Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastanku sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić?

Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastanku sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić?

"Studije o proceni uticaja na životnu sredinu su u fazi izrade. Izabrani obrađivač Studije uticaja na životnu sredinu rudarskog dela projekta je Rudarsko-geološki fakultet, dok je za procesno postrojenje, odnosno za deponiju industrijskog otpada angažovan konzorcijum na čelu sa Mašinskim fakultetom iz Beograda. Infrastrukturne studije uticaja na životnu sredinu rade domaće konsultantske inženjerske kompanije, kao što su Delta Inženjering, CIP i dr. U izradi podloga za Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao što su izrada Projektnih rešenja, različitih modela, analiza, prikupljanja svih vrsta neophodnih podataka, učestvuju multidisciplinarni timovi sastavljeni od domaćih i međunarodnih eksperata".

Gorenavedeno je jedan od odgovora na pitanja o "Projektu Jadar" sa otvorenog sastanka koje je Rio Tinto objavio u propagandnom materijalu na svom sajtu aprila 2021. godine.

Ova promotivna forma sadrži i odgovor na pitanje li je preduzeće Rio Sava, ćerka firma Rio Tinta, dobilo upotrebnu dozvolu za eksploataciju litijuma, nakon čega je nesumnjivo da te dozvole nema bez Studije:

"Što se tiče upotrebne dozvole za eksploataciju litijuma, upotrebna dozvola za eksploataciju litijuma, kao dokument, nije utemeljena u srpskom zakonu, ali ono na šta se, pretpostavljamo mislilo pitanjem, jeste da li mi imamo pravo da vršimo eksploataciju litijuma - tačnije rude jadarita. Da bi neko dobio dozvolu za izvođenje rudarskih radova, pre toga treba da dobije dozvolu za izgradnju i upotrebu rudarskih objekata, a pre toga da dobije odobrenje za eksploataciono polje, a naravno, pre toga treba da dobije saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Dakle, postoji precizna zakonska procedura koja treba da se prođe kako bismo došli do mogućnosti da eksploatišemo rudu jadarita."

Javno dostupna brošura Rio Tinta ne sadrži rok za izradu Studije, ali su ostala obećanja, javno zabeležena, a uz to na tzv. vremenskoj liniji objavljenoj na zvaničnoj internet stranici "Projekta Jadar" izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu navedena je kao aktivnost u 2021. godini.


PRVI PRVI NA SKALI Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastanku sa Vučićem 2022

IZ SAOPŠTENJA PREDSEDNIKA: STUDIJA DO KRAJA 2021.

U 2021. godini trebalo je da se završi faza studije opravdanosti projekta Jadar korporacije Rio Tinto, kao i studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita.

Da će sve biti završeno do kraja godine, delegacija kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom informisala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom sastanka 1. juna prošle godine, objavljeno je na sajtu Predsednika.

PRILOG: SAOPŠTENJE VUČIĆ-RIO TINTO, 1. 6. 2021.Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarke rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i zaštite živote sredine Irena Vujović, kao i savetnik predsednika Republike za investicije Danilo Cicmil.

Izuzev ministarke Vujović, zajedničko za ostale prisutne je da su u Radnoj grupi za implementaciju projekta Jadar, obrazovanoj na osnovu odluke Vlade od 19. novembra 2020. godine, dorađivane u dva navrata, nakon čega je štampana u Službenom glasniku 27. novembra 2020. i 9. aprila 2021. godine.

Pored 30-ak državnih činovnika, u sastavu ovog tela našli su se i bitni ljudi sa platnog spiska Rio Tinta - Vesna Prodanović, generalni direktor Rio Sava eksplorejšn i Nikola Šunjić, rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima i projektima odobrenja iste te firme, a "u radu Radne grupe mogu učestvovati" i dvojica stranaca - Majkl Širaev, drugi sekretar u Ambasadi Australije u Srbiji i Stiven Ndegva, direktor Svetske banke u Srbiji.

PRILOG: ODLUKA O OBRAZOVANJU RADNE GRUPE ZA IMPLEMENTACIJU PROJEKTA JADARDa je Rio Tintu zaštita životne sredine prioritet, uz obećanje da će studije ekološkog uticaja biti pre kraja godine, objavio je i RTS dva meseca ranije (4. marta 2021. godine).

RANIJE OBEĆANI ROK: KRAJ JUNA 2021.

Ovo obećanje objave studije u 2021. godini nije jedino neispunjeno, ali su pominjani i kraći rokovi.

