Đorđević, Ivan Tomić i Filip Đurić.

Oktobar je mesec kada se Kragujevac seća svih nedužno stradalih žrtava Drugog svetskog rata – rekao je na konferenciji za novinare Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i podsetio da je Kragujevac član Međunarodne asocijacije gradova vesnika mira, od 1982. godine član Svetske unije gradova stradalnika, gradova mira.

Povelјu "Vesnik mira" od strane bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Havijera Perez de Kueljara Kragujevac je dobio 1987. godine. Od 2012. godine Kragujevac i Srbija, 21. oktobar obeležavaju kao državni praznik - Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Poruke mira čuju se često ovih dana u Kragujevcu i upućene su svima nama, a naročito generacijama koje tek stasavaju, da se istorija ne ponovi, ali i ne zaboravi – dodao je Bjeletić.

Program obeležavanja Oktobarskih svečanosti počeo je otvaranjem 42. Muzičkih svečanosti "Oktobru hododarje - Oktoh" u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koncertom pijaniste Aleksandra Serdara. Koncerti OKTOH-a u organizaciji Spomen parka trajaće do 26. oktobra. Koncert violiniste Jovana Bogosavljevića i pijaniste Bojana Mladenovića održaće se 24. oktobra, a 26. nastupiće čuveni akordeonista iz Rusije Jurij Šiškin.

U okviru tradicionalne manifestacije "Bdenje", 20. oktobra u Muzeju u Šumaricama kao deo muzičkih svečanosti nastupiće Kragujevačko pevačko društvo kada će biti otvorena i izložba plakata, akvarela i crteža Boleta Miloradovića i predstavljena poema koja će biti izvedena na Velikom školskom času.

Kada je reč o centralnoj manifestaciji, Velikom školskom času, ove godine biće izvedena poema "Glasovi neba pod zemljom" autora Aleksandra B. Lakovića u režiji Đorđa Milosavljevića. Muziku za poemu pisao je Marko Matović – rekao je Slavoljub Jovanović direktor Spomen parka "Kragujevački oktobar".

Pored komemorativnih skupova u Maršiću, Ilićevu i Grošnici, spomena na žrtve revolucionarnog terora kod Gromovića ulaza, delagacije će položiti vence kraj spomenika Plazibat Anti, a kraj Spomen obeležja herojima i borcima kod Krsta održaće se Pošta oslobodiocima.

U organizaciji SUBNOR –a u naselju Bagremar, kako je rečeno na konferenciji, biće otkrivena spomen ploča sa imenima streljanih Srba i Jevreja.

U hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju a zatim kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima održaće moleban kragujevačkim mučenicima.

"Kragujevac - Sećanje" u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika je izložba slika spomen obeležja stradalima u Drugom svetskom ratu i biće otvorena 19. oktobra u Domu omladine kao deo Oktobarskih svečanosti – najavio je Marko Grković, direktor Zavoda.

U organizaciji Narodnog muzeja, 20. oktobra biće otvorena izložba kraljevačkog Narodnog muzeja "Kultura sećanja: Ko ne pamti, iznova proživljava".

Ode 20. do 22. oktobra u organizaciji Politehničke škole održaće se Oktobarski susreti učenika i profesora iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije. 

GRAD KRAGUJEVAC SAJT, FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html