Monsanto nadzirao i diskreditovao novinare, aktiviste i Nila Janga

Monsanto nadzirao i diskreditovao novinare, aktiviste i Nila Janga

Monsanto je vodio tajni "fuzijski centar" iz kojeg je nadzirao i diskreditirao novinare i aktiviste koji su kritikovali ovu kontroverznu korporaciju, uključujući čuvenog kanadskog pevača Nila Јаnga.

Do ovog skandaloznog otkrića došao je britanski Gardijan pregledavajući tajnu arhivu. Ova kontroverzna američka agrohemijska korporacija, koju je u međuvremenu kupio nemački farmaceutski div Bajer, sastavila je i interni memorandum o Jangovoj muzici i aktivnostima na društvenim mrežama.

"Monsantov centar za fuziju i korporativni angažman" tako je sastavio detaljne grafove Jangovih aktivnosti na Tviteru. Young je inače 2015. objavio album slikovitog imena "The Monsanto Years" i kratki dokumentarac "Seeding Fear", izrazito kritične prema ovoj korporaciji.

SEEDING FEAR - THE STORY OF MICHAEL WHITE VS. MONSANTO

Monsantov centar je, pored ostalog, "evaluirao stihove na albumu kako bi sastavio listu 20 i više potencijalnih tema kojima bi se on mogao baviti" i kreirao plan "proaktivne produkcije sadržaja i pripreme za odgovor", napisao je Monsantov zastupnik iste godine kada je ovaj angažirani album izašao. U jednom trenutku, saznaje se u dokumentima, Monsanto je razmatrao i tužbu protiv Janga.

Osim toga, Monsantov centar je razvio čitavu strategiju kako bi se obračunao sa bivšom novinarkom Rojtersa Keri Gilam, koja je istraživala Monsantov herbicid raundap na bazi glifosata i njegovu moguću povezanost sa rakom.

Simptomatično je, kako piše Gardijan, da je "obaveštajna fuzija" termin kojim se koriste FBI i druge obaveštajne i antiterorističke službe.

Monsanto organizovao hajku na knjigu Rojtersove novinarke o glifosatu i raku

Dokumenti, uglavnom izrađeni od 2015. do 2017. godine, pokazuju da je Monsanto planirao niz akcija kojima je napadao knjigu Keri Gilam "Whitewash: The Story of a Weed Killer, Cancer and the Corruption of Science" pre nego što je ona uopšte objavljena. To je uključivalo uputstva industrijskim i farmerskim potrošačima o tome kako da pišu negativne recenzije knjige.

A čim je knjiga objavljena, tvrdi Gilam, na Amazonu je dobila hrpu negativnih recenzija, često sa identičnim argumentima. "Govorili su grozne stvari o meni. Bilo je vrlo uznemirujuće znati da je to lažno i da je industrija to proizvela (recenzije). Ali ne znam znaju li to i drugi ljudi", komentarisala je ova novinarka.

Bajerov predstavnik na ove optužbe je odgovorio Gardijanu da je Monsanto samo hteo da "osigura pošten, tačan i naučno utemeljen dijalog" u reakciji na "objavu knjige koju je napisala osoba koja je česta kritičarka pesticida i GMO".

Weed Killer, Cancer and the Corruption Of Science (w/Guest Carey Gillam)

Nadalje, Monsanto je platio Guglu da promoviše rezultate pretraživanja za upis "Monsanto Glyphosate Carey Gillam" koji kritikuje rad ove novinarke. Sarađivao je i sa stručnjacima za optimizaciju pretraživača (SEO) kako bi bolje širio svoje onlajn napade na Gilam. Monsantovo PR osoblje takođe je interno diskutovalo o tome kako da vrši kontinuirani pritisak na njene urednike u Rojtersu, po mogućstvu tako da "ona bude premeštena" na druge teme.

- Uvek sam znala da se Monsantu ne sviđa moj rad i da vrši pritisak na urednike da me ućutkaju. Ali nikad nisam zamišljala da će milijarderska kompanija zaista da potroši toliko vremena i novca na mene. To je zapanjujuće, zaključuje Gilam.

"Videli su nas kao pretnju"

- Videli su nas kao pretnju. Sprovodili su nekakav obaveštajni nadzor nad nama, a dalje od toga ne znamo, kaže suosnivač neprofitne organizacije US Right to Know (USRTK) Geri Raskin. Gilam je takođe direktor istraživanja u ovoj organizaciji.

- Postaje zabrinjavajuće kada vidite da korporacije troše svoj novac na istraživanje ljudi koji praktikuju svoje pravo iz prvog amandmana (na slobodu govora), kaže Dejv Mas, viši istraživač u Electronic Frontier Foundationu.

