Ko o čemu akademik Cvetković o ’antirudarskoj histeriji’

Ko o čemu akademik Cvetković o ’antirudarskoj histeriji’

Akademik Vladica Cvetković nastavlja da se javno sramoti.

Iznoseći mišljenje kao sagovornik izdanja "Pola sata Demostata" u trajanju od 45 minuta, Cvetković je rekao da je "opšta sramota" što nije obelodanjena Studija uticaja projekta Jadar na životnu sredinu. U tom kontekstu, napomenuo je da smo "mi odmah došli do antiprojektne retorike", što je podrazumevalo stav: "Ne, ne treba nam Studija uticaja", objavljeno je na sajtu Demostata.

Cvetković, kao i slični naklonjeni Rio Tintu, uporno manipuliše podacima. Izvrće činjenice kroz nečiji "podrazumevajući stav" (ne navodeći čiji, pa ispada opšti), nameće narativ o studiji Rio Tinta sprečenoj od naroda. To do javnosti prosleđuje dobar deo nekritičkih medija koji zagovaraju interese Britanije i Australije - odakle je vlasništvo ove korporacije, kao i SAD i EU čiji je neskriveni interes kopanje litijuma u Srbiji.

ARHIVA PPNS APEL EVROPSKOM PARLAMENTU: PRESTANITE DA PRODAJETE LJUDE I PRIRODU RUDARSKIM KOMPANIJAMA!

Apel Evropskom parlamentu: Prestanite da prodajete ljude i prirodu rudarskim kompanijama!

Spram "podrazumevajućeg stava" su činjenice.

1)
Činjenica je da je činovnik Rio Tinta Nikola Šunjić 20. januara 2021. za Danas naveo da će studija biti završena do sredine te godine, dakle do 30. juna. Tog dana preneo je BBC.

2) Činjenica je da je Rio Tinto u proleće 2021. svojim propagandnim biltenom, javnom dostupnim na sajtu, najavio završetak studije.

3) Činjenica je da je Ana Brnabić 2. aprila 2021. za Tanjug izjavila isto što i Šunjić - da se očekuje do kraja juna te godine da bude gotova studija. Prenela Politika, rok stavila u naslov.

Detaljno, iz arhive PPNS, 12. 1. 2022:

IMA LI POSLEDICA ZA RIO TINTO ZBOG NEOBJAVLjIVANjA STUDIJE U 2021. O PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU, NAJAVLjENE NA SASTANKU SA VUČIĆEM I U IZJAVAMA A. BRNABIĆ?

Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastanku sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić?

4) Činjenica je da je SANU 6. i 7. maja 2021. organizovala naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?" sa javno dostupnim apstraktima i predavanjima i za i protiv rudnika litijuma (naknadno je objavljen i Zbornik SANU).

SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Tokom skupa, predstavnici Rio Tinta, ministarka Mihajlović i naklonjeni im naučnici i stručnjaci ostali su bez odgovora na više ključnih, stručnih pitanja. Ovim skupom oboreni su argumenti Rio Tinta, pa studija nije ugledala svetlo dana tokom maja i juna.

Kasnije su izmišljani izgovori, najčešće o "sprečavanju" od strane "lažnih ekologa", meštana iz ugroženih područja, kao i struke i nauke koja je stala uz "kuku i motiku".

Baš niko nije sprečavao Rio Tinto da studiju učini belodanom pre skupa u SANU. Korporacija je na skupu imala širom otvoren prostor da predstavi i odbrani studiju - ali nije. Koliko nam je poznato, prema informacijama organizatora, moderatora skupa, i Cvetković je imao priliku da iznese svoje stavove - ali nije. Povrh toga, ni Rio Tinto, ni Cvetković nisu se pojavili na promociji Zbornika SANU da bilo šta ospore - to je činjenica.

Sve ostalo o studiji su konstrukcije - od druge polovine 2021. do danas, najčešće ogoljene laži korporacije, odanih stručnjaka i naučnika, medija i političara, neko bi rekao - "lobista".

SANU: PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO? (APSTRAKTI I SNIMAK NAUČNOG SKUPA - VIDEO)

SANU: Projekat Jadar - šta je poznato? (apstrakti i snimak naučnog skupa)

Uz taj narativ ide i mantra o nacionalizmu, "našim rekama, našim šumama" (a čije su?), potpuno u duhu "resursnog nacionalizma" koji je definisao Tom Albaneze, izvršni direktor Rio Tinta koji je 2010. godine zaradio bonus od 8,5 miliona dolara, a rekao je: "…RT mora da uradi bolji posao u borbi sa prokletstvom resursnog nacionalizma (managing the curse of resource nationalism)..."