- Očekuje se da do kraja juna ove godine bude gotova studija o uticaju na životnu sredinu u vezi sa projektom Rio Tnta i on će biti zaustavljen ako se pokaže da ima negativan uticaj na životnu sredinu, kazala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a prenela agencija Tanjug 2. aprila prošle godine.

Neobaveštenost premijerke je isključena jer je u februaru 2020. godine najavila, kako je takođe preneo Tanjug, da "jednom kvartalno slede sastanci sa predstavnicima Rio Tinta". Da je "kvalifikovana" da javnosti prenese planove Rio Tinta znalo se od aprila 2018. godine kada je u sedištu ove korporacije u Londonu izjavila: "Ja ću se sada direktno uključiti u dalju realizaciju ovog projekta".

Brnabić u Londonu o Rio Tintu, 2018: Ja ću se sada direktno uključiti u dalju realizaciju ovog projekta

Ipak, ispostavilo se da neko ili blefira ili ne vlada podacima.

Da je za kraj juna određen taj rok čulo se i iz "unutrašnje javnosti" Rio Tinta. Nikola Šunjić, rukovodilac poslova saradnje sa državnim organima u "Rio Sava eksplorejšn", firmi koju je Rio Tinto registrovao u Agenciji za privredne registre Srbije, naveo je za Danas 20. januara prošle godine da će sveobuhvatna studija koja će ispitivati i potencijalne uticaje na životnu sredinu biti završena "do sredine ove godine".

- Radi se na tome da uticaj na životnu sredinu bude u okvirima dozvoljenog zakonskim rešenjima u Srbiji", rekao je Šunjić, a preneo je Bi-Bi-Si.

VIDEO, IZ VAZDUHA: KUĆE KOJE JE KUPIO RIO TINTO (3:35)Tada je ovaj menadžer izjavio i da je "Rio Tinto razvio inovativnu tehnologiju koja će biti u službi životne sredine".

Ta "inovativna tehnologija" bila je tema članka Australijskog finansijskog pregleda - AFR prošlog avgusta. "Pošiljku" iz Bandure (predgrađa Melburna) za Srbiju AFR je opisao kao "australijsku intelektualnu svojinu", uz konstataciju da je isporuka planirana i "pre nego što je dobio konačnu studiju izvodljivosti i odobrenja Vlade Srbije".

AFP je još podvukao da je problem sa novim mineralima što ne postoji udžbenik po kojem bi se obradio tako da donosi novac, a da se pritom izbegne loš uticaj na stanovništvo i životnu sredinu.

Međutim, kao što obećanja nisu ispunjena, tako ni ova pošiljka nije isporučena - u 2021. godini.

PRVI PRVI NA SKALI Stav AINS Prostorni plan posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarita 2

Čekajući da se na svetlo dana konačno pojavi ova studija ili da se, možda, baš zbog probijanja rokova za objavu ovog temeljnog dokumenta raskine saradnja sa zloglasnom korporacijom, podsećamo na stav prof. dr Jagoša Raičevićačlana Akademijskog odbora "Čovek i životna sredina" SANU, bivšeg direktora JP Nuklearni objekti Srbije, izrečen tokom dvodnevnog stručno-naučnog skupa u SANU u maju 2021. godine.

- Studiju na osnovu koje državni organi donose odluku o dozvoli za projekat Jadar i čiji je nosilac Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naručila je kompanija Rio TintoInstitut za arhitekturu i urbanizam Srbije potpisan je ovde kao "obrađivač i nosilac sinteze", koja je izrađena "u skladu sa studijama i dokumentacijom dobijenom od Rio Sava eksplorejšn d.o.o. Beograd". Dakle, ključni dokument "za utvrđivanje javnog interesa" na osnovu kog država treba da dozvoli pokretanje rudnika zasniva se na dokumentaciji dobijenoj od Rio Tinta, a njegovu izradu platio je Rio Tinto.

Svi rezultati moraju da budu podložni nezavisnoj proceni, smatra Raičević i zaključuje: "Jedino rešenje, po mom mišljenju, jeste da Vlada Srbije raspiše međunarodni tender za projekat koji bi se bavio ocenom rezultata koje je dobio operator".

...Đavo je u detalju – ministarka ne kaže odluke o, nego u realizaciji ovog projekta, dakle odluke se ne donose o tome da li će se, nego kako će se projekat realizovati. A to što još ne znamo, saznaćemo do kraja godine, kada Rio Tinto završi studiju opravdanosti i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, pre početka eksploatacije minerala jadarita kod Loznice, pisao je Peščanik prenoseći stavove ovog naučnika.

