Kazna za rad na GMO bebama - tri godine zatvora i 430.000 dolara

Kazna za rad na GMO bebama - tri godine zatvora i 430.000 dolara

Naučnik He Đijankui, koji je napravio prve "genetički modifikovane" bebe, osuđen je u Kini na tri godine zatvora zbog nezakonitog bavljenja medicinom. Sud je odredio i novčanu kaznu od tri miliona juana (430.000 dolara).

He je osuđen za kršenje vladine zabrane sprovođenja sopstvenih eksperimenata na ljudskim embrionima.

Dvojica njegovih saradnika dobila su manje kazne. Žang Renli je osuđen na dve godine zatvora i novčanu kaznu od 144.000 dolara, a Kvim Žindžou na 18 meseci i 72.000 dolara, prenosi Rojters.

Sud je saopštio da ovi istraživači nisu stekli kvalifikacije za bavljenje medicinom, da su bili u potrazi za ličnom slavom i dobiti, namerno su kršili kineske propise o naučnim istraživanjima i prešli etičku liniju u naučnom istraživanju i medicini, javila je novinska agencija Ksinhua.

He je stvorio prve genetski modifikovane bebe, bliznakinje Lulu i Nana, rođene u novembru 2018. godine. To je izazvalo veliku debatu o etičnosti genetičkih modifikacija. Opisujući svoje eksperimente, rekao je da razume da je rad kontroverzan, ali da veruje da porodicama treba ova tehnologija, pa je spreman da podnesem kritike.

He je studirao u SAD pre nego što je osnovao laboratoriju u Šenženu, južnom kineskom gradu koji se graniči sa Hong Kongom.

Kineska vlada pokrenula je istragu protiv Hea i zaustavila dalji rad, a Kineska akademija nauka čvrsto se usprotivila "uređivanju gena" na ljudima.

U trenutnim okolnostima, uređivanje gena u ljudskim embrionima još uvek uključuje različita tehnička pitanja bez rešenja, što može da dovede do nepredviđenih rizika. To krši konsenzus međunarodne naučne zajednice, saopštila je akademija.

Kasnija istraživanja otvorila su sumnju da je bebama možda data genetička mutacija koja značajno skraćuje njihov životni vek.

Ovaj rad odbačen je i van Kine kao medicinski nepotreban i neetičan zbog moguće štete drugim genima, ali i zato što se DNK promene mogu preneti na buduće generacije.

- Uzrokovao je neželjene posledice kod tih bliznakinja. Ne znamo da li to šteti bebama – rekao je dr Kiran Musunuru, genetičar Univerziteta Pensilvanija.

Univerzitet Rajs u Hjustonu još istražuje ulogu američkog naučnika Majkla Dima, čije je ime bilo na papiru koji je He poslao žurnalu i koji je govorio sa novinarima o Heovom radu. Dim je bio Heov mentor na fakultetu pre više godina. Mediji su izveštavali o drugim američkim i kineskim naučnicima koji su znali za Heov rad ili sumnjali.

Prema pisanju kineskih medija, He je angažovao sedam heteroseksualnih parova - svi muškarci žive sa HIV-om, a žene ne. Koristio je tehnologiju za "uređivanje gena" poznatu kao CRISPR-Cas9 da bi promenio CCR5 gen.

U radu je falsifikovao dokumente kako bi prošao obavezni pregled etike. Pošto je izmislio podatke, lekari su nesvesno ugradili embrione koji su "uredili gene" u dve žene.

Posledice su trenutno nejasne, ali efekti su trajni. Sve genetičke modifikacije se prenose kroz generacije, čime se uvodi trajna promena kod ljudi.

Foto: Anthony Wallace/Getty Images
Izvor: AgencijeARHIVA PPNS 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html