Detaljno: ZABRINJAVAJUĆI PROJEKTI SPRAM ’RUŽIČASTE PREZENTACIJE ISKUSTAVA RIO TINTA U SVETU’ - IZ PREDAVANJA PROF. DR RATKA RISTIĆA U SANU (6. MAJ 2021)

Zabrinjavajući projekti spram ’ružičaste prezentacije iskustava Rio Tinta u svetu’ - iz predavanja prof. dr Ratka Ristića u SANU (6. maj 2021)
Kako radi, tako i prolazi - Rio Tinto u Srbiji.

U javnom prostoru Srbije jednako se manipulisalo i resursima litijuma u Srbiji:

  • 10 odsto svetskih količina litijuma - Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
  • 10 odsto istraženih resursa litijuma u svetu - Vladimir Simić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta
  • 10 odsto svеtskih rеzеrvi litijuma - Ana Brnabić, predsednica Vlade
  • 10 odsto svetskih rezervi litijuma - Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike
  • 10 odsto istraženih resursa litijuma u svetu - Milica Čubrilo Filipović, Vreme, DS
  • 12 odsto svetskih potreba za ovom rudom - Zorana Mihajlović, pre početka skupa u SANU
  • 20 odsto svetskih potreba - Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike
Međutim, u Studiji izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora - Jadar Rio Tinta, koju je izradio Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu novembra 2020. godine, u odeljku "Ponuda litijuma" piše:

"Prema kontinuitetu geoloških i drugih istraživanja u svetu (www.usgs.gov; U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, January 2020), identifikovani mineralni resursi litijuma znatno povećani i iznosili su 80 miliona tona (Mt). U Sjedinjenim Američkim Državama su 6,8 Mt, a u drugim zemljama ukupno na 73 Mt (Bolivija, 21 Mt; Argentina 17 Mt; Čile 9 Mt; Australija 6,3 Mt; Kina 4,5 Mt; Kongo (Kinšasa) 3 Mt; Nemačka 2,5 Mt; Kanada i Meskiko po 1,7 Mt; Češka 1,3 Mt; Mali, Rusija i Srbija po 1 Mt; Zimbabve 0,54 Mt; Brazil 0,4 Mt; Španija 0,3 Mt; Portugal 0,25 Mt; Peru 0,13 Mt; Austrija, Finska i Kazakhstan po 0,05 Mt i Namibija 0,009 Mt)".

Koliko je u procentima 1 Mt spram 80 Mt neka izračuna svako ko ovo čita.

Detaljno: STUDIJA IZVODLJIVOSTI JADAR: MINERALNI RESURSI LITIJUMA U SVETU - 80MT, U SRBIJI - 1MT

Studija izvodljivosti Jadar: Mineralni resursi litijuma u svetu - 80Mt, u Srbiji - 1Mt
O izvikanoj transparentnosti Rio Tinta, otvorenosti prema javnosti i "drugoj strani", najbolje govori primer nepoželjnih novinarskih pitanja na predstavljanju treće studije - Studije ekonomskog uticaja projekta Jadar:

NA PREDSTAVLJANJU STUDIJE EKONOMSKOG UTICAJA "PROJEKTA JADAR" U PKS PITANJA NOVINARA BILA NEPOŽELJNA

Na predstavljanju Studije ekonomskog uticaja ’Projekta Jadar’ u PKS pitanja novinara bila nepoželjna
Za razliku od SANU u maju te 2021. godine, mesto drugoj, zainteresovanoj strani nije obezbedio klijent Rio Tinto, ali ni domaćin - Privredna komora Srbije:

PKS BILA "LOGISTIČKA PODRŠKA" ZA PROMOCIJU STUDIJE RIO TINTA, ALI TAJ DOKUMENT "NE POSEDUJE"

PKS bila ’logistička podrška’ za promociju Studije Rio Tinta, ali taj dokument  ’ne poseduje’
Kada je prošli put iznosio mišljenje, Cvetković je dobio više javnih odgovora:

1) LIČNI STAVOVI AKADEMIKA O PROJEKTU JADAR RIO TINTA: VLADICA CVETKOVIĆ, NENAD KOSTIĆ, BOGDAN ŠOLAJA 

Lični stavovi akademika o projektu Jadar Rio Tinta: Vladica Cvetković, Nenad Kostić, Bogdan Šolaja
2) U POTRAZI ZA SMISLOM - RATKO RISTIĆ 

U potrazi za smislom - Ratko Ristić
Sasvim su realna očekivanja zainteresovane javnosti da akademika zapljusne novi talas odgovora, možda i u formatu "Pola sata Demostata".

D. M. M. - PPNS 


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html