SANU: PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?
(APSTRAKTI I SNIMAK NAUČNOG SKUPA - VIDEO)

SANU: Projekat Jadar - šta je poznato? (apstrakti i snimak naučnog skupa)

Raičević je o studiji pisao i u autorskoj kolumni na portalu Između sna i jave, 15. novembra prošle godine, kada je glavna tema bila kopija beleške sa (telefonskog) sastanka koji je 4. juna 2021. godine DG GROW imao sa izvršnim direktorom Rio Tinta Jakobom Stausholmom (prevod beleške - OVDE).

Kako je Raičević naveo, "za neupućene – DG GROW je Generalni direktorat Evropske komisije, koji radi na stvaranju okruženja u kojem evropske firme mogu napredovati. Stausholm je izvestio DG GROW o napredovanju projekta Jadar u Srbiji, i razgovorima koje je imao sa predsednikom Vučićem u Beogradu. Sa druge strane, DG GROW je izrazio zainteresovanost Evrope za strateško partnerstvo u izvođenju projekta Jadar (i proizvodnji baterija) u Srbiji".


Kako čitati "procurele" informacije, pitao se autor.

"Odmah pada u oči da birokrate u Evropi dobijaju informacije o projektu Jadar (izgradnji rudnika litijuma) koje građani Srbije ne mogu da dobiju od svoje sopstvene Vlade. Iz beleške sa sastanka se vidi da je početkom juna ove godine britansko-australijska kompanija Rio Tinto očekivala da će studija uticaja projekta Jadar na životnu sredinu biti spremna za javnost septembra ili oktobra (ovaj tekst je napisan 14. novembra)".


Hoće li i ovi bazeni biti transportovani brodovima u Australiju i V. Britaniju:
Odlaganje otrovnog mulja u jalovišnim bazenima je samo privremeno rešenje


"Insistiranje samo na ekološkim posledicama projekta Jadar može se vratiti kao bumerang kada se pojavi studija koja će ’dokazati’ kako, eto, eksploatacija litijuma ne ugrožava životnu sredinu, ili je ugrožava marginalno. Ostaje li tada još neki argument protiv ovog projekta", pitao se u uvodu i u nastavku izneo svoje viđenje u autorskoj kolumni "Rio tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije" na sajtu RTS-a Nebojša Katić, poslovni konsultant iz Londona (detaljno OVDE).

"NEVIDLJIVA" I STUDIJA EKONOMSKOG UTICAJA 

U fokusu javnosti tokom protekle godine bile su i druge studije Rio Tinta kojima se korporacija nije proslavila, kada je reč o transparentnosti koju potencira kao svoj manir. Naime, Studija ekonomskog uticaja projekta Jadar bila je promovisana u Privrednoj komori Srbije, ali pitanja novinara tada nisu bila poželjna, pisao je Blic - detaljnije OVDE.

Naknadno smo iz same PKS doznali da je ta institucija bila "logistička podrška za promociju studije Rio Tinta, ali da taj dokument ne poseduje". Po preporuci PKS, 17. novembra smo se obratili Rio Tintu za dostavu Studije, ali je do danas nismo dobili - detaljnije OVDE.

A da zamešateljstvo sa ključnim dokumentima Rio Tinta bude veće, čak i ono u šta je srpska vlast imala uvid, poput Studije izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora - Jadar, predstavlja se javnosti bez verodostojnosti.

U tom dokumentu, u odeljku "Ponuda litijuma", piše da su resursi litijuma u Srbiji 1 Mt, spram svetskih 80 Mt:

Prema kontinuitetu geoloških i drugih istraživanja u svetu (www.usgs.gov; U.S. Geological Survey, Mineral Commodity Summaries, January 2020), identifikovani mineralni resursi litijuma znatno povećani i iznosili su 80 miliona tona (Mt). U Sjedinjenim Američkim Državama su 6,8 Mt, a u drugim zemljama ukupno na 73 Mt (Bolivija, 21 Mt; Argentina 17 Mt; Čile 9 Mt; Australija 6,3 Mt; Kina 4,5 Mt; Kongo (Kinšasa) 3 Mt; Nemačka 2,5 Mt; Kanada i Meskiko po 1,7 Mt; Češka 1,3 Mt; Mali, Rusija i Srbija po 1 Mt; Zimbabve 0,54 Mt; Brazil 0,4 Mt; Španija 0,3 Mt; Portugal 0,25 Mt; Peru 0,13 Mt; Austrija, Finska i Kazakhstan po 0,05 Mt i Namibija 0,009 Mt).