Posebno je simptomatično što su Monsantovi službenici u više navrata izražavali zabrinutost da će da procure dokumenti o njihovoj finansijskoj povezanosti sa određenim naučnicima jer bi to moglo da posluži kao potvrda da "prikrivaju istraživanja sa nepovoljnim rezultatima" - tačnije rezultatima prema kojima Monsantovi proizvodi uzrokuju rak ili imaju druge opasne zdravstvene posledice.

Sve će ovo zaista da posluži kao potvrda kritičarima, ali i podnosiocima tužbi poput Devejna Džonsona, Amerikanca iz Kalifornije koji je u avgustu 2018. oboleo od neizlečivog oblika raka nakon što je zaliven herbicidom koji je koristio kao školski baštovan. Džonson je, doduše, svoju tužbu već dobio, uz odštetu od čak 78 miliona dolara (smanjeno sa 289 miliona, koliko je prvo dosuđeno), ali on je samo jedan od stotinu drugih koji su oboleli od raka i tvrde da je to posledica korišćenja Monsantovog herbicida.

RADNIK MONSANTA OBOLEO OD RAKA, NADOKNADA 289 MILIONA $ (VIDEO, 30’31’’)

Advokat obolelog: Monsanto se borio protiv nezavisnih naučnnih istraživača

- Monsanto je specifično činio sve što može kako bi maltretirao i borio se protiv nezavisnih naučnih istraživača. Oni su se borili protiv nauke, rekao je na tom suđenju Džonsonov advokat Brent Vizner.

Bračni par Alv i Albert Piliod iz Kalifornije takođe je dobio odštetu od čak dve milijarde dolara jer im je dijagnostikovan rak, isti kao i Džonsonu, ne-Hodgkinov limfom, nakon što su koristili raundap više od tri decenije.

- Porota je imala uvid u interne dokumente firme koji pokazuju da Monsanto od prvog dana uopšte nije zanimalo da li je raundap siguran", kazao je njihov advokat Brent Vizner. Bajer je, kao vlasnik Monsanta, nazvao odluku "preteranom i neopravdanom", naglašavajući da su istraživanja sprovođena više decenija pokazala da su glifosat i raundap sigurni za ljudsku upotrebu. U ovom suđenju su advokati, kako tvrde, predočili poroti "planinu dokaza koja pokazuje da je Monsanto manipulisao naukom, medijima i regulatornim agencijama u svoju korist".

MONSANTO IGNORISAO DOKAZE KOJI SU POVEZIVALI NJEGOVOG "UBICU KOROVA" SA RAKOM?

Vizner čak tvrdi da su među tim dokazima bili SMS-ovi, kao i i-mejlovi koje su razmenjivali predstavnici Monsanta i agencije EPA. Monsanto, pak, negira da je na bilo koji način podmićivao službenike te agencije.

U tajnim dokumentima jedan Monsantov predstavnik, međutim, tvrdi da kompanija nije htela da plaća stručnjake, ali "priznaje da ekspertima treba kompenzovati vreme koje su uložili u pisanje odgovora za spoljnju saradnju".

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) zaista je u aprilu 2019. godine objavila da glifosat nije kancerogen i da ne predstavlja rizik za javno zdravlje ako se koristi u skladu sa uputstvima. Sa druge strane, Međunarodna agencija za istraživanje raka, koja je deo Svetske zdravstvene organizacije (STO), svrstala je 2015. glifosat u kategoriju "verovatno kancerogeno za ljude"

GLIFOSAT PODSTIČE NASLEĐIVANJE BOLESTI - ZAKLJUČAK STUDIJE IZ APRILA 2019.U svakom slučaju, Bajer sada čeka još više od 13.400 tužbi u SAD zbog navodne kancerogenosti Monsantovog herbicida raundapa, a otkriveni dokumenti ojačaće argumente tužiocima.

- Ovo pokazuje zloupotrebu moći koju su stekli tako velikom prodajom. Imaju toliko novca i toliko toga što žele da zaštite, zaključuje Majkl Baum, jedan od advokata žrtava koje tuže Monsanto, odnosno Bajer.

Izvor: Indeks, 26. 8. 2019.


PREPORUKA PPNS

GARDIJAN OTKRIVA: SISTEM USEVA PREDVIĐEN U MONSANTU UNIŠTIĆE AMERIČKE FARME

IZNEVERENA OBEĆANJA GM USEVA - ISTRAŽIVAO NJUJORK TAJMSNEDOSTACI U EFSA-INOJ PROCENI RIZIKA - PRIMERI OSAM GM USEVA

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

GOLI JE CINIZAM ’PREPORUKA’ DA SE TRČI OKOLO PO TUĐA ZNANJA I TEHNOLOGIJU!

ZNATE LI VI ŠTA JE TO ČERI PARADAJZ? MODIFIKACIJA GENA JEDNE ODVRATNE ŽIVOTINJE I JEDNE BILJKE 

 

DR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

 

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOM


 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

 

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html