Studija izvodljivosti Jadar: Mineralni resursi litijuma u svetu - 80Mt, u Srbiji - 1Mt


I pored toga što je vlastima dostupan dokument, kroz medijski prostor plasirana je čitava serija izjava ovdašnjih "poznavalaca" rezervi Srbije i procenata, u odnosu na svet:

 • 20 odsto - Aleksandar Antić, 29. 7. 2015.
 • 10 odsto - Aleksandar Vučić, 4. 6. 2020.
 • 10 odsto - Vladimir Simić (profesor, Rudarsko-geološki fakultet), 20. 1. 2021.
 • 10 odsto – Ana Brnabić, 25. 2. 2021.
 • 10 odsto - Zorana Mihajlović, 22. 3. 2021.
 • 12 odsto - Zorana Mihajlović, 6. 5. 2021.
 • 10 odsto - Milica Čubrilo Filipović, Vreme, 20. 5. 2021.

Ovim aktuelne vlasti u Srbiji odaju utisak da su na "liniji" vlade u senci, Naleda koji je sa konsultantskom kompanijom Breakthrough, a uz podršku Kanada Fonda, 2013. godine pokrenuo projekat "Rudarstvo: Promovisanje ekonomskog upravljanja i razvoja za demokratsku tranziciju", u okviru koga je organizovao niz okruglih stolova "zainteresovanih strana - ministarstva, kompanija, lokalne zajednice, Rudarsko-geološkog fakulteta, ambasada i drugih" - da bi 2014. uputio apel da se "korišćenje mineralnih resursa uvrsti u Strategiju razvoja Srbije", pisao je BiF

OTKUD RIO TINTO U SRBIJI

Inženjer geologije i bivši direktor Geozavoda Dušan Podunavac objasnio je da je Srbija sedamdesetih godina prošlog veka pronašla borne minerale u Jarandolskom basenu u okolini Raške, kod Baljevca na Ibru.

Nalazišta bornih minerala se protežu na području od Turske do Bosne i Hercegovine, što je navelo Rio Tinto da istraži i ovaj prostor, kazao je Podunavac za portal 24sedam juna prošle godine, dodajući da se, inače, 70 odsto svetskih rezervi bora nalazi u Turskoj.

Taj basen je bio predmet geoloških istraživanja u okviru koncesije dodeljene kompaniji "Rio Sava eksplorejšn" zapisano je u Nacionalnoj strategiji održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara iz 2012. godine koju smo predstavili prošle godine na portalu, a nosi potpis tadašnjeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića.


Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara (2012)

"Jadarski basen se svrstava u jedno od najvećih nalazišta borata i 
litijuma (minerala) na svetu, a verifikacija bilansnih rezervi će biti sprovedena prema domaćoj regulativi u najkraćem mogućem roku" - nasleđe je koje su baštinili i premijeri nakon Cvetkovića, koji je radni staž započeo na Rudarskom institutu, a nakon Vlade Srbije angažovan je kao konsultant Svetske banke.

Foto: Predsednik.rs; Ratko Ristić; SANU
D. M. M.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS: KVALITET VAZDUHA

APLIKACIJA ’XECO VAZDUH’ NA PORTALU PRVI PRVI NA SKALIPREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA

JANUAR

 • Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? NE!
 • Prof. Zoran Stevanović, geolog: Država ima pravo da ne odobri kopanje litijuma
 • Rio Tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije
 • Prorektor Ristić: Izaći ću na referendum i zaokružiti NE
 • Agelast: Rio Tinto - dr Dragana Đorđević, dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević
 • Budimo pametni, sačuvajmo to što imamo - Jovan Memedović (Sasvim prirodno: Gladni turista)
 • Projekat Rio Tinta u Srbiji štite potpisi Svilanovića (2004) i Vučića (2021) na međunarodnim ugovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom?

DECEMBAR (38)

 • Branko Stanković (Kvadratura kruga, RTS): Ni ja ne bih dao zemlju Rio Tintu
 • Kvadratura kruga: Zeleni rudnik Dobrinja
 • Ekomar predstavio rezultate projekta "Ima li života u Lepenici"
 • Rio Sava (Rio Tinto) zahteva izmenu lokacijskih uslova za projekat Jadar - svih 17 dokumenata na PPNS
 • Kreni-promeni: Naredni korak - 30.000 potpisa za inicijativu protiv kopanja litijuma
 • Odbor za energetiku SANU: Razvoj elektroenergetike Republike Srbije do 2050. godine
 • Prostorni plan Loznice stavljen van snage - sadržao je odobrena istraživanja litijuma preduzeća Rio Sava (Rio Tinto), Jadar litijum i Euro litijum
 • Dekani traže zapošljavanje 100 biologa i ekologa - da brinu o očuvanju prirode
 • Ekološki protest - Kragujevac, 12. 12. 2021 (VIDEO)
 • Energetika ne poseduje izveštaje o merenju emisije zagađujućih materija u vazduh - utvrdila inspekcija i naložila otklanjanje te nezakonitosti (FOTO, VIDEO)
 • Ršum: Izdao bih sebe i svoju pesmu kad ne bih ustao i nosio transparent protiv zagađenja reka
 • Emotivni govor Stanka Aksentijevića, moderatora ekološkog protesta u Kragujevcu
 • Ekološki protest u Kragujevcu (prvi izveštaji, mediji)
 • Ekološki protest u Kragujevcu (snimak Eko straže)
 • SEOS nastavlja sa protestima i blokadama
 • Vučić: Nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima
 • Vlada povukla iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji
 • Okidači za povećanje nivoa zagađenosti vazduha
 • Inspektor naložio Energetici merenje emisije zagađujućih materija za sve lokacije, u skladu zakonom
 • Zabranjeni radovi Euro litijum Balkan, žrtve istraživanja ostale bez vode
 • Memedović u dolini Jadra: Gorak je hleb koji smo danas jeli
 • SOES: Ostajemo pri prvobitnim zahtevima borba je od samog osnivanja usmerena protiv izgradnje rudnika litijuma
 • Episkop Fotije: Moramo braniti danas, braćo i sestre, svoje selo, svoj potok i njivu
 • Danas: Zašto se vije crni dim iznad Kragujevca?
 • Brnabić u Londonu o Rio Tintu (2018): Ja ću se sada direktno uključiti u dalju realizaciju ovog projekta
 • Sve više sportista otvoreno protiv Rio Tinta
 • Predsednik: Šta mislite da ja mogu da uradim? Kokanović: Da se ne otvori rudnik. Nama rudnik ne treba
 • Novak: Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdavlja. Bez toga svaka reč o "zdravlju" je suvišna
 • Kragujevac se budi: Marš sa Drine
 • Razgovor na barikadi: Znamo da ne damo Levač, Jagodinu, Loznicu, Dobrinju, Pranjane
 • Timovi Zaštitnika građana u subotu prate postupanje policije na ulicama
 • Koliko su Kragujevčanima bitne čiste vode
 • Rio Tinto, marš sa Drine - Chiapas & Branko Trijić
 • Rio Tinto Srbiji namenio pilot postrojenje, a još nema studiju izvodljivosti i odobrenja Vlade - piše AFR
 • Postrojenje Jadar dobilo lokacijske uslove od Ministarstva
 • SEOS nastavlja sa blokadama 4. decembra
 • Čekajući efekte saradnje AINS-a sa Ministarstvom i Rio Savom
 • Sadnicе belog jasena pored jezera Bubanj i u naselju Beloševac
NOVEMBAR (49)
 • Fijat obezbedio litijum, vlasnik sklopio sporazum sa dobavljačem iz Australije
 • Protiv sam dolaska Rio Tinta - Bratislav Jugović, poslanik (Aleksandar Vučić - Za našu decu)
 • Intervencija policije u pozadini blokade na tromeđi Kragujevca, Jagodine i Rekovca
 • VIDEO: Barikada na tromeđi Kragujevca, Jagodine i Rekovca, 27. 11. 2021.
 • SEOS: Blokada Srbije jer znamo da zemlju ne damo
 • Da li će i pod kakvim uslovima rudnici biti otvoreni i u zaštićenim područjima?
 • Trenutak istine - Srbija staje u subotu u 14h
 • Prof. dr Dušan Stanojević: Žrtvovaće Srbiju zarad "zelene Evrope"
 • Velika akcija pošumljavanja - Kragujevac, 27. novembar
 • Aplikacija "xECO vazduh" na portalu PRVI PRVI NA SKALI
 • Iz zapisnika SO Rekovac: Inicirani sastanak u Ministarstvu povodom litijuma i izmena Prostornog plana, za koju je obrazovana komisija
 • Ne damo Srbiju - poručili udruženi građani vlastima, ali i Rio Tintu
 • Lidl uočio odstupanja na aplikaciji xECO odžak; Lekić: Lidl napravio grešku, pa ispravio
 • Za čiste vode Kragujevca - onlajn anketa Ekomara
 • SEOS zahteva povlačenje predloga o izmenama Zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu, i poziva na protest 24. novembra
 • Najveći zagađivači u Srbiji PM česticama, arsenom, sumpornim i azotnim oksidima
 • Crveni đavoli (Kragujevac): Rio Tinto, marš iz Srbije
 • PPNS saznaje: RTS emituje spotove Rio Tinta na osnovu ugovora sa agencijom "Medija pul"
 • Ljubica Karađorđević: Zašto da postanemo deponija Evrope?
 • Protest protiv eksproprijacije i referenduma po nacrtu vlade - Beograd, 24. novembar
 • Srbija nije na prodaju! Rio Tinto, marš sa Drine!
 • Gradske vlasti odgovorne za zagađenje vazduha - odlučio sud u Sofiji
 • Jutro u Kragujevcu - vazduh u crvenoj zoni
 • Nastavlja se prikupljanje potpisa za unapređenje stanja voda na teritoriji Kragujevca
 • PKS bila "logistička podrška" za promociju studije Rio Tinta, ali taj dokument "ne poseduje"
 • Prevod "dokumenata iz Brisela" o Rio Tintu u Srbiji
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 13. 11. 2021: (16:00)
 • Započeto prikupljanje potpisa za unapređenje stanja vodenih površina u Kragujevcu
 • Zabrinjavajući projekti spram "ružičste prezentacije iskustava Rio Tinta u svetu" (iz predavanja prof. dr Ratka Ristića u SANU 6. maja 2021)
 • Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji (88. sednica Vlade, 3. 11. 2021)
 • Potpis Kragujevčana za unapređenje stanja vodenih površina na teritoriji grada - 12. i 13. novembar, 12:00-15:00
 • Studija izvodljivosti Jadar: Mineralni resursi litijuma u svetu - 80Mt, u Srbiji - 1Mt
 • Bilo koji rudnik, a pogotovo rudnik litijuma, bio bi poguban za ceo Levač - Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu
 • Stav Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) o realizaciji prostornog plana posebne namene za eksploataciju i preradu minerala jadarita "Jadar"
 • Pet zemljotresa u Srbiji 7. novembra
 • SANU: Projekat Jadar - šta je poznato? (apstrakti i snimak naučnog skupa)
 • Zahtev za RTS - ugovor o oglašavanju Rio Tinta
 • Opština Rekovac nije za eksploataciju litijuma - Aleksandar Đorđević, predsednik SO (VIDEO)
 • Smenjeni direktor omogućio 12 miliona dinara za nepostojeći sajt bez javne nabavke
 • Zemljotres u 14:24 na teritoriji Brusa (Sudimlje), M=23
 • Odbornici SO Rekovac jednoglasno protiv istraživanja litijuma
 • Kabinet gradonačelnika Kragujevca najavio vanredni inspekcijski nadzor Energetike, povodom zagađenja 31. oktobra
 • Zemljotres u 10:21 na teritoriji Knića (MZ Balosave), M=2,2
 • Izveštaja iz senke Koalicije 27: Poglavlje 27 u Srbiji - napredak pod ključem
 • Tamna strana grejanja u Kragujevcu ali i shvatanja slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja
 • Osnovan Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS)
 • Iza vesti: Prorektor Ristić o zagađenju, litijumu i Rio Tintu
 • Nesvakidašnji dim iz Energetike prijavljen nadležnima, prva reagovala načelnica Okruga: Ne posedujemo traženu informaciju (FOTO, VIDEO)
 • Eksploatacija litijuma na dnevnom redu sednice SO Rekovac 4. novembra
OKTOBAR (31)
 • FOTO: Energetika Kragujevac, 31. 10. 2021. (16:30)
 • Na predstavljanju Studije ekonomskog uticaja Projekta Jadar u PKS pitanja novinara bila nepoželjna
 • Ekomar: Onlajn predavanje i terensko istraživanje 1. i 3. novembra
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 29. 10. 2021. (8:00)
 • Pacifikacija protesta i otvaranja rudnika Rio Tinta - interes međunarodnih finansijskih institucija, Britanije, SAD, Australije, Nemačke....
 • Ja ću ovo da sačuvam po cenu života - Ljiljana Bralović, Pranjani (Da sam ja neko)
 • Upozorenje iz Bora, usled najave rušenja dimnjaka (Ziđin): Ne izlazite iz stanova bez potrebe!
 • Ustav Republike Srbije: Zdrava životna sredina; Sloboda preduzetništva
 • Žitelji Dragova (Levač) sprečili pristup zemljištu za rudarsko istraživanje (FOTO, VIDEO)
 • Unicef: Analiza klimatske situacije i njenih uticaja na decu u Srbiji
 • U Kragujevcu dorađena preliminarna lista za sufinansiranje energetske efikasnosti kuća
 • Bezbedna voda na javnim česmama Bubanj, Šumarice i Divostin, neispravna u Košutnjaku, Teferiču, Beloševcu, Ždraljici, Kapovcu, Petrovcu i Grujinoj česmi
 • Vujović: Prekomerno aerozagađenje zabeleženo u više gradova u Srbiji od kako je počela grejna sezona
 • Rio Sava: Zahtevi za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje priključnog razvodnog postrojenja 110kv Jadar i dalekovoda
 • Energetikа (Kragujevac): Početak grejne sezone
 • Razgovori o tekućim vodama Kragujevačke kotline (onlajn predavanje)
 • Prof. Ristić: Državni aparat da se stavi u službu zaštite životne sredine - javnost ne prihvata da se radi po lošim praksama
 • Otpadna voda-potok-jezero u Šumaricama!? (2020/2021)
 • Grad prihvatio inicijativu Ekomara - unaprediće Lokalni registar izvora zagađivanja (LRIZ)
 • Razgovori o tekućim vodama Kragujevačke kotline (onlajn predavanje)
 • Zahtev REM-u da zabrani reklamu Rio tinta
 • SKC: Uticaj rudarenja na prirodu
 • Klub akcijaša: Uređenje dela Spomen-parka
 • Srbiju "buše" do temelja - slučaj istraživanja litijuma u Levču
 • Udruženja građana na predstavljanju Nacrta Plana razvoja Kragujevca
 • Uz Uglješnicu, pritoku Lepenice (VIDEO)
 • Energetika (Kragujevac) - iz ugla potrošača (VIDEO)
 • Meštani Pranjana i Družetića oterali nepozvane goste - predstavnike ’ćerke firme’ Rio Tinta
 • Đački parlament: Eko strit parti, 9. oktobra
 • Mesna zajednica jeste organ vlast - to razume MZ Beloševac, ali ne i MZ Ilićevo
 • Lokalni registar izvora zagađivanja - šest meseci kasnije

SEPTEMBAR (23)

 • Anketa: Kakvo je vaše mišljenje o stanju voda u Kragujevcu?
 • U Kragujevcu održana konferencija "Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - nordijska iskustva"
 • Ekomar: Uspostaviti kontinuirani monitoring površinskih voda Kragujevca
 • Zavrni rukave: Sakupljeno 70 džakova smeća sa Hipodroma
 • Zavrni rukave: Hipodrom, 26. septembar
 • RERI: Šta smo disali između dva septembra
 • Đački parlament: Eko strit parti 2. oktobra
 • Alarmantna publikacija "Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji" skrivana od javnosti?
 • Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine
 • Dragana Đorđević: Zataškava se zastrašujuća istina koju Rio Tinto sprema Srbiji
 • Dolazak Rio Tinta je paradigma apokalipse - iz odgovora prof. Ristića ministarki Mihajlović
 • CINS: Bor sve opasniji po zdravlje ljudi - pokazuje novi izveštaj o kvalitetu vazduha
 • Vujović: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu; RERI: Ministarka zadovoljna kako napreduje izgradnja nelegalnih objekata u Boru
 • Ljubivoje Ršumović - Zar ćemo opet dozvoliti
 • Prof. Ristić: Litijumska bajka nije razvojna šansa Srbije
 • Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara (2012)
 • Sa protesta u Rekovcu protiv istraživanja litijuma: Nije politikanstvo već borba za opstanak naroda
 • Ugovorena zamena kotlova Energetike, rok za završetak radova je 120 dana
 • Grad Kragujevac objavio konkurs za sufinansiranje energetske efikasnosti porodičnih kuća
 • Litijum u Levču? Ne! Odbranimo Rekovac! (snimak protesta, 3. 9. 2021)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • Preliminarni zahtevi protesta za bezopasan vazduh
 • Energetika podnela zahtev za procenu uticaja rekonstrukcije kotlarnice na životnu sredinu
AVGUST (8)
 • Protest ’Odbranimo Rekovac’ 3. septembra (17:00)
 • Protestna okupljanja u Beogradu - 28. avgusta, 4. i 11. septembra (VIDEO)
 • Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta (Beograd, 11. septembar)
 • DW: Litijum iz Nemačke - ekološki besprekoran i jeftin
 • Kragujevac objavio preliminarnu listu privrednika za energetsku tranziciju
 • Ekomar: Ima li života (u) Lepenici?
 • Tribina o potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma (VIDEO)
 • CINS: Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu - od gosta na slavi do neprijatelja (FOTO, VIDEO)

JUL (24)

 • Dekan Ristić: Odbornici Loznice ishitreno odlučili, projekat Jadar zvanično nije odobren
 • Divlje deponije - problem JKP na terenu i grada na konkursu Ministarstva za dodelu sredstava (FOTO, VIDEO)
 • Za Prostorni plan Grada Loznice glasao 41 odbornik, šest bilo protiv, od 50 prisutnih na početku sednice (VIDEO)
 • Storenergy (Kragujevac) - za ulazak supruge Zvonka Veselinovića u posao sa Nikolom Petrovićem
 • Marš sa Drine - Protest u Loznici, 29. jula
 • Eksplodirao hemijski kompleks u Leverkuzenu (VIDEO)
 • Ćuta poziva viđenije ljude, Porfirija, Novaka da stanu uz narod
 • Dr Tatjana Brankov: Vraćaju li se pedesete sa sloganima: Industrija je simbol bogatstva, Poljoprivreda je simbol siromaštva?
 • Zelena pijaca rekonstruisaće se do kraja godine, saniraće se i previđena fasada (VIDEO, FOTO)
 • Kragujevac pozvao privrednike da učestvuju u programu energetske tranzicije
 • RERI: Otvoreno pismo Vučiću; WWF: Zašto peticija za zaustavljanje štetnog Zakona o vodama?
 • Peticija: Zaustavimo štetni Zakon o vodama!
 • Pištaljka: Država Savezu vinara platila 12 miliona za informacije sa Vikipedije
 • Zakon o potvrđivanju ugovora o zajmu ’Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu’, između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj
 • Zahtev: Hitno povlačenje neustavnog Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama iz skupštinske procedure
 • Birn: Iz diplomatske depeše - Jadar 2
 • Procena uticaja na životnu sredinu potrebna Belkalu za prečišćavanje otpadnih voda; za projekte Telekoma i A1 ne treba, čeka se odluka za Bekis Osiride
 • Kragujevac prodaje parcele u centru i zonama Servis 2 i Feniks
 • Odbranimo rijeke Balkana - usvojen osnivački akt (VIDEO)
 • Ugovorena zamena kotlova u Energetici, ubrzo studija o 40 hiljada tona pepela
 • RTK: Grad Kragujevac potpisao ugovore sa ekološkim udruženjima
 • Grad Kragujevac i udruženja potpisali ugovore za projekte u oblasti zaštite životne sredine
 • Forum Poverenika: Koliko su građanima dostupne informacije o zaštiti životne sredine u Srbiji?
 • JKP Šumadija pripala nagrada "brend lider"

JUN (22)

 • Kragujevac izrađuje Plan detaljne regulacije Bešnjaje
 • I MHE Tošovići kod Raške bez uslova zaštite prirode
 • Forum: Treba li Srbiji rudnik litijuma?
 • Kragujevac potpisao Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije
 • Požar na deponiji u Jovanovcu pod kontrolom
 • Zavrni rukave - Košutnjak, 27. jun
 • Šta misle Kragujevčani: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu
 • Anketa: Ko zagađuje Kragujevac?
 • Crvena linija: Zelena energija i MHE u regionu
 • Zajača, 2021: Šta ostaje posle rudnika? (VIDEO)
 • Rio Tinto: Proizvodnja baterija nije u portfoliju naše kompanije - ne proizvodimo ih nigde u svetu
 • Jelisaveta Vasilić: Završena je privatizacija društvene svojine, ne smemo da dozvolimo privatizaciju javne svojine
 • Letnji dnevni kamp - Botanička bašta 2021
 • Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine
 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html